golf 3 3d , co potrzebne aby moc zalozyc elektr.szyby?

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez kowal9194 » 7 gru 2011, o 21:38

Wita, wiem o tym i pewnie nie raz zostanie to napisane, ale nie moge znalez na forum tego aby moc sie dowiedziec co jest mi potrzebne aby zalozyc elektryczne szyby w golfie 3 3d no i co sie z tym wiarze jak to zas podlaczyc. Jesli ktos moglby mi to wszystko napisac i wyjasnic krok po kroku to byl bym bardzo wdzieczny. Pozdrawiam.
kowal9194
Berbeć

Postprzez trojeczkaGT » 8 gru 2011, o 03:57

najwazniejsze to prowadnice z silniczkami od szyb no a kable to juz sam mozesz sobie podciagnac podlaczasz do wlacznika i gotowe.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez michaal » 8 gru 2011, o 11:37

Co do załozenia elektrycznych szyb do 3d będziesz potrzebował:
1. prowadnice z silnikami prawa i lewa strona.
2. wiązkę (oryginał lub samemu robisz)
3. włączniki z zaślepkami rączek od boczków
To jest dla oryginalnych części, bo możesz robić jeszcze na uniwersalnych podnośnikach.

Tu masz fotoporadę dla uniwersalnych
http://www.golf3.pl/topics28/instrukcja ... t24402.htm
michaal
Badacz tematu

Postprzez kowal9194 » 8 gru 2011, o 15:55

dzieki wielkie, to akurat wiedzialem ale chodzi mi o to jak to podlaczyc w skrzynce z bezpiecznikami wystarczy sie tylko podlaczyl w bezpiecznik ten ktory ma to odpowiadac i na tym koniec?
kowal9194
Berbeć

Postprzez pablomed » 8 gru 2011, o 23:30

kowal9194, nie do końca, ale z łatwością znajdziesz opisy na każdym forum np http://forum.vwgolf.pl/viewforum.php?f= ... 0426419102 więc niema sensu się powtarzać. Jeśli będziesz miał orginalne wiązki, w tym tzw wiązkę centralną idącą za deską rozdzielczą z jednej na druga stronę to podłączenie to pryszcz i nie zajmie czasu, a jeśli będziesz musiał dorabiać to pracy sporo ale nic trudnego tym bardziej że to 3D a nie 5 , schematy wklejałem na forum.
Co do konkretnego pytania o kabel z bepiecznikiem - to w orginalnej wiązce owszem będziesz miał gruby kabel z dużym zielonym bezpiecznikiem tzw termicznym, który mocujesz u góry skrzynki bezpieczników a wtyk wpinasz do jednego z wolnych gniazd w skrzynce ze stałym plusem, ale to nie wszystko, trzeba jeszcze podpiąć plus po zapłonie, kilka kabli masowych, krańcówki drzwi, kable sterujące od zamka centralnego żebyś miał domykanie szyb z kluczyka, ew jeśli masz szyberdach elektryczny to jeszcze kabel od niego czarno-zielony, kabelki od podświetlenia włączników, plus ta wiązka centralna, mój przydługi opis nie znacazy że to trudne jest jeśli cokolwiek radzisz sobie z elektryką.
pablomed
Members

- - -

Powrót do Elektryka