Golf III nie pali po zimie pojawia sie error na liczniku

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Lukasz007 » 3 kwi 2011, o 16:03

Witam wszystkich serdecznie !
Opisze moj problem. Otoz przed zima kupilem nowy samochod a golfa postanowilem sprzedac juz na wiosne .Przelezal zime na polu.Jest to golf III 1.4 + LPG 92r. Gdy juz zima odpuscila chcialem sie za niego wziasc i sprzedac i wtedy pojawil sie problem zamiast liczby kilometrow na wyswietlaczu pojawily sie pionowe kreski "-------" natomiast po wlozeniu kluczykow i wlaczeniu zaplonu zamiast kresek pojawia sie "error" miga kontrolka oleju oraz towarzyszy temu jakies pikanie dzieje sie to juz gdy chcemy odpalic auto i do tego wogole nie kreci rozrusznikiem nic sie nie dzieje jak by pradu nie mial. Pisze poniewaz uto stalo na recznym :kwasny: i za boga go nie ruszy wiec mechanik to ostatecznosc. Sam nie mam czasu do niego patrzec i do tego nie wiedzac w czym rzecz :-( .Moze ktos z was spotkal sie z czyms takim. Podpowie co nalezy sprawdzic ja osobiscie obstawial bym jakies zwarcie w obwodach i komputer dostaje jakis blad. Acha zapomnialem dodac iz szukal na internecie przyczyny i znalazlem tylko ze moglo komputer zalac ktory znajduje sie pod szyba .Niestety po odkreceniu plastikow podszybia nie bylo tam nawet lisci czy smieci i sladow wody.Komputer suchutki kosc rowniez wlozylem go do domu nawet dla pewnosci zeby go przesuszyc jednak nic to nie dalo.Wczesniej golf normalnie palil i jedzil bardzo prosze o pomoc bo niedugo to mi zgnije pod domem. Lub czeka mnie wizyta mechanika u mnie ale to pewnie bedzie kosztowac :zalamany: .Z gory dziekuje za rady i Pozdrawiam ! :-)
Lukasz007
Czytacz

Postprzez pablomed » 3 kwi 2011, o 18:59

Lukasz007, wypada zacząć od tego że niema prądu, nie bardzo rozumiem naładowałeś chociaż akumulator?
pablomed
Members

Postprzez radomiak » 3 kwi 2011, o 19:05

jak tak tam stal trzebabylo wyciagnac aku to na przyszlosc napewno zapamietasz :!: a teraz sprawdz aku i troche klopot z tym recznym.
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
radomiak
Gaduła

Postprzez Lukasz007 » 3 kwi 2011, o 19:27

Akumulatora wlasnie nie wyciagalem :kwasny: ale padl w trakcie zimy .Potem go naladowalem i nic.
Lukasz007
Czytacz

Postprzez PabloSBT » 3 kwi 2011, o 21:16

Lukasz007 napisał(a):Akumulatora wlasnie nie wyciagalem :kwasny: ale padl w trakcie zimy .Potem go naladowalem i nic.

jeśli całą zimę akumulator był w samochodzie to wątpię że będzie działał, sprawdź z innym akumulatorem a co do ręcznego to lewarek zdejmij koło wyjmij łożysko i spróbuj zdjąć bębny jak nie będzie chciało zejść to trzeba młotkiem stuknąć pare razy to puści
PabloSBT
Members

Postprzez Lukasz007 » 3 kwi 2011, o 21:33

No po naladowaniu niby dziala tzn. w sensie sa swiatla wszystko myslisz ze przez niego moze to byc bo ja nie mam pojecia :hyhy: No moze jak bede mial jakis pod reka to sprawdze. Aktualnie mam teraz berlingo diesla wiec chyba od niego aku odpada ? . Martwi mnie ze byc moze komputer poprostu padl :zalamany: .Ale dziekuje za podpowiedzi przynajmniej zawsze to bedzie cos do sprawdzenia prosze o dalsze wypowiedzi moze wkoncu zdola to odpalic :-P
Lukasz007
Czytacz

Postprzez herbi57 » 4 kwi 2011, o 11:13

Ja bym poszedł tropem tej kontrolki oleju która miga. To jest najprawdopodobniej przyczyna .Trzeba poszukac ,co sygnalizuje mruganie tej kontrolki.
herbi57
Berbeć

Postprzez danny.tcz » 4 kwi 2011, o 13:25

mrugająca kontrolka oleju w zegarze + do tego donośne pulsujące piszczenie to oznaki braku oleju ??? czyli zszedł poniżej minimum miałem taki przypadek kiedy kręciłem się kilka razy po rondzie bo zgubiłem drogę i nie wiedziałem którędy zjechać podejrzewam że olej spłynął na jedna stronę i komputer zaczął o tym sygnalizować to było pierwsze moje zetknięcie z tym czujnikiem od oleju ... drugi przypadek miałem to wnioskuje że przyczyna była zbyt wysoka temperatura oleju albo się za bardzo rozrzadził bo po dość długiej trasie wpadłem na autostradę no i poszedł but do podłogi :P czasem lubię zaszaleć no i przed zjazdem z autostrady praktycznie przed samymi bramkami zrobił mi podobnie wiec zgasiłem motor dokulał się do bramek zapłaciłem szlaban się podniósł odpaliłem i było wszystko w porządku kilka dni później była wymiana oleju i jak do tej pory czujnik zasnął ....
tak wyglądały moje sytuacje budzącego się czujnika :) może to cię jakoś naprowadzi :)
sprawdź olej moim zdaniem czy w ogóle jeszcze jest coś w silniku
może uszczelka strzeliła ??? a pytanie czy w ogóle miałeś wlany zimowy płyn w chłodnicy na zimę ???
to nie jest zwykłe 1,4 zawsze to powtarzałem :P
danny.tcz
Gaduła

Postprzez herbi57 » 4 kwi 2011, o 13:45

Albo mało oleju,albo uszkodzony czujnik.Wtedy moze komputer nie zezwala na uruchomienie silnika.
Sprawdz olej i czujniki,podobno sa dwa.Moze tylko zasniedziały styki przy tak długim staniu.
herbi57
Berbeć

Postprzez pablomed » 5 kwi 2011, o 22:45

w Golfie III licznik czy brak oleju nie zablokuje zapłonu. Lukasz007, wygląda na to że zwyczajnie licznik padł i przy obecnej łatwiej dostępności najlepiej pożyczyć i podmienić dla próby
pablomed
Members

Postprzez marcinkoz2910 » 8 lip 2011, o 13:31

a co do licznika to po prostu masz uwaloną pamięć dzieje się tak jak nieumiejętnie chce się cofnąć przebieg :lol: i teraz nie koloryzuję :cisza:

albo z innych przyczyn się uszkodziła, jeśli reszta licznika działa to jest procesor licznika OK i trzeba tylko wgrać nową zawartość do EEPROma i licznik ożyje

Co do kontrolki oleju to pewnie jak tyle stał to mógł się olej zrobić gęsty i nie ma smarowania może wymiana oleju pomoże
marcinkoz2910
Members

- - -

Powrót do Elektryka