FOLLOW ME HOME zamiast otwierania bagażnika?

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez bart87 » 10 gru 2012, o 15:06

a gdzie sie podpiąć chcący żeby włączały się światła mijania bez zapłonu? Wiem, że jest to spore obciążenie dla aku ale może przy 30 sekundach nie skończy się jego wyładowaniem. Nie mam świateł LED, to był jedynie pomysł.
bart87
Czytacz

Postprzez pablomed » 11 gru 2012, o 00:16

do kabli postojówek, zależnie gdzie będzie sterownik albo za włącznikiem świateł albo przy lampach tylnych. Szaro czarny i szaro czerwony o ile pamiętam
pablomed
Members

Postprzez Zico63 » 11 gru 2012, o 01:06

Pozycyjne (choć nie o nie chodziło Koledze Bart87) to tak, te kolory, ale sytuacja jest tu podobna jak przy kierunkowskazach: są rozdzielone stronami. Dopięcie się tylko do jednej - jednego "koloru" - oświetli tylko lewe lub prawe. Musi się stosować trick z dwiema diodami, jak przy sterownikach, patrz jeden z mych rysunków.
Prościej jest do reflektorów: na włączniku lub manetkach do biało-czarnego - będą świecić te ostatnio uzywane (czyli te na których ostanio jechaliśmy (mijania lub drogowe).
Gdy zaś zależy nam konkretnie na mijania: żółty przewód na manetce.
Wytrzymałość styków tego przekaźnika czasowego ASE wynosi 15A, więc na reflektory wystarczy.
Dobrze, że Kolega robi to całe FMH pracujące tylko na rozkaz; te fabryczne a prymitywne, pracujące także w biały dzień - doprowadzają mnie do napadu śmiechu :lol:
Zico63
Members

Postprzez bart87 » 11 gru 2012, o 12:02

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Czy przekaźnik ma funkcje ładowania? Co z tego, że będzie miał zwarte styki przez określony czas skoro w tym czasie nie będzie dopływał sygnał do przekaźnika? Spełni rolę czegoś w formie kondensatora?
bart87
Czytacz

Postprzez meerkat » 11 gru 2012, o 14:33

Kiedyś zrobiłem coś takiego w moim starym Uno, centralke miałem z firmy STiG na allegro możla znależć. Po lewej przekaźnik czasowy z poloneza, do oświetlenia wnętrza bodajrze, z prawej zwykły przekaźnik.

Poniżej schemat:
http://imageshack.us/photo/my-images/706/czasowka.jpg/
meerkat
Czytacz

Postprzez bart87 » 11 gru 2012, o 15:52

Znalazłem dziś stroboskopy, które miałem w skuterze 2x 3 diody w białym kolorze z funkcją stałego świecenia. Zastanawiam się czy nie wrzucić ich w miejsce halogenów, których nie mam w samochodzie i na nich zrobić FMH. Co sądzicie?
bart87
Czytacz

Postprzez adams » 11 gru 2012, o 17:44

bart87 napisał(a):Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Czy przekaźnik ma funkcje ładowania? Co z tego, że będzie miał zwarte styki przez określony czas skoro w tym czasie nie będzie dopływał sygnał do przekaźnika?

Panie Kolego Ci powiem, że utrudniasz sobie życie :-P

Ale rozwiewam Twoje wątpliwości :

Cytat ze strony www wyżej wspomnianego konkretnego przekaźnika sterowanego MASĄ (powtarzam żebys potem nei potrzebnie sobie życia nie komplikował upewnij się czy na dodatkowym kanale sterownika masz mase czy plusa, i na takowe sterowanie wybierz przekaźnik). A oto odpowiedź na Twoje wątpliwości :

Realizowana funkcja: po pojawieniu się sygnału sterującego na wejściu, przekaźnik zewrze styki na czas trwania tego napięcia + dodatkowo ustawiony czas . Czyli po zaniku napięcia sterującego, przekaźnik podtrzymuje włączenie jEszcze przez ustawiony czas.

