Jak nazywa sięta część?

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Jak nazywa sięta część?

Postprzez puma » 8 lip 2012, o 17:05

Witam,
Panowie kupiłem nowy zamek bagażnika do golfa ,bo stary był ułamany i nie można było kluczyka włożyć. Zamek założyłem ,ale zauważyłem ,że jedna część elektryczna jest uszkodzona i chyba przez to centralny od bagażnika też mi nie działał.Jak ,to odpinałem ,to już całkiem mi się ułamała ta lutowana cześć. Pytanie co to za część i gdzie to można zdobyć? Przesyłam link do foty. Dzieki ;-)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/168 ... 01979.html
a tak to wyglądało kiedyś...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e7a ... 688ac.html
puma i wszystko jasne;)
puma
Badacz tematu

Rocznik: 1994
Silnik: 1.6 ABU
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Jak nazywa sięta część?

Postprzez adams » 8 lip 2012, o 21:26

puma napisał(a):,że jedna część elektryczna jest uszkodzona i chyba przez to centralny od bagażnika też mi nie działał

Panie kochany jeżeli masz zamontowany tak jak na tej fotce ten Twoj zamek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/30e ... bf404.html

to centralny w bagażniku Ci działać nie będzie bo masz tam widzę zrobioną straszną kaszankę.

A lampka podświetlenia w bagażniku Ci czasem nie wysiadła ? :)

Teraz tak.... Ten kabelek który Ci się upierdzielił to jak na mój gust jest od wyłącznika krańcowego (załącza lampkę w bagażniku po otwarciu bagażnika).

Druga sprawa to że zamek centralny masz pneumatyczny (czyli powietrze a nie elektryka) jak każdy oryginalny w golfie mk3 czyli jeżeli drzwi się zamykają i otwierają to w zamku bagażnika nie ma żadnego innego elektrycznego sterowania jak takie samo jak w drzwiach i skoro tamte działają to w bagażniku tez działa. fakt mogło by być tak że wężyk z powietrzem idący do siłownika w bagażniku się uszkodził ale wtedy pompka by Ci robiła figle migle. Odepnij sobie siłownik od zamka w bagażniku i sprawdź czy Ci się przesuwa o kilka centymetrów przy otwieraniu i zamykaniu auta. Na 99 % jestem przekonany że tak. Poza tym nie jestem w stanie Ci wytłumaczyć tego co tam masz źle ale już widzę że te dwa plastiki co wchodzą na trzpień zamka masz źle poskładane. Mogę się mylić bo na fotce dobrze nie widzę ale najlepiej by było żebyś dorwał kogoś znajomego i zobaczył jak to jest u niego złożone. Albo choćby na szrot jedź i zobacz jak tam to wygląda pod jakimś pretekstem żeby Ci nie powiedzieli żebyś spadał skoro nie chcesz kupić :mrgreen:
adams
Gaduła

Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG

Postprzez puma » 9 lip 2012, o 15:50

A więc tak....Zdjęcie jest stare(patrz na datę). Teraz wszystko jest dobrze założone.Nowy zamek itd. Co do tego wyłącznika krańcowego ,to myślę ,że masz rację. Aktualnie nie sprawdzę czy mi się świeci w bagażniku ,bo zgubiłem, odczepiłem ten jakby mały klosz,(lampkę) i żarówkę. :oops: (Sprzątałem auto i specjalnie to wyciągnąłem ,żeby aku nie rozładować, bo cały dzień bagażnik był otwarty ,auto się wietrzyło po myciu. Jak będę miał chwilę w przyszłym tygodniu to sprawdzę czy jest tan jakieś napięcie.
Myślę. że masz racje z tą krańcówką :] Dlaczego ja na ,to nie wpadłem ,że to może być od lampki bagażnika :-o Wstyd mi teraz :zakrecony: Odezwę się w przyszłym tygodniu jak sprawdzę ,to wszystko dokładnie. Dzięki :padam:
puma i wszystko jasne;)
puma
Badacz tematu

Postprzez adams » 9 lip 2012, o 22:36

puma napisał(a):Dlaczego ja na ,to nie wpadłem ,że to może być od lampki bagażnika

Może dlatego że się zasugerowałeś niedziałąjącym zamkiem centralnym w bagażniku ;-)

puma napisał(a):.Zdjęcie jest stare(patrz na datę)

Zasugerowałem się że Ci nie działa zamek a jak zobaczyłem to co było na tym foto to było wszystko jasne ;)

puma napisał(a):centralny od bagażnika też mi nie działał

a tutaj zgłupiałem czy centralny Ci teraz chodzi czy nie ? :mrgreen:
adams
Gaduła

Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG

Postprzez puma » 10 lip 2012, o 16:43

No właśnie centralny mi chodził ,ale jak chciałem otworzyć z bagażnika ,to już nie mogłem,bo zamek miałem zepsuty. Jak kupiłem i założyłem zamek to się otwiera kluczykiem ,ale centralny mi nie chodził. Nie mam teraz za bardzo kiedy tego dokładnie sprawdzić i dokładnie opisać więc nie będę ci mącił w głowie. Jak znajdę chwilę w przyszłym tygodniu ,to dokładnie napiszę.Skupiłem się na tej krańcówce i to był mój błąd ,bo mogłem szukać innego rozwiązania.Dzięki za pomoc. Poważnie :-)

[ Dodano: 2012-07-11, 18:33 ]
A jednak nie :-D
Korciło mnie i znalazłem część do oświetlenia bagażnika no i myliłeś się...Światło w bagażniku świeci się i gasi tak ja należy :roll: Ta krańcówka o której mówiłeś(moje zdjęcie) ,to nie jest od oświetlenia w 100% NIE :-D
Zamek centralny chodzi bez zarzutu jak zamykam auto z drzwi. Zamyka bagażnik i otwiera normalnie. Ale jak próbuje zamknąć z bagażnika to już lipa. Zamek bagażnika się zamyka ale reszta nie .Tak samo przy otwieraniu. :-Wymieniłem zamek i myślałem ,że to pomoże ale jednak nie. Problem tkwi chyba w tej krańcówce. Może ona podaje jakiś sygnał zwrotny z bagażnika. Dodam iż zamek nie działał prawidłowo od momentu kupna auta. :dobani:

[ Dodano: 2012-07-11, 18:36 ]
A i jeszcze jedno. Czujnik od oświetlenia nie jest w miejscu gdzie wsadza się klucz tylko w miejscu gdzie są te bolce które się zamykają . :roll:
puma i wszystko jasne;)
puma
Badacz tematu

- - -

Powrót do Elektryka