ele szyby i lusterka

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

ele szyby i lusterka

Postprzez Bart » 19 maja 2013, o 20:13

Dzisiaj po wielu godzinach meczarni szyby i lusterka w moim GTI zadzialaly :P Mialem korbotroniki, wiazka jest z wersji 5D wiec troche rzezby bylo.

Zostalo i nie wiem gdzie podpiac:

-> biala wtyczka i kabel z ele lusterek z wiazki z auta, to jest grzanie lusterek? i gdzie to wpiac ??
-> czarna wtyczka, czarno zileony kabel z ele szyb z wiazki z auta, modul konfort? i gdzie wpiac ?

Jest jeszcze jeden problem, po wyciagnieciu kluczyka ze stacyjki ele lusterka po chwili przestaja dzialac, a ele szyby dzialaja non stop, czy cos jest nie podlaczone ? Moze jakiegos przekaznika nie podpialem-kostki do skrzynki ( jesli tak to prosze o numer takowego). Oraz nie działa domykanie z kluczyka. Poprosil bym kogos zeby mi napisal ile + opis wtyczke ktore przychodza do skrzynki.

Kolejne pytanie:
Obrazek
Old Vw don't die, they just get lower :D

Golf 3 GTI I swear ;)

http://www.golf3.pl/topics2/gofer-by-bart-vt44794.htm
Bart
Czytacz

ele szyby i lusterka

Re: ele szyby i lusterka

Postprzez wrubson » 19 maja 2013, o 23:59

Bart napisał(a):Dzisiaj po wielu godzinach meczarni szyby i lusterka w moim GTI zadzialaly :P Mialem korbotroniki, wiazka jest z wersji 5D wiec troche rzezby bylo.

Zostalo i nie wiem gdzie podpiac:

-> biala wtyczka i kabel z ele lusterek z wiazki z auta, to jest grzanie lusterek? i gdzie to wpiac ??
-> czarna wtyczka, czarno zileony kabel z ele szyb z wiazki z auta, modul konfort? i gdzie wpiac ?

Jest jeszcze jeden problem, po wyciagnieciu kluczyka ze stacyjki ele lusterka po chwili przestaja dzialac, a ele szyby dzialaja non stop, czy cos jest nie podlaczone ? Moze jakiegos przekaznika nie podpialem-kostki do skrzynki ( jesli tak to prosze o numer takowego). Oraz nie działa domykanie z kluczyka. Poprosil bym kogos zeby mi napisal ile + opis wtyczke ktore przychodza do skrzynki.

Kolejne pytanie:
Obrazek

biala wtyczka i kabel z ele lusterek z wiazki z auta, to jest grzanie lusterek? tak kolegoto grzanie luster podłączasz pod przewód od włączania tylnej syby musisz popatrzec kontrolką na którym przewodzie gdy włączasz tylną szybę pojawia sie + 12v i pod ten dajesz ten biały. Co do czarna wtyczka, czarno zileony kabel z ele szyb z wiazki ja tego nigdzie nie podpinałem ponieważ ten sam przewód jest łączony z instalacją centalnego oile takowy posiadasz fabryczny i jak miałem podpięty ten przewód pod el szyber to szyby nie jechały
wrubson
Czytacz

Postprzez Bart » 20 maja 2013, o 15:59

Mam ori centralny w aucie, mam tez szyber dach. Szyber ma funkcje konfort, bo sie domyka i chce tez to miec w szybach. Prosze tez zeby ktos mi napisal ile i jakie kolory przewodow wpinanych do kostki powinny sie znajdowac w wiazce z ele szyb z wersji 3D, bo juz sam nie wiem, wszedzie co innego pisze. Najlpeije jeszcze za co odpowiadaja te dane wtyczki.

Golf 3 GTI I swear ;)

Bart
Czytacz

Postprzez pablomed » 21 maja 2013, o 20:40

czarno zielony kabel od szybra musisz spiąc z kablami czarnozielonymi ze wszystkich modułów szyb- do kupu razem, wówczas zadziała domykanie szyb i dachu czyli komfort. Czyli kluczykiem jesli krótko ruszysz zamkniesz tylko central, jesli przytrzymasz go w pozycji na zamknięcie domkną się szyby a po nich dach, przytrzymasz na otwarcie- otworzą się szyby (dach nie). O ile całą reszte kabli szyb dobrze podpiąłeś.
Biały od grzania lusterek do biało zielonego włącznika szyby.
Przekażnik w pozycji dodatkowej nie wiem, nie widac jego numeru. Może być od ABS, klimy itp.
pablomed
Members

Postprzez Bart » 22 maja 2013, o 00:34

A jak mam sie wpiac pod tego szybra i grzana szybe? Mam ciac te oro wiazki, bo nie widze tam nigdzie wyjscia pod wpinania do tego ...
Inna sprawa oryginalnie sa 4 wejscia + po stacyjce? Potrzebowal byc kolejne 2 wejscia a juz mam zapelnione cale na szkrzynce... Jakos zmostkowac z tym wejscie co jest full i wpiac kolejne gniazdko na 4 wejscia?

Golf 3 GTI I swear ;)

Bart
Czytacz

Postprzez Gofer » 22 maja 2013, o 23:33

Bart napisał(a): jak mam sie wpiac pod tego szybra i grzana szybe?

Jak mnie pamięć nie myli za skrzynką bezpieczników powinny dyndac wolne kostki do podłączenia tego.

Bart napisał(a):Inna sprawa oryginalnie sa 4 wejscia + po stacyjce?

Po wyjęciu licznika na dole po lewej stronie powinny byc dodatkowe gniazda.
Gofer
Gaduła

Postprzez Bart » 23 maja 2013, o 14:45

To poszukam tych dod wejsc na grzanie i domykanie, ale nic zabardzo nie widzialem. Mowisz na takie pojedyncze wejscia to bedzie?

Golf 3 GTI I swear ;)

Bart
Czytacz

Postprzez Gofer » 23 maja 2013, o 23:16

Bart napisał(a):Mowisz na takie pojedyncze wejscia to bedzie?

Musisz wyjąc skrzynkę bezp i szukać gniazda na kablu białego - lustra , czarnego - szyber.

Np na foto z linku pod skrzynką wisi sobie białe.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6bc ... dbed1.html
Gofer
Gaduła

Postprzez pablomed » 24 maja 2013, o 16:40

Bart, nie bardzo wiem z Twojego opisu czy masz orginalne wiązki wszystkie czy nie. Tak czy inaczej jesli ich nie masz to podłączysz na zasadzie cięcia i lutowania - a schematy sa na forum. Czarno zielony kabel od szybra odepnij od wtyczki do której teraz jest podłączony i podepnij do połączonych kabli czarnozielonych z każdego modułu szyby.
pablomed
Members

Postprzez Bart » 26 maja 2013, o 10:42

Pablomed: Noo wiem ze moge se ciac i lutowac ale to taka troche rzezba. Mam ori wiazki, wisza jakies biale wtyczki ale nie maja bialego kabla, ale jak maja byc to poszukam miernikiem na ktorych sie pojawia napiecie.

[ Dodano: 2013-05-26, 18:05 ]
Posprawdzalem i nie mam nigdzie wolnej wtyczki na grzanie lusterek ... Na domykanie jest jedna ale juz zajeta, to jakos to rozdziele na tych ori z kostki co sa u gory bo mam jakies jeszcze.

Golf 3 GTI I swear ;)

Bart
Czytacz

- - - https://www.hotfrog.pl/company/1463593613737984

Powrót do Elektryka