Gofer napisał(a):killah napisał(a):z przełącznika pasażera sygnał o/z idzie pinem nr 3
Zapodaj plus z aku lub minus z blachy na pin nr 3 i zobacz czy reaguje .
żadnej reakcji. Już to robiłem. Włącznik w drzwiach pasażera jest dobry.
Dowiedziałem się że na pinie 6 sterownika pasażera uszkodzona może być masa. Tzn gdzieś jest przerwany w nim obwód i dlatego nie działa. Sterowanie od włącznika pasażera do sterownika pasażera działa poprawnie. Masa na pinie 6 jest masą właśnie do tego sterowania i pewnie się coś przepaliło w sterowniku. Bo masa na kablu idącym do pinu 6 sterownika pasażera JEST.
Musiałbym rozebrać cały sterownik ale jak patrzę na tej focie to nie wiem co ja mam tam szukać. Trochę chyba za mało wiem o elektronice by ogarnąć to.
Za to jeśli chodzi o moje rozwiązanie to zauważyłem tylko 1 problem. Jak jakimś cudem mi i pasażerowi zechce się bawić szybą pasażera w tym samym momencie to może być zwarcie. Tj przypadek że pasażer opuszcza swoją szybę a ja mu chcę ją podnieść lub odwrotnie. Dlatego chcę umieścić mały bezpiecznik gdzieś na kablu sterowania. Tylko jaki?
////////////
temat do zamknięcia, rozwiązany. Problem był w kostce silniczka - 1 bolec był wygięty i nie było styku. Wyprostowanie bolca naprawiło sprawę.