Sprawdzaj co Ci tam wychodzi na tym dodatkowym kanale kupuj odpowiedni przekaźnik i w weekend Autko odprowadzi Cie do domu światłami :mrgreen:

[ Dodano: 2012-12-11, 16:49 ]
bart87 napisał(a):Znalazłem dziś stroboskopy, które miałem w skuterze 2x 3 diody w białym kolorze z funkcją stałego świecenia. Zastanawiam się czy nie wrzucić ich w miejsce halogenów, których nie mam w samochodzie i na nich zrobić FMH. Co sądzicie?

Zastanawiam się jak Ty chcesz tam to wmontowac żeby to jakoś zjadliwie wyglądało ? Jesteś pewien że masz na myśli miejsce obok kierunkowskazów ? Ze swojej strony powiem, że mimo że w golfie jakos nie trawie z wyglądu tych światełek LEDowych do ujeżdżania w dzien, ale jeżeli już ktoś to montuje no to chyba tylko jakos to jeszcze wygląda w kratkach w zderzaku pod blendami. Ciekawe jak wyglądają te Twoje strobo, ale wątpie żebyś wpasował to jakoś rozsądnie w miejsce halogenow. To tylko moja sugestia. Kombinuj

[ Dodano: 2012-12-11, 17:00 ]
Wiesz co przeczytałem jeszcze raz Twojego posta z tym o dopływaniu sygnału do przekaźnika itd. I Ty chyba nie bardzo wiesz po co Ci ten przekaźnik. Przekaźnik ma za zadanie zewrzeć styki na określony czas, czyli pod jeden ze styków podpinasz sobie plus z akumulatora (najprzyjemniej byłoby to zabezpieczyc bezpiecznikiem) a pod drugi ze styków podpinasz przewód który będzie leciał do przewodu od świateł mijania (Kolega Zico powiedział który kolor co i jak więc już wiesz gdzie sie wpiąć). Sterowanie od centralki zamka centr. czyli np. kanał od otwierania bagażnika podpinasz pod jeden ze styków który na rysunku na stronie jest oznaczony S czyli "sygnał" natomiast pod styki cewki podpinasz stały plus i mase. Który styk od czego w przekaźniku to raczej będziesz mia rysunek na obudowie, jeżeli Ci nic nie powie, to zrobisz zdjecie to Ci napiszemy tutaj co gdzie podlaczyc do przekażnika o ile byś nie znalazł w necie. Łopatologicznie to napisalem ale najwazniejsze ze teraz już chyba wszystko wiesz co sie z czym je :super:

[ Dodano: 2012-12-11, 17:11 ]
Zico63 napisał(a):te fabryczne a prymitywne, pracujące także w biały dzień - doprowadzają mnie do napadu śmiechu :lol:

Serio fabryka montuje coś takiego bez czujnika zmierzchu ? Fabrycznie miałem przyjemność się tym bawic tylko w Passacie i w G. Voyagerze, i tu i tu świeci tylko gdy na dworze zmrok. Ale nie mówię że tak nie jest, dwa auta nie są jeszcze wyznacznikiem dla reguły.
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Zico63 » 11 gru 2012, o 23:07

adams napisał(a):Zico63 napisał/a:
te fabryczne a prymitywne, pracujące także w biały dzień - doprowadzają mnie do napadu śmiechu

Serio fabryka montuje coś takiego bez czujnika zmierzchu ? Fabrycznie miałem przyjemność się tym bawic tylko w Passacie i w G. Voyagerze, i tu i tu świeci tylko gdy na dworze zmrok. Ale nie mówię że tak nie jest, dwa auta nie są jeszcze wyznacznikiem dla reguły

Nie miałem na myśli solidnych firm (jak koncern VW) ale badziewia azjatyckie czy z Półwyspu Apenińskiego
Zico63
Members

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Elektryka