panowie podłączyłem wszystko i działa ale tak połowicznie
przełącznikiem od strony kierowcy mogę sterować obiema szybami, opuszczać i podnosić - wszystko git.
przełącznik od strony pasażera nie daje znaków życia
sprawdzałem miernikiem jakie jest napięcie po podłączeniu wszystkiego między pinami 4 a 5.
- jak nie ruszam przyciskiem to jest 5-6 v
- jak daję w dól to jest 0 v (albo 12 nie pamiętam)
- jak daję w górę to jest 12 (albo 0 nie pamiętam)
włącznik kierowcy działa też na tej zasadzie bo sprawdzałem i działa sterowanie szyby pasażera.
Sorry ale ja nie rozumiem co jest nie tak. Na mój rozum to nie łączy coś co idzie bezpośrednio z mojego włącznika do silnika kierowcy. Ale przecież sterowanie odbywa się tylko przez kabel z pinu nr 5 kostki włącznika świateł - albo jest 12 v albo 0 albo 5-6v (spoczynek)
///
dodaję mój pomysł na rozwiązanie sprawy:
<
zauważyłem że z włącznika drzwi kierowcy sygnał otwierania/zamykania idzie na pin
11 w kostce silnika drzwi pasażera a z przełącznika pasażera sygnał o/z idzie pinem nr
3Więc są 2 ścieżki. Od razu zaznaczam że kabel idący u mnie z pinu nr 3 silnika pasażera nie jest przerwany i dochodzi do włącznika w drzwiach pasażera. Również po włączeniu zapłonu pojawia się tam napięcie 6v. Jakby był przerwany to by nie było tam prądu. Dlaczego więc nie działa? Jakaś awaria w sterowniku? Czy mój pomysł ma szansę zadziałać?