gaszenie świateł po zgaszeniu silnika

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez bandi06 » 3 lip 2011, o 13:24

Witam, szukałem podobnego tematu lecz nic nie znalazłem. Potrzebuję pomocy jak zrobić coś takiego
bandi06
Czytacz

Postprzez robzar89 » 3 lip 2011, o 13:58

Takie coś można dokupić i montuje się gdzieś chyba przed włącznikiem świateł.

Przykładowa aukcja : http://allegro.pl/automatyczny-wlacznik ... 74618.html
robzar89
Czytacz

Postprzez Zico63 » 3 lip 2011, o 15:14

Można i tak:
Obrazek

W Golfach 3 reflektory i tak gasną z wyłączeniem zapłonu. Problemem są jedynie światła pozycyjne. Jednak wystarczy odpiąć stałe zasilanie włącznika (czerwony, pin 30) i podłączyć go przez dodatkowy PRZEłącznik. W położeniu jak na rysunku, układ się nie zmienia - jest jak fabryczny i swiatła pozycyjne pozostają po wyjęciu kluczyka. To jest potrzebne w razie konieczności pozostawienia pojazdu po zmroku na poboczu.
Po przełączeniu przełącznika w dół, pozycyjne otrzymują zasilanie ze stacyjki, tylko razem z zapłonem. Można włączyć gałkę przełącznika w poz. "=D" i... zapomnieć o światłach: przychodzimy do autka, włączamy kluczyk i jedziemy a światła działają "same".
Na ewentualne pytania o trudność w zapaleniu "na światłach" odpowiadam, że mam taki układ w TDI (a ten bierze naprawdę sporo prądu przy rozruchu) i nie mam najmniejszego problemu już trzeci sezon. Dodatkowo pamiętajmy, że w Golfach reflektory GASNĄ przy kręceniu rozrusznikiem (tak fabryka zrobiła!), więc i ich prąd odpada z bilansu. Do rozważań pozostaje tylko 40 W pozycyjnych.
Zico63
Members

Postprzez pablomed » 4 lip 2011, o 22:01

Masz tu taką poradę co wyskrobałem, trzeba dwie diody i kawałek kabelka, u mnie układ działa świetnie od 4 lat. Dodam że powszechnie poleca się wzbudzanie w zimie akumulatora poprzez zapalenie świateł na moment, więc w tym układzie tak własnie jest, po włączeniu zapłonu swiatła się zapalają, oczywiście w trakcie rozruchu gasną i rozrusznik ma pełną moc obciążony tylko postojówkami co jest kompletnie bez znaczenia przy ogromnym prądzie pobieranym przez rozrusznik.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2&start=28
pablomed
Members

- - -

Powrót do Elektryka