Gdzie szukac plusa po stacyjce.

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Skubi » 16 lip 2011, o 16:24

Witam

Skąd pociągnąć plus po stacyjce do komory silnika. A może gdzieś w komorze silnika można znaleźć łatwy dostęp do tego plusa po stacyjce. Potrzebuje tego do wysterowania przekaźnika gdy przekręcę kluczyk.

Pozdrawiam
Skubi
Czytacz

Postprzez Zico63 » 16 lip 2011, o 17:12

Pytanie: czy może prąd zanikać przy kręceniu rozrusznikiem (jak na reflektory)? To wówczas żółto-czarny przewód w okrągłym złączu na chłodnicy - to zasilanie sygnału, linia X.
Gdy jednak nie może tak gasnąć, to - gdy ma Kolega "benzynkę" - będzie to czarny przewód zasilania cewki zapłonowej.
Zico63
Members

Postprzez Skubi » 16 lip 2011, o 18:07

Lepiej żeby nie znikał przy kręceniu rozrusznika. A czy na klaksonie pojawia się plus po przekręceniu kluczyka? Czy znika ten plus przy pracy rozrusznika?
Skubi
Czytacz

Postprzez prezesik » 16 lip 2011, o 18:27

U mnie plus klaksona jest podlaczony na stale do akumulatora. Ja do swiatel dziennych plus zalaczajacy do przekaznik podlaczylem pod niebieski kabelek wzbudzenia od alternatora. Na tym kabelku pojawia sie prad po uruchomieniu silnika. Silnik gasnie, pradu nie ma. Jako zasilanie cewki przekaznika mozna podlaczyc, gorzej jak by sie podlaczalo cos o wiekszej mocy.
prezesik
Members

Postprzez Zico63 » 16 lip 2011, o 18:47

Skubi napisał(a):A czy na klaksonie pojawia się plus po przekręceniu kluczyka? Czy znika ten plus przy pracy rozrusznika?

Na oba pytania - TAK.
Pozostaje zasilanie z cewki.
To, co polecają uczynić producenci wielu zestwów lamp dziennych - czyli taki plus podłączć do alternatora - mnie nie odpowiada.
Te lampy "ciągną" minimalne ilości prądu i te pół sekundy między włączeniem stacyjki na zapłon a dalszym pociągnięciem kluczyka na START nikogo przecież "nie zbawi", czyli nie weźmie takich niewyobrażalnych ilości prądu z akumulatora. O co więc ta walka? Do cewki i spokój.
Zico63
Members

Postprzez Skubi » 16 lip 2011, o 19:01

Dziękuję za pomoc. Rozjaśniło mi to sytuację :)
Skubi
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka