Jak rozprowadzić kable głośnikowe?

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez piotrek1692 » 17 sie 2012, o 01:46

Witam, dziś zakupiłem głośniki Blaupunkta do mojego auta, i chce poprowadzić przewody, które otrzymałem wraz z głośnikami zamiast starych przewodów, nie chce, żeby były podłączone do przewodów głośnikowych na podszybiu, lecz poprowadzone bezpośrednio od kostki ISO, zależy mi na rozdzieleniu kanałów przód/tył, gdzie mam szukać tych przewodów i w jaki sposób je poprowadzić od kostki ISO do podszybia, przednich drzwi i za jedną robotą do tylnich drzwi.

Nie odrzucam możliwości użycia seryjnych przewodów głośnikowych, lecz u mnie po zdjęciu maskownicy i głośnika który tam jest nie widać rzadnego przewodu którym mógł bym podłączyć nowe głośniki, a wiem, że takie przewody są poprowadzone, po zdjęciu gumowej łączki dzwi/nadwozie widać dokładnie te przewody, w tym problem, że nie wiem gdzie i jak są schowane, żeby w prosty sposób je wyjąć i podłączyć do głośników, tak żeby były rozdzielone kanały.

Pozdrawiam
VW Golf 3 1.6 (55 kW) KAT
piotrek1692
Czytacz

Postprzez slavwek.ie » 17 sie 2012, o 18:45

Nie kombinuj ze stara instalacją, tylko połóż sobie nową. Nie brał bym też pod uwagę przewodów dostarczonych razem z głośnikami, bo są to takie sam "nitki" jak fabryczne.
Kup porządne przewody o przekroju min. 1,5mm2 jeśli głośniki mają grac z samego radia, lub 2,5mm2 jeśli planujesz w przyszłości wzmacniacz. Przemyśl sobie co chcesz, bo instalację warto położyć raz i porządnie.
Rozłóż sobie instalację od kostki ISO w kierunku przednich i tylnych drzwi, podszybie podłącz wówczas, jak będziesz miał odseparowany system głośników, czyli midbasy i tweetery osobno wraz ze zwrotnicami. Nie wpinaj szerokopasmowych głośników z podszybia równolegle do nowej instalacji, bo zrobisz bajzel z dopuszczalną impedancją radia i zaczną się cyrki z wyłączaniem itd..
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez piotrek1692 » 17 sie 2012, o 22:26

Radio będzie przekazywać moc prosto na głośniki, chodzi mi o to jak są prowadzone kable bo nie mogę ich zlokalizować, a chce je zmienić.
Czy jest to łatwy dostęp czy trzeba rozbierać pół samochodu (5-io drzwiowa wersja)
piotrek1692
Czytacz

Postprzez slavwek.ie » 18 sie 2012, o 11:22

Wiele nie musisz rozbierać. Z wnęki radia prowadzisz przewody w kierunku drzwi (odkręcasz tylko dolne osłony deski rozdzielczej - łatwiej zamocować przewody), osłonę dolną słupka przedniego, nakładki progów wewnętrznych i środkową osłonę dolną pomiędzy drzwiami.
Progami przeprowadzisz kable do tylnych drzwi, po zdjęciu osłony łączącej próg z przednim słupkiem masz dostęp do gniazda przelotki do drzwi. Z lewej strony będziesz musiał odpiąć dźwignię otwierania klapy.

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez k-m-r1 » 18 sie 2012, o 15:44

Ja polecam rozebrac licznik
wyjmiesz licznik i możęsz reke wsadzic gdzie potrzebujesz

przewody mogą być a nie muszą

a kładąc nowe znajdziesz je o ile są
jesli nie było podpietych do głosnika lub kostki to prawdopodobnie ktos inny je wyjoł

na tylne głsniki przewody pus stroną pasażera tam nie ma elektryki nie bedzie zakłucen
porogiem pod listewką pod siedzenie i koniec

albo tunelem srodkowym jeszcze łątwiej
tylko trzeba zrobic otworek i kawałek przewodu puscic pod obiciem do siedzenia a dalej jak chcesz
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez piotrek1692 » 19 sie 2012, o 00:08

Zrobiłem tak jak poradził slavwek.ie, dzięki za pomoc, zrobiłem tak:
do drugiej kostki ISO innej niż tej z auta podłączyłem zakupiony kabel 1,5 mm2, zostawiłem oryginalną w spokoju, przepuściłem kable pod nakładkami progów do tyłu, przez złącza między autem a drzwiami przebiłem się po prostu przez wolne gniazda w tych złączach, przez co wszystko poszło bardzo sprawnie i nic nie widać, że było robione coś przy tym, nawet nie było potrzeby rozbierania drzwi, lecz jedne wygłuszenie prawego przedniego głośnika było rozdarte, lecz użyłem kleju kontaktowego i wszystko wygląda dobrze,
w lewych przednich i tylnich drzwiach kołki montażowe ustalające położenie głośników nie pasowały i musiałem je wyciąć, żeby weszły w odpowiedniej pozycji (pionowo),
zastanawiam się też czy w ogóle montować jakieś głośniki w podszybiu, a jeśli tak to jakie? czy warto? a przede wszystkim jak poprowadzić kable tak, żeby jeśli będzie trzeba podłączyć to wszystko szybko i poprawnie (czy kable mają iść od przednich głośników)

Dzięki jeszcze raz za podpowiedź

Pozdrawiam :-)

[ Dodano: 2012-08-19, 00:15 ]
Mam problem, w lewym przednim głośniku niestety da się usłyszeć rezonans tapicerki, tylko w tych drzwiach tak jest, jak docisnę do blachy tą tapicerkę to jest po problemie, czy da się jakoś mocniej umocować tapicerkę do drzwi, nie zdejmując tapicerki?

