elektryczna szyba

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

elektryczna szyba

Postprzez din » 6 wrz 2011, o 23:12

Witam

Akcja dośc ostra. Opuściłem sobie szybke za jakiś czas chce ją podnieść(elektryczna) a tu ZONK. Coś piska, lamka od włącznika przygasa(Ale tylko ta)a szyba stoi.rozebrałem boczek i zobaczyłem że piska to coś do czego wczepia się długą kostke z wieloma pinami(sterownik czy cos).

Jak myślicie co się mogło skopać? sterownik czy jakieś zwarcie. Walek jest ostry bo nie moge szyby podniesc i jest zaklejona tylko siatka;/jest szanssa jakos podniesc szybe bez dzialajacej elektryki - doraznie do poki nie ogarne co sie zwalilo??
din ;))))
din
Badacz tematu

elektryczna szyba

Postprzez radomiak » 6 wrz 2011, o 23:20

din napisał(a):jest szanssa jakos podniesc szybe bez dzialajacej elektryki - doraznie do poki nie ogarne co sie zwalilo??

Ja odkrecalem silniczek windowalem szybe do gory recznie i zabezpieczalem grubym kawalkiem drzewa w pionie

zerknij czy ci linka nie poszlaw slimaku przy silniczku bo moze tam sie porwala i silnik nie ma sily krecic albo czy gdzies na prowadnicach nie przeskoczyla
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
radomiak
Gaduła

Postprzez din » 7 wrz 2011, o 07:41

a ma ktoś jakiegoś manuala jak wyjąc te całe ustrojstwo? Jak to tam wygląda co jest rozbieralne itp.

Od czego zacząć sprawdzanie co sie zepsuło?
din ;))))
din
Badacz tematu

Postprzez krystek.l » 7 wrz 2011, o 10:29

Ja miałem podobnie że opuściło szybe a potem zdechł mi i nic...
i tak za każdym razem (a po jakimś czasie dało radę podnieść)
i do wymiany poszedł moduł czyli to w co wpina się tam kabel

najlepiej znajdź sobie cały moduł z silniczkiem, on się trzyma na kilka śrubach i w kółko linka jest przeplotła i tam winduje

ręcznie to starczy że linkę zaczniesz przesuwać to szybę jakoś wywindujesz do góry (trochę ciężko będzie ale się da)
krystek.l

szyba

Postprzez din » 7 wrz 2011, o 15:15

na spokojnie w swietle dziennym ogarnalem temat. Jedynie kabelki w dzwiach sie poszarpaly i lekkie spiecie sie zrobilo. Kable zarobione i polutowane dziala. Na szczescie nikt mi auta w nocy nie ograbil;)
din ;))))
din
Badacz tematu

Postprzez radomiak » 7 wrz 2011, o 20:20

din, i co bylo???
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
radomiak
Gaduła

szyba

Postprzez din » 7 wrz 2011, o 22:29

kable sie poprzecieraly miedzy drzwiami a kabina. Polutowalem zaizolowalem i smiga ;)
din ;))))
din
Badacz tematu

- - -

Powrót do Elektryka