golf gasnie

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Golf gasnie

Postprzez raf.corp7 » 31 mar 2013, o 13:07

witam mam taki problem podczas jazdy golf 1.8 90km zgasł mi i juz nie mogłe modpalic nie wiem co sie stało rozrusznik kreci ani na gazie ani na bezynie nie zapali .
na drugi dzien elegancko pali od szczała ale po przejechaniu troche znowu gasni i nie idzie go zapalic . nie wiecie czym to moze byc ??
raf.corp7
Czytacz

Golf gasnie

golf gasnie

Postprzez raf.corp7 » 31 mar 2013, o 13:10

Witam mam taki problem jechałem golfem i zgasł prubowałem go odpalic i nie odpali ani na gazie ani na benzynie .. :( scholowałem go do domu na drugi dzien odpalił bez problemu. pozniej znowu jechałem i znowu zgasł. i znowu to samo nie wiem co jest grane :(
raf.corp7
Czytacz

Postprzez NieAmator » 31 mar 2013, o 13:17

Do sprawdzenia cewka przewody świece
Korean Maniac!!
NieAmator
Czytacz

Postprzez raf.corp7 » 31 mar 2013, o 13:30

a jak moge sprawdzic cewke ??
raf.corp7
Czytacz

Postprzez NieAmator » 31 mar 2013, o 13:50

Miernik musisz ustawić na 220v bo iskrownik potrafi dac napiecie szczytowe nawet 100v po za tym sprawdzisz sprawdzisz tylko opórr. Najlepiej oscyloskopem powinna mieć 12-16 kV. W domowych warunkach to najprościej zobaczyć jaka jest iskra na świecy po jej wykręceniu. Oczywiście gwint świecy połączony z masą/obudową - bo może nieźle "kopnąć". Powinna być wyraźna, niebieska, dosyć "gruba". Blada, czerwona to znaczy, że za "słaba" - ale nie świadczy to o uszkodzeniu cewki - może być problem z przerywaczem/elektroniką (zależy co jest).
Korean Maniac!!
NieAmator
Czytacz

Postprzez Mick » 31 mar 2013, o 14:16

jak nie bedzie chcial zapalic to sprawdż czy jest iskra na wszystkich swiecach bo moze łapie ci gdzies wilgoć w kopułce
Mick
Berbeć

Postprzez raf.corp7 » 3 kwi 2013, o 15:03

ok sprawdze dzieki jeszcze za taka opcje :)
a mam jeszcze takie pytanie jak bym miał czujnik walniety albo sonde lambda to jak podłącze komputer to mi pokarze ??
i czy jest taka mozliwosc ze to sie dzieje przez czujnik halla ??
raf.corp7
Czytacz

Postprzez pablomed » 6 kwi 2013, o 00:00

Pokaże ale szkoda czasu, poniewaz jeśli nie uruchomisz auta i bnędziesz sprawdzał na zgaszonym silniku to błąd halla będzie zawsze nawet jeśli jest sprawny.
włącz zapłon i sprawdź czy jest napięcie 12v pomiędzy bocznymi stykami wtyczki czujnika halla. Jesli jest wyjmuj i podpinaj szybko wtyczkę, w tym momencie ma się pojawić iskra.
Jesli sie pojawi a wczesniej przy rozruchu jej nie było to czujnik na 90 procent jest winien.
Jesli iskry przy tej próbie nie bedzie pierrwsza podejrzana jest cewka, szybciej podmienisz od kogoś na próbę niż załatwisz podpięcie VAGA. VAG uszkodzenia cewki nie wykaże. Jej pewna kontrola w warunkach domowych samym miernikiem jest niemożliwa bo przebicia może dostawac dopiero w czasie pracy a opory uzwojeń będa prawidłowe.
Sonda w tym momencie nieistotna do niezapalania nic niema
pablomed
Members

Postprzez raf.corp7 » 9 kwi 2013, o 16:46

cewke sprawdzalem i to nie cewka . jeszcze mam takie pytanie moze to byc jakis czujnik od przeplywu powietrza czy czegos bo czytałem jeszcze o takim czyms ..
bo jak nie to pewnie z tym aparatem cos i nie wiem czy nie kupie nowego..
raf.corp7
Czytacz

Postprzez pablomed » 9 kwi 2013, o 19:55

po tylu poradach które dostałeś nie sprawdziłeś czy jest iskra? Kolego proponuje jechać do speca
pablomed
Members

- - -

Powrót do Elektryka