Nie chce się bawić w wygłuszanie, ponieważ nie jestem jakimś tam melomanem i nie słucham muzyki na full, tylko aby coś w aucie grało, lecz ten rezonans już na minimalnej głośności słychać, czy można jakoś odizolować głośnik no gumowymi podkładkami od tapicerki?
piotrek1692
Czytacz

Postprzez slavwek.ie » 19 sie 2012, o 14:23

piotrek1692 napisał(a):rezonans już na minimalnej głośności słychać, czy można jakoś odizolować głośnik no gumowymi podkładkami od tapicerki?
Ano niestety, tak się dzieje w mk3 bez wygłuszenia i dystansów.
Możesz spróbować podłożyć coś pod płat tapicerki w miejscu gdzie trzeba docisnąć żeby rezonans zniknął.
Może to być kawałek gąbki, pianki, watoliny, cokolwiek, co będzie dociskało. Oczywiście sprawdź, czy w tym miejscu masz żebrowanie drzwi, czy nie ma tam pustej przestrzeni za fabryczną pianką, bo inaczej wpadnie ci to wszystko do wnętrza drzwi.

Natomiast co do podszybia, to możesz dokupić fabryczne tweetery dedykowane do mk3, kosztują niewiele, nie grają źle, mają wbudowany kondensator, więc bez problemu możesz je podpiąć równolegle do nowej instalacji. Poprawią zawsze trochę scenę dźwiękową, która przy samych głośnikach z drzwi lokuje się w okolicy skarpetek :hyhy:

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez piotrek1692 » 19 sie 2012, o 21:59

Poradziłem sobie z rezonansem podkładając podkładki z miękkiej gumy po dwie na każdą śrubę, dodatkowo pod tapicerkę od dołu w szczelinę między blachą a tapicerką włożyłem przycięte i spasowane kawałki gumy, dzięki temu nie mam problemu z rezonansem, zrobiłem tak w każdych drzwiach i jest o niebo lepiej, telepie się jeszcze mechanizm do otwierania szyb i sama szyba, ale to ciężko wychwycić, trzeba się wsłuchać.

Czy mógł byś mi podać linki do tych tweeterów?

Czy mam je podłączyć do kabli wychodzących na przednie głośniki czy jakoś inaczej to zrobić?

Jest jeszcze jeden problem, a mianowicie radio wystaje ok 1 cm z kieszeni, a to dlatego, że do radia była kostka zakończona wtyką ISO zasilania i audio i to udało mi się schować pod radiem, lecz kostka podpięta pod radio dość mocno wystaje i dodatkowo wychodzą z niej kable, których nie chce zniszczyć, lecz one nie puszczają radia dalej, mam włożoną kieszeń od radia.
piotrek1692
Czytacz

Postprzez slavwek.ie » 20 sie 2012, o 14:36

piotrek1692 napisał(a):Czy mógł byś mi podać linki do tych tweeterów?

Czy mam je podłączyć do kabli wychodzących na przednie głośniki czy jakoś inaczej to zrobić?

http://allegro.pl/glosnik-glosniki-sycz ... 00820.html
Niestety występują tylko w używkach, nowe być może mają jeszcze w ASO, podłączasz je równolegle z głośnikami w drzwiach (plus do plusa, minus do minusa)
Jest jeszcze jeden problem, a mianowicie radio wystaje ok 1 cm z kieszeni
Trzeba wsunąć rękę za radio, kable porozkładać na boki lub skierować je na dół, zrobić tyle wolnego miejsca za radiem ile się da i następnie wciskać mocno, aż wejdzie do końca. Sporo można pomóc wyciągając schowek/poduszkę pasażera, wówczas możesz włożyć rękę wprost za radio.

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez piotrek1692 » 20 sie 2012, o 21:05

Kable ładnie rozłożyłem bez problemu odkręcając dolne plastiki z dołu deski rozdzielczej, miałem dobry dostęp, nie wiem jak to zrobiłem, ale z prawej strony przeciął mi się kabel głośnikowy w tylnich drzwiach, czy to możliwe, że od mechanizmu szyby? Kabel miał dość duży zapas, żeby nie zawadzało jedno i drugie, lecz jednak chyba się przez ten mechanizm przeciął kabel, jak go zabezpieczyć, żeby nie zrobiło się tak znowu?

[ Dodano: 2012-08-20, 20:07 ]
Radio ładnie teraz siedzi w kieszeni, musiałem tylko wyciągnąć kołek gumowy który jest z tyłu radia, i to właśnie on zawadzał.
piotrek1692
Czytacz

Postprzez slavwek.ie » 20 sie 2012, o 21:16

piotrek1692 napisał(a):jak go zabezpieczyć, żeby nie zrobiło się tak znowu?
Dopiąć opaskami plastikowymi kabel do istniejącej wiązki, do otworów w drzwiach, gdziekolwiek, żeby nie zawadzało.

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez piotrek1692 » 21 sie 2012, o 16:26

Dzięki ponownie za pomoc!

W innym poście pisałem o szyberdachu, okazało się ze silnik chodzi, lecz tylko w jedną stronę, nie reaguje na wsunięcie szyby do końca i wciąga ją dalej pod dach...
piotrek1692
Czytacz

- - - animacje pruszków

Powrót do Elektryka