Elektryka ześwirowała

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Elektryka ześwirowała

Postprzez Zaba2 » 17 gru 2010, o 20:45

Witam mobile. W samochodzie dzieją sie dziwne rzeczy od kilku miesięcy a teraz się tak nasiliło że mnie szlag trafia. Otóż pare miechów temu jak były te powodzie i się w większą wodę wrąbałem to poprostu gasł, a ostatnio słyszę w zwykłym radiu to co mówię na cb, jak włącze światła mijania to czasem mruga lub świeci się lampka od postojówek obecnie po włączeniu mijania nie włączają się dopiero zatrybią jak się długimi pobawie, a i czasem same gasną, zwykłe radio przestało chodzić dodam, że wszystkie bezpieczniki ok. Przez tydzień nawiem na 123 nie działał poprawiałem blaszki itp ale nic to nie dało po tygodniu sam zaczął działać grzanie raz grzeje mocniej raz słabiej, słabo odpala rano (dziś zmieniłem akumulator i czyściłem klemy ale nic to nie dało).
Ktoś na radiu mi podsunął pomysł taki że mi masa świruje ale nie wiem czy to może być to i gdzie jej szukać mowił o jakimś łączniku silnika ze skrzynia czy jakoś tak i o masie na karoserii. Robił ktoś coś z masą? Podpowiecie gdzie ją znajdę?
Zaba2
Czytacz

Elektryka ześwirowała

Postprzez killah » 17 gru 2010, o 21:20

jeśli chodzi o słyszenie siebie na db to już był kiedyś taki temat, spowodowane to było indukcją. Postaram się potem edytować tego posta i poszukać tego tematu.
killah

Postprzez Zaba2 » 17 gru 2010, o 21:28

Tak to był mój problem ale dochodzę do wniosku, że to wina tej słabej masy bo nic się nie zmienia jak ziemię wypnę z cb tzn nie nasila się wcale. A z początku cb chodzilo idealnie i samo z sie ześwirowało.
Zaba2
Czytacz

Postprzez kamyk212121 » 17 gru 2010, o 22:46

mase znajdziesz od klemy po kablu schodzi pod podstawe aku a dalej to znajdziesz po kablu czarny solidny:) moze to byc jak najbardziej masa zasniedziała albo cos musisz to przeczyscic koniecznei a dopiewro wtedy zaczniemy szukac usterki to podstawa jak w paciezu amen:) połeczenie masy musi byc na karoserie jak dobrze ci mowili oraz na silnik... przy okazji radze przeczyscic odrazu kable przy rozruszniku jak wjechałeś w wode to mogło zkorodowac.... przeczyśc i napisz czy pomogo:) wina swiateł to moze byc przełacznik sprób wcisnąc ten przełacznik jak pzrekrecasz i zobaczysz jak sie zachowuje... u mnie tak podobnie sie działo ze pzekreciłem na zero a one świecą głupie:)
kamyk212121
Badacz tematu

Postprzez Zaba2 » 17 gru 2010, o 23:04

Dzięki jutro to tak wyczyszczę, że aż się w tym przejże. Aha kupiłem sobie jeszcze taki śmieszny miedziany kabel od masy (tak twierdzi sprzedawca w sklepie i jego księga) on jest bez izolacji to jego całego wymienię jak go znajdę.
Zaba2
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka