Instalacja otwierania centralnego z pilota

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez DarkJarek » 28 cze 2011, o 19:43

Witam.

Zacząłem instalację centralki do centralnego i mam kilka wątpliwości.
Dobrałem się do kabli które wychodzą z przelotki w drzwiach. W jednym temacie wyczytałem, że za otwieranie i zamykanie drzwi odpowiedzialne są kable zielony i szary. Czy to są te kable na zdjęciu (drugi i trzeci licząc od lewej na widocznym złączu na dole zdjęcia)?

Czy można te kable jakoś prosto wyciągnąć? Część złączy ma po bokach otwory w które można włożyć szpilkę czy coś podobnego i łatwo wyjąć przewód, tu niestety nie ma takich otworów.

I ostatnie pytanie, czy otwieranie i zamykanie jest sterowane plusem czy minusem?

Obrazek
DarkJarek
Berbeć

Postprzez pablomed » 28 cze 2011, o 19:55

DarkJarek, znalazłbyś odpowiedź błyskawicznie wyszukiwarką sto razy było.
Owszem sterowanie plusem szary (zamyka) i zielony (otwiera), albo szaro czerwony i zielono czerwony. Masz je też przy pompce centrala w bagażniku. Wsuwki tych kabli sa wyciągane jak każde inne, tyle że mniejsze i trudniejsze w tym.
pablomed
Members

Postprzez K@mil » 28 cze 2011, o 20:00

DarkJarek napisał(a): Czy to są te kable na zdjęciu (drugi i trzeci licząc od lewej na widocznym złączu na dole zdjęcia)?

Tak są to te cieniutkie kabelki w kosteczce szary(zamknij) zielony (otworz)

DarkJarek napisał(a):Czy można te kable jakoś prosto wyciągnąć? Część złączy ma po bokach otwory w które można włożyć szpilkę czy coś podobnego i łatwo wyjąć przewód, tu niestety nie ma takich otworów.

One sa zamocowane w takich delikatnych blaszkach mozna to wyciagnąć jak tam delikatnie podwazysz ale to jest bardzo delikatne wiec nie radze... (wogole trzeba uwazac bo kabelki sa cieniutkie jak włos :P )

Najlepiej jest zdjąć z kabelka obwódkę, przylutować kabelek z centralki i dać opaske termokurczliwą, nie puści za chiny
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez Bradley » 28 cze 2011, o 20:13

Komus udalo sie znalezc kostke w przodzie samochodu :D Mnie niestety ta sztuka w gaszczu wiazek nie powiodla sie, wiec bylem zmuszony pociagnac swoje przewody progiem do pompy w bagazniku i tam wlutowac sie w przewody :)
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Postprzez pablomed » 29 cze 2011, o 12:28

Bradley, może nie kostkę, zwykle dolutowują ( i ja też tak mam) kable sterownika do kabli z samochodu tuż przy wewnętrznej kostce przy słupku
pablomed
Members

Postprzez rutten » 29 cze 2011, o 21:11

Witam.
Sterowanie raczej plusem. Można to sprawdzić w 30 sekund :-)
Gdybyś miał jakieś problemy, to mieszkam w Nowym Sączu :-)
rutten
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka