gaśnięcie w trakcie jazdy

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez plemek » 12 sie 2008, o 21:14

Witam wszystkich po raz pierwszy.

Mam golfa III gt 1997 1,6 100 konny. Od pewnego czasu auto i okoliczni fachowcy doprowadzaja mnie do depresji. Jakby to zacząć od początku...

Auto zapala na dotyk i jedzie - nagle pstryk i silnik przestaje pracować w czasie jazdy . Nic nie pomaga kręcenie rozrusznikiem. Po pewnym czasie - czasem parę minut czasem parę godzin slychać pstryk, obrotomierz podskakuje na chwilę i silnik jaby nigdy nic zapala...aż do następnego zgaśnięcia. Podejrzewalem że to instalacja gazowa szwankuje choć 3 lata było ok więc przestalem jezdzić na gazie ale nic sie nie zmienilo. Oczywiście podlączenie do kompa wykazalo jednemu fachowcowi ze to cewka - wymieniłem wraz ze świecami, pojechałem do innego stwierdził ze jest błąd na czujniku Halla i go też zmieniłem ale niestety znów to samo....

Moze ktos miał podobne objawy? Dawanie kolejnych paru stów za "diagnoze" i wymianę kolejnej niepotrzebnie zmienianej części mało mnie cieszy.... za wszelkie wskazówki z góry dziękuje i pozdrawiam!

Przemek
plemek
Berbeć

Postprzez SlodkiM » 13 sie 2008, o 10:04

KIlka postów niżej opisałem podobny problem,może wyczytasz coś ciekawego,Jak coś to pisz,może pomogę bo mnie też to dręczy od dłuższego czasu.
sweete
SlodkiM
Berbeć

Postprzez plemek » 13 sie 2008, o 20:30

tym razem unieruchomiony na amen - nie odpalił następnego dnia.....czeka mnie holowanie do kolejnego mam nadzieje że tym razem fachowca....miałem pomysł że to może jakiś przełącznik / kostka przełączająca gaz/benzyna poszła i nie podaje nawet samej benzyny w pozycji "benzyna' ale gazowiec sie zarzeka że to nie to tylko że już powoli nikomu nie wierze bo auto jak "chorowało" tak "choruje" a ja jak płacilem kolejnym specom tak płacę......pozdrawiam cieplutko
:evil:
plemek
Berbeć

Postprzez $kubi » 13 sie 2008, o 20:40

I kolejny sypiący się golf :/ powiedz mi jeszcze że masz wersje GT z silnikiem AFT to zwątpię :P

Przechodziłem to samo. Ogólnie najczęstsze powody o których się słyszy to: Czujnik Halla, czujnik położenia wału, cewka zapłonowa, pompa paliwa, kostka stacyjki.

Ja szukając ratunku u różnych mechaników na moje szczęście wydałem na darmo tylko 300zł i spaliłem mnustwo paliwa jeżdżąc do nich a powód odkryłem sam - mianowicie kurek wlewy paliwa nie dopuszczał powietrza do zbiornika - tworzyła się próżnia i pompa przestawała pracować. Lekarstwem było odkrędenie kurka na chodźby 1s i auto paliło i jechało aż znów nie zgasło. Najczęściej gasło jak było mało paliwa
$kubi
Gaduła

Postprzez plemek » 23 sie 2008, o 20:07

walka trwa nadal:) prewencyjnie poszła do wymiany kostka stacyjki jednak to nadal nie to. Po dłuuuugich próbach i obejściach różnych elementów w celu ich wyeliminowania z grona podejrzancyh sprawa stanęła na porządnie zużytej kopułce aparatu zapłonowego i palcu tegoż aparatu...ma madzieję że to będzie to.
plemek
Berbeć

Postprzez $kubi » 23 sie 2008, o 22:13

walcz, może coś nowego się dowiemy. Ja wymieniłem kurek i nadal nie zapala, do tego znów gaśnie podczas jazdy :/ też myślę nad wymianą kostki stacyjki i pod lupe by trzeba wziąć pompe paliwa czy czasem ona się już nie kończy - tylko jak to sprawdzić?
$kubi
Gaduła

Postprzez pablomed » 23 sie 2008, o 22:24

koledzy od stukonnych trójek, szukajcie jeszcze winy w przekaźniku zasilającym układ wtryskowy, cżesta bolączka tego modelu. Tylko kurcze gdzie on jest zapomniałem, chyba pozycja 2 lub 3
pablomed
Members

Postprzez plemek » 25 sie 2008, o 19:18

pablomed napisał(a):koledzy od stukonnych trójek, szukajcie jeszcze winy w przekaźniku zasilającym układ wtryskowy, cżesta bolączka tego modelu. Tylko kurcze gdzie on jest zapomniałem, chyba pozycja 2 lub 3

w pozycji 2 albo 3 tam gdzie są kostki koło bezpieczników?
plemek
Berbeć

Postprzez pablomed » 25 sie 2008, o 20:50

tak, pozycja 3. Czyli drugi rząd od dołu licząc , trzeci od lewej
pablomed
Members

Re: gaśnięcie w trakcie jazdy

Postprzez plemek » 27 sie 2008, o 19:21

niestety to nie kopułka + palec ani nie kable.....wymienię jeszcze przekażnik od zapłonu i jak nie pomoże to holowanie do szpeców.....czego sie na skutek własnych doświadczeń obawiam....
plemek
Berbeć

Postprzez domanek03 » 27 sie 2008, o 20:43

ja miałem ten sam problem i dobru znajomy mi pomógł był to czujnik aparatu zapłonowego można kupić sam ten czujnik koszt ok 150 zł

[ Dodano: 2008-08-27, 20:44 ]
a jezszcze obrotomierz nie świruje przed zgaśnięciem

[ Dodano: 2008-08-27, 20:47 ]
kostke w stacyjce tez mi wymienił
domanek03
Berbeć

Postprzez plemek » 28 sie 2008, o 20:48

[quote="domanek03"]ja miałem ten sam problem i dobru znajomy mi pomógł był to czujnik aparatu zapłonowego można kupić sam ten czujnik koszt ok 150 zł

czujnik Halla czy Haala się to zwie? jak tak to "śpece" wymienili to na początku....i nic....zamówiłem dziś przekaźnik pompy paliwowej i zapłonu - zmienię zobaczę jak dalej nic to składam broń - w sumie wymieniłem już: czujnik halla, kostkę stacyjki, kopułkę i palec aparatu zapłonowego, przewody i świece oraz cewkę i teraz przekaźniki.... :zdegustowany
plemek
Berbeć

Następna strona

- - -

Powrót do Elektryka