GOLF 3 problem z zapłonem - prosze o pomoc

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez sylweq93 » 21 mar 2014, o 21:33

Witam dzis stałem sie posiadaczem golfa 3 94 rok silnik 1.4 8V 4 biegowa skrzynia, Mam taki problem ze gdy wlacze zapłon kontrolki sie swieca pozniej gdy chce zapalic auto musze trzymac kluczyk bo gdy puszcze silnik gasnie nawet porzy jezdzie, czasem przekrece i kluczyk nie wraca tylko zostaje tak jak powinno to byc na odpalonym aucie ale 70% sytuacji to taka ze zapale auto i gdy puszcze kluczyk do wraca na 0 i auto gasnie.

Czy trzeba wymieniac całą stacyje czy wystarczy jednynie wkladka badz kostka stacyjki do wymiany, czy ktoś mial podobny problem ?
sylweq93
Czytacz

Rocznik: 1994
Silnik: 1.4
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez adams » 21 mar 2014, o 21:45

Witaj na forum :) Na samym początku gratki zakupu :hurra:
Bardziej to wygląda jakby Ci się stacyjka porąbała ( a konkretniej wkładka - nie kostka) a nie kostka, ale może być że kostka sie popaliła (standardowy problem w golfach z tym że zupełnie inne objawy). Moja rada na weekend weź wyciągnij sobie kostke ze stacyjkii, zobacz jak Ci się kluczyk zachowuje bez kostki czy się nie zacina itd itp, potem pokręć samą kostką (nawet śrubokrętem to zrobisz) i sprawdź czy Ci będzie samo wracało do pozycji zero. Kostka powinna odbijać ze start do pozycji włączonego zapłonu. Tak jak to ma miejsce w zamontowanej stacyjce. Możesz kupić w ciemno kostkę ale po co kasę wywalać jeśli się okaże że wkładka jest do wymiany a kostka jeszcze może śmigać. Jak wyciągniesz to pewnie zdiagnozujesz co jest nie halo. Zazwyczaj (jak pewnie już się trochę orientowałeś w temacie) to wygląda to tak, że auto gubi zapłon, że nie można odpalić itp. U ciebie kluczyk sam odbija więc trochę inaczej niż zwykle. Powodzenia z Golfem :super:
adams
Gaduła

Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG

Postprzez sylweq93 » 21 mar 2014, o 21:51

orientujesz sie jakie sa ceny kostki i wkładki ? golfa kupilem za grosze podłoga i srodek jak by z fabryki wyjechał troche opocony silnik ale tragedi nie ma pewnie jakas uszczelka albo przegów wewnetrzny no i ten zaplon musze trzymac kluczyk bo mi wywala całkiem do 0 jak puszcze gasnie, mam gaz ze swpjej astry bo ostatnio szła na złom takze wsadze mu pewnie to za duzo palił nie będzie
sylweq93
Czytacz

Postprzez adams » 21 mar 2014, o 22:14

sylweq93 napisał(a):orientujesz sie jakie sa ceny kostki i wkładki
Ceny wkładki Ci nie podam musisz polukac na alledrogo, ale nie będzie to jakies przerażające (jesli chcesz sam ładowac LPG z Astry do niego to myślę że poradzisz sobie również z rozbebeszeniem swojej wkładki i może ją naprawisz jeśli się okaże uszkodzona). Kostka stacyjki to temat rzeka ale powiem ci jak to wygląda w skrócie. Możesz kupić jakiś zamiennik i pocieszyć się nim z rok czasu po czym się wypali i będziesz miał znowu ten sam wydatek. Koszt takiego zamiennika to od 15 do 50 zl. W ASO masz ceny ok 130-150 zl. W moim byłym golfie zamontowałem kostkę firmy MEYLE i na niej przejeździłem ze 3 lata (chyba) po czym zaczęła się trochę knocić. W takim sensie że np gdy opalałem auto raz po raz trzeba było "dalej/mocniej" przekręcic kluczyk. Ja byłem zadowolony jak na zamiennik za 22 zł w sklepie u mnie w mieście. Wydaje mi się że obecny właściciel golfa tez jej jeszcze nie wymieniał, więc można by liczyć jej żywotność jakieś 4 lata w tym autku. Ale może poprostu miałem szczęście ? Niektórym zamienniki za 40 zl padają po paru tygodniach nawet. Co do ceny wkładki to raczej chyba nie będzie zbyt droga inwestycja. Najpierw sprawdź co jest a dopiero potem kupuj :D Chyba ze jesteś zabogaty ... to się nie zastanawiaj i kupuj stacyjkę w komplecie w ASO za podejrzewam słona cenę. POZDRO :super:
adams
Gaduła

Paliwo: PB+LPG

Postprzez sylweq93 » 21 mar 2014, o 22:21

az tak sie nie przelewa :d widzialem ze wkladki i kostki nie sa za drogie wiec pewnie wymienie i to i to ale jesli bedzie to kostka to pewnie tylko kostke zmienie bo pozniej nosic 2 kluczyki jeden od auta drugi od stacyji to tez upierdoliwe :)
sylweq93
Czytacz

Postprzez adams » 21 mar 2014, o 22:30

adams napisał(a): Najpierw sprawdź co jest a dopiero potem kupuj :D
adams
Gaduła