HAMULEC RĘCZNY I 3 LAMPA STOP

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez czarkon20 » 3 sie 2011, o 15:29

Witam, mam takie pytanie: zamontowałem ostatnio 3 lampę stop, gdy wciskam hamulec nożny, wszystkie 3 lampy stop działają bez zarzutów, lecz gdy zaciągam hamulec ręczny, to palą mi się tylko 2 lampy stop (lewa i prawa) bez tej 3 dodatkowej. Czy tak powinno być, czy też coś źle podłączyłem. Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi na to pytanie, a bardzo mi na nim zależy. Proszę o jakieś sugestie
czarkon20
Berbeć

Postprzez killah » 3 sie 2011, o 16:13

hamulec ręczny NIE powinien zapalać świateł stopu !!
killah

Postprzez czarkon20 » 3 sie 2011, o 16:21

Czyli mam rozumieć, że żadna z 3 lamp stopów nie powinna się świecić przy zaciągniętym hamulcu ręcznym?

[ Dodano: 2011-08-03, 16:25 ]
zapomniałem dodać, że chodzi mi o włączony zapłon (np. użycie hamulca ręcznego na skrzyżowaniu ze światłami, albo ruszając pod górkę)
czarkon20
Berbeć

Postprzez garas1 » 3 sie 2011, o 16:45

Przy zaciągniętym hamulcu ręcznym nie powinna się zapalać żadna lampka oprócz tej na liczniku.
światło stopu zapala się wtedy gdy naciśniesz nogą pedał hamulca nożnego.
Nie ma innej opcji a gdzie podłączyłeś to 3 światło stopu ??
garas1
Gaduła

Postprzez czarkon20 » 3 sie 2011, o 17:08

3 lampę stopu podłączyłem do prawej tylnej lampy stop, wszystko okej działa, bo sprawdzałem metodą prób i błędów, na pewno nie ma żadnego zwarcia. Przed chwilą sprawdzałem jeszcze raz w samochodzie, tak jak napisałeś. Wiesz co, masz rację. Po prostu ja cały czas byłem przekonany, że hamulec ręczny też powoduje zapalenie się 3 lamp stopu, zmyliło mnie trochę to, że miałem zapalone światła drogowe (z tyłu paliły mi się 2 lampy, a ja myślałem, że to są światła od zaciągniętego hamulca ręcznego). Także przed chwilą na spokojnie wszystko sprawdziłem i dzięki wam już będę wiedział, o co chodzi, Dzięki
czarkon20
Berbeć

Postprzez killah » 3 sie 2011, o 17:17

Problem rozwiązany, zamykam.
killah

- - -

Powrót do Elektryka