instalacja el szyb

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

instalacja el szyb

Postprzez killah » 17 cze 2012, o 19:33

siema

zabieram się za instalację el szyb w golfie. Mam już gotową wiązkę i chcę dojść co jest do czego. Mam kilka końcówek które trzeba gdzieś wpiąć i nie bardzo wiem gdzie. Wszystkie będą koło skrzynki bezpieczników podłączane ze względu na ich długość.

wiązka zawiera w sobie podgrzewane elektryczne lusterka i jest od 5d. Dlatego muszę wyciąć z niej wszystkie kable które służą do sterowania szybami z tyłu.

Chciałbym dowiedzieć się gdzie mam podłączyć te końcówki

kolory końcówek:

niebiesko siwa - męska - ta jest chyba do oświetlenia przycisków
zielono-czarna - męska - ?
czarno-biała - męska - ?
biała - żeńska - ?
biało-brązowa - żeńska - ?

Obrazek

jest jeszcze wiązka żółto czerwona na której znajduje się bezpiecznik.

wiem że któraś jest do podłączenia do krańcówek drzwi. Tylko po co?? czy będzie konflikt z buzzerem?

będę wdzięczny za jakiś schemat do 3d. Mam do 5 d i jest mało czytelny.
killah

instalacja el szyb

Re: instalacja el szyb

Postprzez Jojek » 17 cze 2012, o 20:10

killah napisał(a):
wiem że któraś jest do podłączenia do krańcówek drzwi. Tylko po co??.

po to ze po wylaczeniu kluczyka do momentu otwarcia drzwi nadal mozesz podniesc lub opuscic szyby i nie powinno z niczym to kolidowac...

a mysle ze te wszytskie wtyczki powinny znalezc swoje zastosowanie bo wiazka od 3d i 5d az tak sie nie rozni...

napewno musi tez byc polaczenie z orginalnym centralnym zamkiem jesli posiadasz..
Jojek
Badacz tematu

Re: instalacja el szyb

Postprzez killah » 17 cze 2012, o 20:18

Jojek napisał(a):
killah napisał(a):
wiem że któraś jest do podłączenia do krańcówek drzwi. Tylko po co??.

po to ze po wylaczeniu kluczyka do momentu otwarcia drzwi nadal mozesz podniesc lub opuscic szyby i nie powinno z niczym to kolidowac...

a mysle ze te wszytskie wtyczki powinny znalezc swoje zastosowanie bo wiazka od 3d i 5d az tak sie nie rozni...

napewno musi tez byc polaczenie z orginalnym centralnym zamkiem jesli posiadasz..

ok, czyli na otwartych drzwiach nie można podnosić szyb, dzięki za podp.

już wyliniłem wszystkie kable co szły do tyłu i muszę powiedzieć że bardzo się uszczupliła. Kable od włącznika na środku też już wyleciały Ale te wtyczki nadal potrzebne :D

Jest problem jeszcze z masą bo ona się całkowicie odczepiła i potem zrobię foty i będę prosił o pomoc jak ją wszczepić w wiązkę ponownie.
killah

Postprzez Jojek » 17 cze 2012, o 20:23

chodzilo o to ze przy wylaczonym zaplonie mozesz jeszcze podnosic lub opuszczac szyby dopoki nie pojdzie sygnal z krancowek...

a jak cos to dawaj foty jak bede pamietal to pomoge:P
Jojek
Badacz tematu

Postprzez killah » 17 cze 2012, o 23:44

trochę poszperałem i oto co udało mi się ustalić. Jeszcze nie wiem gdzie mam powpinać te kable.

niebiesko siwa - męska - ta jest chyba do oświetlenia przycisków
zielono-czarna - męska - sterowanie otwieraniem dachu (??)
czarno-biała - męska - do wyłącznika zapłonu - bezpiecznik F14
biała - żeńska - włącznik ogrzewania szyby tylnej
biało-brązowa - żeńska - ? to chyba zostaje ten kabelek od przełącznika w słupku?

i teraz mam pytanie

1) zielono-czarna - męska - sterowanie otwieraniem dachu? nie mam szyberdachu - olać tą końcówkę?

2) biała - żeńska - w skrzynce będzie jakiś kabel do którego mam to wpiąć ? bo z kształtu domyślam się że nie jest bezpośrednio do włącznika podłączany

3) czarno-biała - męska - mam jakiś bezpiecznik f14 wstawiać czy to po prostu po wpięciu będzie przez ten bezpiecznik w skrzynce szło?

tutaj schematy jakie znalazłem:

