Jaki Akumulator ?

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez łukasz1983 » 27 mar 2014, o 17:08

qqlukipp napisał(a):a przy konkretnym basie spada do 12.0v
Widzę to na moim konesatorku 1 Farat.
Jaki masz ten sprzęt?
Jaki gruby kabel do niego?Coś ten spadek prądu za duży.
qqlukipp napisał(a):czasami auto i tydz stoi bo jeżdzę nim tylko do dziewczyny na weekend
To zapomnij o aku 74Ah,bo on wiecznie będzie nie doładowany,i długo on nie pociągnie.Kup od 55Ah do 60Ah max.
U mnie kiedys był akumolator zap i i nie wiem własnie czy kupic ten zap
czy centre bo cena miedzy jednym a drugim jest duża a nie bede dawał nie wiadomo ile na akumulator.
U mnie Centra Futura 53Ah wytrzymała 4 zimy,i na sylwestra zmarła,ale nie narzekałem na nią nigdy,nawet przy mrozach ponad -20*C palił od strzała.Teraz kupiłem aku polskiej produkcji (podobno robi go Centra w taki sam sposób jak Centre Standard,a cena prawie przez pół)
łukasz1983
Members

Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez qqlukipp » 27 mar 2014, o 18:03

Z tym moim ZAP 74 AH tez nie było problemu wszytko ok nawet muzyka chodziła na postoju i palił jak szalony tylko po prostu auto stało całe zimę i nie wiem cos sie stało zajechałem nim do gararzu i juz rano nie odpalił.
Kable zasilające mam 6.0 (nie te najtansze)
A wzmacniacze to 2 kenwoody nawet nie pamietam jakie, jedna skrzyna do jednego druga do drugiego
A mógł byś mi podać nazwę tego aku co kupiłes ?
qqlukipp
Berbeć

Rocznik: 1995
Silnik: 1.6 AEA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez łukasz1983 » 27 mar 2014, o 18:25

qqlukipp napisał(a):Z tym moim ZAP 74 AH tez nie było problemu wszytko ok nawet muzyka chodziła na postoju i palił jak szalony tylko po prostu auto stało całe zimę i nie wiem cos sie stało zajechałem nim do gararzu i juz rano nie odpalił.
Rozładował się,stał długo w takim stanie i jest po aku.Jak nie jeździsz autem,to trzeba doładować co jakiś czas akumulator.
A mógł byś mi podać nazwę tego aku co kupiłes ?
jest to akumulator tej firmy
http://www.adprodukt.pl/katalogi/ad_akumulatory/
ale nie napiszę ci o nim opinii,bo jeżdżę na nim 3 miesiące.Jak narazie trzyma prąd ładnie.Rano przed odpaleniem mam na nim około 12,7V,ale nic w tym dziwnego 3 miesiące ma dopiero.Zobaczymy jak będzie się spisywał w zimie.
łukasz1983
Members

Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pablomed » 28 mar 2014, o 20:48

mozliwość niedoładowania aku bo jest trochę za duży to jest powtarzana bajeczka. Jesli alternator jest sprawny i może dać nawet tylkov 40 Ah to jak może nie naładować aku? A ileż to daje ładowarka? 6A? 8A? I naładuje. Chodzi o to żeby nie pakować aku dużego drogiego niepotrzebnie bo nic to nie daje. qqlukipp, oczywiście że jak wzmak zasila basy to napięcie może chwilowo spadać bo to jest duży pobór prądu. Ale to już musisz sam określić doświadczalnie albo policzyć ile i jak tych basów słuchasz - jeśli dużo i głównie w czasie jazdy - inwestujesz w większy altek, jeśli również na postoju, to w większy aku, albo to i to
pablomed
Members

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Elektryka