El. Szyba i szyberdach

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

El. Szyba i szyberdach

Postprzez Myksu » 7 lip 2014, o 13:27

Witam, męczy mnie to od dawna, w sumie niedługo po tym jak nabyłem autko.

Otóż nie mogę otwierać szyby od strony pasażera, co jest uciążliwe w upały bo nie ma przeciągu w aucie. Pierwsze rozebranie drzwi - Linka zmiażdżona. Wymiana prowadnic z linkami. Okazało się że nagle silniczek się spalił więc do tego kupiłem silniczek (za cały zestaw dałem 40 zł, używany). Podziałało, szkoda że tylko miesiąc, znowu rozbieram drzwi i znowu dupa, linka złamana. Myślę że to przez to że w silniczku jest ten malutki plastikowy bęben na który nawija się linka a oba były zjechane dosyć. Byłbym wdzięczny czy wie ktoś coś o zamiennikach do tego, albo gdzie mogę dostać oryginały (najlepiej żeby było to nowe) bo szlag mnie jasny trafia a więcej używki nie mam zamiaru kupować. Nie potrafie znaleźć nic, może z 3 oferty za podobną cene i w podobnym stanie...

Druga sprawa, to szyberdach, oczywiście od początku nie działa, pęknięte prowadnice po obu stronach, na szrocie ciężko dorwać sprawny, a jak już się trafi to nie ma kto go wykręcić. Więc moje pytanie w sumie dotyczy tego samego, na allegro złapałem coś za 99 zł, sprowadzane z Niemiec do Opola, opłacalne, czy to będzie ten sam kit?

Dałem do działu Elektryka, jeśli błąd to proszę przenieść temat :)
Myksu
Czytacz

El. Szyba i szyberdach

Postprzez Pozor » 7 lip 2014, o 14:51

Co do prowadnic to możesz kupić zamiennik ale to drogi towar , a oryginał ciężko będzie dostać, szukaj na szrotach jedynie,Co do szybra to z golfa nie warto bo i tak pęknie , zaraz szukaj od polo 6n tam są większe prowadnice i w dodatku jest tańszy,tylko warunkiem jest żeby znaleźć elektryczny i będziesz zadowolony.
Pozor
Members

Postprzez gelakorbix24 » 7 lip 2014, o 20:50

mam pytanko
kiedy właczam tynią lewą szybe to bez odzewu ale za to zamyka sie szyber dach,włącznik reaguje na szyber .oco chodzi??? ktoś pomoże??? :przestraszony:
gelakorbix24
Berbeć

Postprzez Myksu » 8 lip 2014, o 03:36

A masz może link do tego zamiennika? Byłbym wdzięczny, jestem w tak granicach 300 zł, używkę mam do zamówienia u gościa za 150 zł ale obawiam się że będzie takie samo jak moje.

Za info o szyber, dzięki :D Będzie to pasować?
Myksu
Czytacz

Postprzez pablomed » 8 lip 2014, o 11:13

Myksu, jeśli masz szanse na kompletny mechanizm używany w dobry stanie to kupuj, w zamienikach sa prowdnice z linkami a silniczek dajesz stary, takie zamienniki są niezbyt trwałe, dziłają 2-3 lata zwłaszcza od kierowcy gdzie się dużo używa. O montażu sa tematy, ze swej strony polecam zaplikowac doodatkowo do linki dobry smar jakiś molibdenowy. Cena zamiennika od 70 na allegro do 120 w sklepie, jest kilka firm żadnej lepszej ani gorszej, może być Topran. A google chyba znasz https://www.google.pl/search?client=ope ... gws_rd=ssl

[ Dodano: 2014-07-08, 10:17 ]
gelakorbix24, poszukaj zwarcia między kablami w tych drzwiach. Ten od zamykania szybra jest czarno zielony, ten od włącznika nie pamiętam ale schematy są na forum. Jeśli nie znajdziesz odepnij wtyk od moduły szyby, jeśli objaw ustąpi - uszkodzony jest moduł, nie ustąpi - to jednak zwarcie na okablowaniu. Mogą być jeszcze szczególne sytuacje jeśli masz domontowany sterownik na pilota - dopisz o tym jeśli nie znajdziesz wg tego co napisałem wyżej
pablomed
Members