ObrazekObrazek
killah

Postprzez Jojek » 17 cze 2012, o 23:57

czarno biala - meska to ja u siebie mam takie kostki w ktore mozna wpiac po 4 takie same kostki i powinienes miec taka jedna ze skrzynki wychodzaca... i je polaczyc kolor wtyczki bedzie ten sam a kolor kabelka moze sie roznic

i ta sama sytuacja z tym niebiesko siwym tez powinienes miec taka kostke u siebie i tez ja razem polaczyc

zielono czarna jak nie masz szybra to ja olej... bo przy funkcji komfort jak zamykasz syby to szyberdach tez sie zamyka z szybami ale ty szyber nie masz wiec odpuszcamy

a ten bialy to sczerze poweim to co ma wspolnego szyba tylna z elektryka?? jedynie to tylko jest do wiazki od elektrycznych lusterek zeby podgrzewanie szlo.. i powinna tez byc druga strona i bedzie gdzies sobie luzno latac jak nie masz lusterek w elektryce

troche moze nieczytelnie ale na spokojnie jak przeczyta sie to zrozumiesz
Jojek
Badacz tematu

Postprzez killah » 18 cze 2012, o 00:11

Jojek napisał(a):czarno biala - meska to ja u siebie mam takie kostki w ktore mozna wpiac po 4 takie same kostki i powinienes miec taka jedna ze skrzynki wychodzaca... i je polaczyc kolor wtyczki bedzie ten sam a kolor kabelka moze sie roznic

i ta sama sytuacja z tym niebiesko siwym tez powinienes miec taka kostke u siebie i tez ja razem polaczyc

zielono czarna jak nie masz szybra to ja olej... bo przy funkcji komfort jak zamykasz syby to szyberdach tez sie zamyka z szybami ale ty szyber nie masz wiec odpuszcamy

a ten bialy to sczerze poweim to co ma wspolnego szyba tylna z elektryka?? jedynie to tylko jest do wiazki od elektrycznych lusterek zeby podgrzewanie szlo.. i powinna tez byc druga strona i bedzie gdzies sobie luzno latac jak nie masz lusterek w elektryce

troche moze nieczytelnie ale na spokojnie jak przeczyta sie to zrozumiesz

mam podgrzewane lustra i tym włącznikiem się je przecież włącza. żeby nie robić sobie kłopotu to chyba wytnę wiązkę el szyb z tej mojej i będzie wiązka tylko do szyb. Jak mi działają to po co kombinować.

jest problem z tym brązowo-białym co idzie do wtyczki na focie. Takiego koloru nie ma na żadnym schemacie. Na schemacie do 5d z rocznika 94 też nie ma(z takiego wyjmowana wiązka) Z tej wtyczki on się rozdziela na 2 i idzie do każdego z silników szyb. Przy silnikach też ma biało-brązowy kolor bo już podłączałem wszystko i sprawdzałem miernikiem.

acha i co to jest ten włącznik centralnmego blokowanie drzwi oznaczony nr 3 na schemacie??
killah

Postprzez Jojek » 18 cze 2012, o 00:28

podgrzewanie lusterk zalacza ci sie z podgrzewaniem szyby...

ten wlacznik centralnego to bedzie pewno ze stycznika przy zamku znaczy do funkcji komfortu

a ta wtyczka to nie wiem... bym musial spojrzec u siebie czy taka mam...
Jojek
Badacz tematu

Postprzez killah » 18 cze 2012, o 00:57

wg mnie ta końcówka będzie do przełącznika w słupki a że to mało ważne to nie będę sobie tym teraz zawracać głowy.

jeszcze jakby mi ktoś pomógł podpowiadając gdzie te kable mają być wpięte (jeśli do skrzynki to jaki slot, jeśli gdzieś indziej to gdzie) to byłbym wdzięczny.
killah

Postprzez Jojek » 18 cze 2012, o 01:14

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... XLoVlgTv6w

w takie cos wepniesz kostke zielona i szara

a do reszty beda kostki luzno bo one juz wychodza ze skrzynki bezpiecznikow...
Jojek
Badacz tematu

Postprzez Gofer » 18 cze 2012, o 07:18

Jojek napisał(a):http://t1.gstatic.com/ima...y7LxCXLoVlgTv6w

O_o , moje foto :-) :-) :-)

Te kostki są pod licznikiem i w wersjach po roku jakiś tam . Wepnij się lepiej w skrzynke bezpieczników jeżeli masz wolne gniazda . Kolor wtyczki do koloru gniazda .
Gofer
Gaduła

Postprzez killah » 18 cze 2012, o 15:57

Gofer napisał(a):
Jojek napisał(a):http://t1.gstatic.com/ima...y7LxCXLoVlgTv6w

O_o , moje foto :-) :-) :-)

Te kostki są pod licznikiem i w wersjach po roku jakiś tam . Wepnij się lepiej w skrzynke bezpieczników jeżeli masz wolne gniazda . Kolor wtyczki do koloru gniazda .

czyli raczej nie będę tego miał bo mam 93. chociaż wiązki od silnika do skrzynki mogą być nowe bo silnik z 96. Może być ciekawie.

Chociaż Twoja odp mnie trochę mało satysfakcjonuje:P mało konkretów. Potrzebuję dokładnie w jaki slot się wpiąć (np y5, d3) żeby nie spatolić czegoś :D jedynie wiem jaki slot jest do głownego czerwonego kabla.
killah

Następna strona

- - -

Powrót do Elektryka