elektryczne szyby i lusterka

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez killah » 6 gru 2012, o 20:40

jedyną rzeczą która łączy centralny zamek z szybami jest właśnie podnoszenie (nie widziałem pilotów z opuszczaniem ale pewnie też są) Działa ono na tych samych kablach którymi podniosłeś szybę z kluczyka.

Pierwsze co to ja bym zajrzał pod prawą lampę czy z pompą jest OK. Skoro już sprawdziłeś trochę to jesteś w miarę ogarnięty i rozpisywać dużo się nie trzeba. Zapodać przy kostce pompki +12 na szary a potem na zielony kabel.

To cykanie z prawej strony to tak jakby szyba się zablokowała. Może dlatego opuściła się tylko do 1/3 wysokości a lewa cała. Cyka przekaźnik który "widzi" że szyba nie może iść dalej w dół i odcina prąd.

naprawdę ciekawy przypadek. Najpierw sprawdzić pompę + sterownik a potem wszystkie kable masowe i zasilające od szyb. To tak na początek.

Obrazek

zwróć uwagę że +12 do podnoszenia szyb jest połączone ze stycznikiem w zamku (kostka numer 3 na schemacie) a to do bezpiecznika. Ten bezpiecznik jest za skrzynką bezpieczników na kablu. Warto to sprawdzić i raczej to będzie ok bo jak już pisałeś szybę udało Ci się podnieść z kluczyka a zasilanie do tego idzie przez ten kabel. Ale jak będzie uszkodzone to nici z podnoszenia szybek z kluczyka i przycisków.

pomierz co się da i będziemy myśleć.
killah

Postprzez JaGGerman » 6 gru 2012, o 21:11

Pompka zaczęła działać, ale tylko na 3 drzwi (oprócz prawych przednich) i nie z pilota, tylko jak pociągnąłem z lewej strony za ten grzybek od otwierania od środka. prawe drzwi milczą, szyby także.
sprawdziłęm bezpiecznik na czarnym kablu (30A) -nie jest spalony.

P.S. prawa szyba do końca opuszczona ani myśli drgnąć.
"JaGGerman"
Rolling Stones
JaGGerman Rolling Stone
JaGGerman
Czytacz

Postprzez killah » 6 gru 2012, o 21:28

JaGGerman napisał(a):Pompka zaczęła działać, ale tylko na 3 drzwi (oprócz prawych przednich) i nie z pilota, tylko jak pociągnąłem z lewej strony za ten grzybek od otwierania od środka. prawe drzwi milczą, szyby także.
sprawdziłęm bezpiecznik na czarnym kablu (30A) -nie jest spalony.

P.S. prawa szyba do końca opuszczona ani myśli drgnąć.

sprawdź pompkę i centralny na pilota. Może było jakieś zwarcie. Podłącz na krótko zamykanie i otwieranie i sprawdź działanie pompki.
killah

Postprzez JaGGerman » 6 gru 2012, o 21:47

Podłączałem przy kostce pompki biało-czerwony do zielonego a potem do szarego i odwrotnie i milczy pompka

[ Dodano: 2012-12-06, 21:07 ]
Pompka została przełożona do innego Golfa i tam działa. to pompkę można odrzucić. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. gdzie znajduje się bezpiecznik F43 ze schematu?
"JaGGerman"
Rolling Stones
JaGGerman Rolling Stone
JaGGerman
Czytacz

Postprzez killah » 7 gru 2012, o 01:16

JaGGerman napisał(a):Podłączałem przy kostce pompki biało-czerwony do zielonego a potem do szarego i odwrotnie i milczy pompka

[ Dodano: 2012-12-06, 21:07 ]
Pompka została przełożona do innego Golfa i tam działa. to pompkę można odrzucić. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. gdzie znajduje się bezpiecznik F43 ze schematu?

to jest ten na kablu.