Postprzez Myksu » 8 lip 2014, o 13:11

Tyle że najbardziej mi zależy na silniczku, bo prowadnice mogę kupić nowe za 60 zł + przesyłka i to obie strony :( Chodzi o to że bębna osobno nie kupie, bo sam silnik jest dobry. Chyba że wiecie coś na temat dorabiania z metali? Robił już to ktoś? Bo obecny bęben jest plastikowy, więc z czasem każdy się zjedzie :( Obecnie jest to założone i teoretycznie działa, ale odłączyłem mechanizm, bo boje się że go znowu nie zamknę a wtedy pozostaje tylko sztacheta w drzwi...

[ Dodano: 2014-07-10, 14:24 ]
Albo zapytam inaczej, skoro można wsadzić szyberdach z polo, to z innego autka może będzie pasować podnośnik szyb? Tylko czy kostki będą pasowały? I czy wszędzie jest to samo rozwiązanie?
Myksu
Czytacz

Postprzez pablomed » 10 lip 2014, o 22:28

Nie będzie pasowało, a co do bębna kolego to on psuje się wtórnie do zwikłanej potarganej linki, nigdy nie odwrotnie więc z nim niema problemu. Przeważnie po prostu linka się zaczyna targać, pękają pojedyncze druciki, podwijają się blokują linkę i jest szajs.
pablomed
Members

Postprzez Myksu » 13 lip 2014, o 10:30

Możesz mieć rację, tylko nadal pozostaje problem. Kupie nowe prowadnice i boje się że będzie to samo, obecna linka jest złamana w jednym miejscu, kręci ale wydaje takie dźwięki że to odłączyłem : /

Nie wiem już co mam z tym zrobić.
Myksu
Czytacz

Postprzez pablomed » 13 lip 2014, o 17:01

wyjścia są takie :
1. Kiedy się zepsuje kupisz kolejną (2-3 lata podziała)
2. szukasz używki która jest trwalsza
3. dorabiasz linkę samemu - trzeba mieć złote rączki dość żmudna praca ja to to robiłem jak jeszcze nie było zamienników
4. regenerujesz linka w firmie specjalistycznej (też próbowałem - dałem 40 zeta ale schrzanili, linka była ciut za długa i zaraz się zwikłała)

Bardzo ważny jest montaż, szczególnie odpowiednie ustawienie szyby w uchwytach żeby miała jak najmniejsze opory przy pracy, plus dobry smar.
pablomed
Members

Postprzez Myksu » 14 lip 2014, o 12:29

Kupiłem używkę, nie była w złym stanie i to właśnie ona się złamała, nawet nie wiesz ile bym dał żeby to podziałało te 2-3 lata :D Podłączyłem z powrotem wczoraj i jak zamykam szybę to podchodzi jakieś 10 cm do końca i opada w dół, muszę zamykać ją na raty. I boje się ją całkowicie otworzyć ;p

Link do polecanych prowadnic gdybyś mógł dać, bo czuje że to długo nie podziała :D Co prawda nie wpadłem na to żeby dać tam smar, ale nie wiem czy to wiele zmienia ;p Montaż był robiony z pomocą mojego rodzinnego mechanika, zna się na rzeczy więc to raczej nie kwestia montażu :(
Myksu
Czytacz

Postprzez pablomed » 14 lip 2014, o 23:39

http://allegro.pl/vw-golf-iii-vento-pod ... 36383.html bez znaczenia co kupisz naprawdę wszystko kiepskie ale te dwa lata spoko podziała
pablomed
Members

Postprzez Myksu » 16 lip 2014, o 13:09

Okej, zamówię, zobaczymy ile podziała :D Dzięki :D Dałeś lewą stronę ale już znalazłem prawą od tego samego gościa :)
Myksu
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka