Elektryka podgrzewania lusterek

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez DzoNKamizI » 12 mar 2013, o 23:04

Witam :)
Chciałem spytać, jak w MK3 działają podgrzewane lusterka. Wiem, że takie mam, bo widziałem kabelki podpięte do lusterek, ale nie wiem, czy działają same, czy są podpięte pod ogrzewanie tylniej szyby. I jak to jeszcze sprawdzić, czy maty grzewcze działają, czy nie?

Pozdrawiam
DzoNKamizI
Gaduła

Postprzez siwulec333 » 12 mar 2013, o 23:15

Podgrzewanie włączasz przyciskiem od podgrzewania tylnej szyby :)
Jak sprawdzić czy działają?? Włącz i zobacz czy robią się cieplejsze :), jak nigdy nie miałeś wymienianych to raczej nie będą grzać :) trochę lat nasze samochody już maja :D
Sam ostatnio się bawiłem w naprawę :) ale z lenistwa i z wygody zamówiłem nowe szkła z matami :) koszt 23 zł szt :)
siwulec333
Czytacz

Postprzez DzoNKamizI » 12 mar 2013, o 23:46

No właśnie nie za bardzo grzeją... Nie robią się ciepłe ani nic. Da radę sprawdzić probówką czy dochodzi prąd do nich?
DzoNKamizI
Gaduła

Postprzez siwulec333 » 12 mar 2013, o 23:50

A wiesz nie próbowałem ale pewnie da rade :P dla mnie jak nie grzały to jasne było ze maty do dupy i tyle :) ,a by nie bawić się w rozklejanie lusterka kupiłem całe szkła z matami i zaczęło grzać aż miło :P
Fakt trochę ryzyko bo zawsze to może być coś innego ale jakby nie patrzeć w samochodzie co ma tyle lat co nasze golfy i tak mata pewnie by była do wymiany :) u mnie obyło się tylko na matach i jednej końcówce kabla bo spróchniała i pękła przy wyciąganiu z lusterka :)
siwulec333
Czytacz

Postprzez assesino » 13 mar 2013, o 12:51

siwulec333,
A gdzie kupiłeś te wkłady po 23zł?
Alpine CDA 9835R...Hifonics Falcon...RAINBOW SLC 265.25 KICK NG...Alpine 3544...Audio System HX08SQ BR
assesino
Badacz tematu

Postprzez siwulec333 » 13 mar 2013, o 14:35

Wkłady kupiłem u mnie w mieście w sklepie motoryzacyjnym PKS-u :D
Pamiętam że jak szukałem to na allegro jakoś najtaniej było za 27 zł sztuka plus przesyłka :) ale z ciekawości zajechałem do tego sklepu i usłyszałem ze po 23 :D wiec zamówiłem od razu, bo kosztów przesyłki tez nie ponosiłem.
Jest to trzecia rzecz która kupiłem tam taniej niż na allegro, wcześniej był to błotnik i 2 progi :)
Różnice nie są duże za sam przedmiot ale nie ponoszę kosztów przesyłki :)
Dodam ze wkłady miały na kartoniku nazwę "TYC"
siwulec333
Czytacz

Postprzez assesino » 13 mar 2013, o 16:40

No właśnie te koszty przesyłki :-( . U mnie w mięście też jest taki tani sklep, może i ja się w końcu do niego wybiorę :-D
Alpine CDA 9835R...Hifonics Falcon...RAINBOW SLC 265.25 KICK NG...Alpine 3544...Audio System HX08SQ BR
assesino
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 13 mar 2013, o 20:06

Wydaje mi się że lepszy efekt będzie jednak z samymi matami, z tego powodu że samo szkoło lustrka trochę lipne jest - przynajmniej ja takie kupiłem, - i wywaliłem. A jeśli maty - to dedykowane do mk3 są za małe, dobrałem na giełdzie przymierzając lusterko to mat wystawionych na stole.
Jest trochę robotyz oddzieleniem od szkła starej maty, ale suszarka ostry nóż cierpliwośc i się udaje
pablomed
Members

Postprzez pablomed » 13 mar 2013, o 20:07

Wydaje mi się że lepszy efekt będzie jednak z samymi matami, z tego powodu że samo szkoło lustrka trochę lipne jest - przynajmniej ja takie kupiłem, - i wywaliłem. A jeśli maty - to dedykowane do mk3 są za małe, dobrałem na giełdzie przymierzając lusterko to mat wystawionych na stole.
Jest trochę robotyz oddzieleniem od szkła starej maty, ale suszarka ostry nóż cierpliwośc i się udaje
pablomed
Members

Postprzez siwulec333 » 13 mar 2013, o 20:23

Trochę nie rozumiem twojej wypowiedzi bądź Ty coś źle zrozumiałeś z mojej wypowiedzi.
Mając na myśli ze kupiłem szkła to chodzi że kupiłem cały wkład lusterka tj: szkło pod którym jest mata grzewcza i na tym ten plastik który wczepiasz już w samo lusterko wiec wychodzi na to samo :)
wkłady były identyczne jak te które wyjąłem ze swoich lusterek, niczym się nie różniły a były oryginalne.
siwulec333
Czytacz

Postprzez DzoNKamizI » 13 mar 2013, o 20:34

Ogólnie to trochę lipa chyba z tymi matami z tego co piszecie :) A oryginalne pewnie będą trochę kosztować. Całe szczęście, że sezon zimowy się kończy, zostawię sobie tą robotę na lato :)
pablomed, opalarka chyba dałaby bardziej rady co nie?
DzoNKamizI
Gaduła

Postprzez siwulec333 » 13 mar 2013, o 20:41

Powiem Ci tak :) to twój wybór na jaką opcje się zdecydujesz :) Ja powiem tylko tak, że moim sposobem jest na bank łatwiej, szybciej i czyściej ale za to trochę drożej :). Nie wiem jak grzeją w oryginale bo nie miałem okazji tego zobaczyć ale wiem jak teraz grzeją moje i powiem, że dosyć szybko robią się ciepłe, snięg rozpuszcza spokojnie i mnie efekt ten zadowala w 100% bo wątpię by oryginał robił się nagle gorący bo pewnie zasada działania jest identyczna :)
Co do samego szkła i widoczności w nim wydaje mi się że na nowych szkłach jest lepiej :)
siwulec333
Czytacz

Następna strona

- - - zabudowa busa

Powrót do Elektryka