Halogeny - domontowanie/ jako światła do jazdy dziennej

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Thorsten » 4 lis 2013, o 18:24

A więc tak mój golf nie posiada świateł przeciwmgłowych przednich zwanych halogenami, nie ma nawet instalacji do nich. Przy włączniku świateł znajduje się mała kontrola która zaświeca się po odciągnięciu włącznika a co za tym idzie zapala mi się tyle światło przeciwmgłowe. Chcę zainstalować przednie i mam parę pytań co do nich.
Pierwsze podstawowe to co sądzicie o pomyśle ( aha, w skrzynce bezpieczników miejsca przekaźnika numer 10 który jest właśnie od świateł przeciw mgłowych zamuje metalowa zworka które wymontowanie sprawia że tyle przewimgielne nie świeci. po wstawieniu tam przekaźnika pożyczonego z miejsca obok słuchać jak przekaźnik klika -więc instalacja przewiduje montaż tam przekaźnika). Więc chce w miejsce na przekaźnik nr 10 zamiast zworki wstawić pasujący przekaźnik oraz zasilanie do lamp znajdę w tej okrągłej kostce znajdującej się nad chłodnicą - takie okrągłe złącze od świateł. W jednej kostce są wszystkie piny a w drugiej która łączy się z pierwszą jeden pin jest wolny, właśnie ten nie wykorzystany pin to zasilanie do świateł przeciw mgłowych przednich i teraz czy mogę po prostu zasilanie z tego pinu dać jako plus halogenów a minus dać z akumulatora? Czy raczej sygnał z tego pinu dać do przekaźnika który będzie załączał zasilanie halogenów z akumulatora?
Kwestia kolejna to pomysł na wykorzystanie halogenów a raczej samych miejsc na nie i ich kloszy jako światła do jazdy dziennej? Czyli montuje normalnie halogeny w miejsca gdzie są przewidziane jednak montuję ledowy odpowiednik żarówki h3 o odpowiednio niższej mocy - takiego rodzaju żarówki mają chyba oznaczenie drl. Zasilanie będzie tak jak nakazuje prawo co do świateł jazdy dziennej czyli z zapłonem się zapalają a gasną z załączeniem normalnych świateł.
Co sądzicie koledzy o tych pomysłach?
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Thorsten
Moderator Globalny

Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez łukasz1983 » 4 lis 2013, o 19:00

Jasper napisał(a):chce w miejsce na przekaźnik nr 10 zamiast zworki wstawić pasujący przekaźnik
Nie jest to potrzebne.
Jasper napisał(a):W jednej kostce są wszystkie piny a w drugiej która łączy się z pierwszą jeden pin jest wolny
To jest fabryczne miejsce do podłączenia przednich halogenów.
Jasper napisał(a): czy mogę po prostu zasilanie z tego pinu dać jako plus halogenów a minus dać z akumulatora?
Tak.
Jasper napisał(a):Kwestia kolejna to pomysł na wykorzystanie halogenów a raczej samych miejsc na nie i ich kloszy jako światła do jazdy dziennej? Czyli montuje normalnie halogeny w miejsca gdzie są przewidziane jednak montuję ledowy odpowiednik żarówki h3 o odpowiednio niższej mocy - takiego rodzaju żarówki mają chyba oznaczenie drl
No dobra żarówka ma oznaczenia drl,ale sam halogen nie ma takich oznaczeń i jak trafisz na kontrole drogową to leci dowód.
Jasper napisał(a):Zasilanie będzie tak jak nakazuje prawo co do świateł jazdy dziennej czyli z zapłonem się zapalają a gasną z załączeniem normalnych świateł.
Skoro chcesz podłączyć halogeny jako dzienne,to po co wcześniejsze pytania,bo dzienne musisz podłączyć przy użyciu 2 dodatkowych przekaźników bezpośrednio z akumulatora i sterowanie przekaźników od świateł pozycyjnych i np. od alternatora,a nie wpinasz się w wiązkę od halogenów.
łukasz1983
Members

Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Paweu » 4 lis 2013, o 19:07

Jasper napisał(a):Chcę zainstalować przednie i mam parę pytań co do nich.

Ja mam jedno podstawowe pytanie. Użyłeś google?

Fotoporada na chomikuj http://chomikuj.pl/Krzychu_14/Dokumenty ... 650275.pdf

I na naszym forum http://www.golf3.pl/topics11/przednie-h ... t21967.htm

Jasper napisał(a):Kwestia kolejna to pomysł na wykorzystanie halogenów a raczej samych miejsc na nie i ich kloszy jako światła do jazdy dziennej? Czyli montuje normalnie halogeny w miejsca gdzie są przewidziane jednak montuję ledowy odpowiednik żarówki h3 o odpowiednio niższej mocy - takiego rodzaju żarówki mają chyba oznaczenie drl.

Brak homologacji na kloszu dyskwalifikuje tak pomodzone lampy.

Chcesz mieć dzienne zamiast halo? Kup takie coś jak w tym temacie http://www.golf3.pl/dzienne-zamiast-hal ... t28311.htm
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez Thorsten » 4 lis 2013, o 19:52

Paweu_mk3 napisał(a):Chcesz mieć dzienne zamiast halo? Kup takie coś jak w tym temacie http://www.golf3.pl/dzien...now-vt28311.htm

jasne kolego, jak najbardziej zgadzam się z twoją podpowiedzią. Jednak bardzo ciężko dostać tego typu światła. A montaż dostępnym na chwilę obecnych świateł do jazdy dziennej w postaci listw jakoś nie przypada mi do gustu.

Dzięki za pomoc.
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Thorsten
Moderator Globalny

Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez kebs » 4 lis 2013, o 20:06

Korzystają z aktywności w temacie...

Czy wtyczka do ori przeciwmgielnych, jest taka sama jak do kierunkowskazów ?
Bo na pierwszy rzut oka, wygląda tak samo.
Praktycznie wszystkie części - MK3 2.0 2E. PW !

moj-golf/czerwone-mkiii-t61801.html
kebs
Czytacz

Postprzez Grzesiek2507 » 4 lis 2013, o 22:40

kebs napisał(a):Korzystają z aktywności w temacie...

Czy wtyczka do ori przeciwmgielnych, jest taka sama jak do kierunkowskazów ?
Bo na pierwszy rzut oka, wygląda tak samo.

Tak jest dokladnie taka sama. Sam zeswapowalem wtyczki z kierunkow do swoich ZKW. Pasuja idealnie.

P.S dla dociekliwych: Tak, nadal mam kierunki :lol:
Grzesiek2507
Members

- - -

Powrót do Elektryka