Skoro pompka nie działa przy takim testowaniu to nie masz +12 na biało-czerwonym.... Musiałeś mieć gdzieś zwarcie że +12 znikłó. Wg mnie na 100 % nie masz napięcia tam ale sprawdź. Sprawdź jeszcze raz bezpieczniki dla pewności.
killah

Postprzez JaGGerman » 7 gru 2012, o 21:51

Dziękuję za cenną poradę. okazało się, że wina leżała po stronie dwupinowej wtyczki do zamka lewych drzwi (zielony i biało-czerwony 12+) stały plus musiał nie łączyć, tak jak mówiłeś.
Jeszcze raz dzięki za poradę.
Pozdrawiam
"JaGGerman"
Rolling Stones
JaGGerman Rolling Stone
JaGGerman
Czytacz

Postprzez killah » 7 gru 2012, o 21:58

JaGGerman napisał(a):Dziękuję za cenną poradę. okazało się, że wina leżała po stronie dwupinowej wtyczki do zamka lewych drzwi (zielony i biało-czerwony 12+) stały plus musiał nie łączyć, tak jak mówiłeś.
Jeszcze raz dzięki za poradę.
Pozdrawiam

wtyczka jest 3 pinowa.

Ale co ma piernik (wtyczka) do wiatraka (szyb) to ja nie ogarniam. Tu musiało się jeszcze coś stać.
killah

Postprzez pablomed » 8 gru 2012, o 19:08

zwarcie plusa do kabla otwierającego central czyli i szyby z kluczyka ( bo to ten sam kabel ) nie pozwala ich przyciskiem zamknąć , i na podobnie jest z kablem zamykającym
killah, funkcję otwierania z pilota ma Tytan Max, Defender, te alarmy były popularne ok 10 lat temu mam takowy w dwóch autach, w swoim Vento i w Mondziaku zamontowany jeszcze przez dielera
pablomed
Members

Jak zamontować el. lusterka w miejsce manualnych??

Postprzez DamianSzatan666 » 9 gru 2012, o 12:57

Witam.
Jak w temacie. Wiadomo zima przyszła i problem powstał. Jak zamontować elektryczne lusterka w miejsce manualnych tak aby również podgrzewały. Lusterka mam z poprzednika tak jak i sterowanie nimi. Tylko wiązki porobić. Bawił się ktoś w to?? Używałem szukajki ale jakoś nie mogłem znaleźć :kwasny: :wstyd:
DamianSzatan666
Czytacz

Postprzez PrzemkoXVI » 9 gru 2012, o 20:44

DamianSzatan666 napisał(a):Używałem szukajki ale jakoś nie mogłem znaleźć

Byyyyyyyyło chłopie, tylko że widocznie szukałeś niedokładnie. ;-)

http://www.golf3.pl/topics4/jak-zamonto ... e+lusterka

http://www.golf3.pl/topics4/elektryczne ... e+lusterka

http://www.golf3.pl/topics6/podgrzewane ... e+lusterka
PrzemkoXVI
Members

Postprzez DamianSzatan666 » 10 gru 2012, o 00:06

A dzięki Ci. Najwidoczniej nie potrafię używać szukajki :cry:
DamianSzatan666
Czytacz

Dokładka podgrzewanych lusterek i spryskiwaczy-kilka pytań.

Postprzez 180damian180 » 16 gru 2012, o 16:11

Witam. Przyszły mrozy więc wpadłem na pomysł aby trochę sobie udogodnić życie :mrgreen: Tak jak w temacie- chcialbym dorzucic podgrzewane spryskiwacze i lusterka. I tu pytania: Czy przy podłaczeniu spryskiwaczy wystarczy podłączyc je prosto do aku, czy tu juz trzeba kombinowac z podlaczeniem do zaplonu? Bo jezeli daloby rade podlaczyc je bezposrednio do aku to podciagnalbym sobie wlacznik do srodka :-) 2. A co do lusterek, czy w dzrwiach jest juz wiazka ze wystarczy je tylko podpiac czy rownierz trzeba dociagnac kable? Bardzo prosze o porade :-P napewno nie jeden kolega to przerabiał :-)
180damian180
Czytacz

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Elektryka