ELEKTRYCZNE SZYBY

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

ELEKTRYCZNE SZYBY

Postprzez koralgols » 20 maja 2011, o 22:26

witam wszystkich stałem się szczęśliwym posiadaczem golfa gti 16v...

wszystko pięknie i ładnie tylko gnębi mnie pewien problem... elektryka szyb od strony kierowcy.... gdy chcę opuścić szybę z przodu słychać że silniczek pracuje ale szyba ani drgnie natomiast z tyłu nie słychać nawet silniczka... od strony pasażera wszystko działa bez zarzutów... rozbierałem boczki i szczerze powiedziawszy nie wiem co zrobić i jak się za to zabrać... proszę o porady... z góry dziękuję
koralgols
Czytacz

ELEKTRYCZNE SZYBY

Postprzez AdiK__ » 20 maja 2011, o 22:59

Mam taki sam problem tylko z szybą pasażera. Silniczek dziala, burczy a szyba ani w dół ani w górę. Również rozbierałem boczki i kompletnie nie wiem co może być tego przyczyną. Dołączam się do prośby.
AdiK__
Members

Rocznik: 2003
Silnik: AVF+
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez robzar89 » 21 maja 2011, o 06:04

Po pierwsze do sprawdzenia kable na zgięciu drzwi jeśli chodzi o te nie działające szyby zwykle tam się kabelki przerywają (sam to przerabiałem ;-) ) A co do tej szyby która nie chce jechać a silnik pracuje to radzę nie próbować za często bo może paść silniczek. Zdejmij boczki i sprawdź prowadnice czy są proste, ewentualnie czy są nasmarowane żeby lżej się przesuwało góra - dół. Sprawdź też linkę może ona jest źle założona i blokuje opuszczanie. Potem ewentualnie można jeszcze sprawdzić (ale to trzeba mieć opuszczoną szybę :-P ) czy szyba jest odpowiednio założona, ja tak miałem że była chyba krzywo i za duże tarcie się robiło i silnik nie mógł uciągnąć tego :kwasny: No i ostatnia opcja skorzystaj z tematu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=180982. Z tym że ostrożnie z tym pierścieniem, trzeba sobie kilka razy spróbować czy to na pewno będzie do końca się otwierać - zamykać. Jeżeli coś powiedziałem źle to niech mnie ktoś poprawi :-P Pozdrawiam
robzar89
Czytacz

Postprzez koralgols » 22 maja 2011, o 08:07

chyba nikt więcej już nam nie pomoże.... dzięki robzar89 ;)
wide and low on the bass

IT IS NOT A CAR, IT IS.... VW
koralgols
Czytacz

Postprzez Bonix » 22 maja 2011, o 20:35

Padł ci podnośnik szyby koszt ok 100zł:

http://allegro.pl/podnosnik-szyby-elekt ... 29248.html
Bonix
Badacz tematu

Postprzez koralgols » 22 maja 2011, o 22:07

tak tylko powiedz mi jak wyciągnąć tamte prowadnice bo odkręciłem je i silniczek to szyba maxymalnie o 2cm się opuściła i lipa
wide and low on the bass

koralgols
Czytacz

Postprzez pablomed » 22 maja 2011, o 23:00

zbliż dolne końce prowadnic ku sobie to wówczas szyba opadnie trochę niżej i dostaniesz kluczykiem 10 do śrub mocujących szybę w obu uchwytach. Ale jeśli i tak masz zamiar dokupić zamiennik mechanizmu to nie patyczkuj sie tylko tnij linkę, wówczas szyba opadnie. Potem do nowego mechanizmu (koło 8 dych na allegro) przekładasz silnik z modułem montujesz i po krzyku.
pablomed
Members

Postprzez robzar89 » 23 maja 2011, o 06:08

Ja bym nie szalał od razu z kupnem :-) Jeżeli masz czas i chęci to sprawdź, u mnie też nie chciała się opuszczać a teraz idzie za każdym razem :mrgreen:
robzar89
Czytacz

Postprzez koralgols » 23 maja 2011, o 18:09

no właśnie wyginałem już że tak powiem siłą i nic... szyba opadła o te 2 góra 3 cm ale dalej nie mogłem dosięgnąć do śrub trzymających szybe... nerwus jestem straszny więc najprawdopodobniej przetne tą linke i nie będe się z tym że tak powiem pieprzył :]
wide and low on the bass

koralgols
Czytacz

Postprzez AdiK__ » 23 maja 2011, o 19:03

U mnie miał swoje fazy.. raz działa pieknie ładnie cudownie pożniej pare dni sie nie otwiera po czym znów działa.. Ręce opadają normalnie a mechanizmu nie chce zmieniac bo jest wg mnie dobry. Zmieniałem jakiś miesiac temu od strony kierowcy xD
AdiK__
Members

Rocznik: 2003
Silnik: AVF+
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez robzar89 » 24 maja 2011, o 05:38

Adik, Ty sprawdź koniecznie jak już Ci się szyba opuści czy jest dobrze założona ja rozbierałem mechanizm itd. kombinowałem z tym pierścieniem a okazało się że szyba była krzywo założona choć tak nie wyglądała i było ciężko kręcić silniczkowi (raz działała a raz nie). Po kilku próbach udało mi się tak ją założyć że chodzi choć na pierwszy rzut oka była założona identycznie :-P Jak myślisz się z tym bawić to poproś drugą osobę do przytrzymania bo tylko nerwy stracisz :-D
robzar89
Czytacz

Postprzez michalr1986 » 2 cze 2011, o 09:04

Koledzy podłączę się pod temat. Mam manualne szyby i wersje auta 3d i chciałbym założyć sobie elektryczne szyby ale nie mam zielonego pojecia jak się za to zabrać. Chciałbym wiedzieć ile taka impreza kosztuje jak bym sam chciał to zrobić i jak bym zlecił to fachowcowi. z góry dziękuje za podpowiedzi.
michalr1986
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Elektryka