Jaki interface - kabel PC do starego? Golf III 1.6 93r 3d.

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez ministerpl » 21 lut 2011, o 19:41

Witam mam od miesiąca golfa 3 kopiłem od kobiety lekko zaniedbanego mechanicznie zato w srodku jak nówkę. Przebieg 131tys obecnie juz 135tys. Po zakupie wymieniłem filtr powietrza, oleju, olej, świece, przewody zapłonowe palec i kopułka wydały się ok wiec nie wymieniałem. W golfie po odpaleniu na zimnym silniku przez pewien czas falowały obroty, na gazie było wszystko ok. Gaz to niestety 1 generacja bez komputera, ale jest emulator sondy lambda. Golfem śmigałem dosyć dużo a nawet bardzo dużo było tak że przez 7 dni dzien w dzien nawet 6 godzin za kółkiem głównie po miescie, spalanie okolo 14litrów gazu. Wczoraj niestety rano po odpaleniu popyrkał poksztusił się ( byłem głupi że nie dodałem mu gazu jak zwykle tylko pozwoliłem żeby się zadusił) i zgasł. Potem juz go nie odpaliłem probowalem na rozne sposoby pulsując pedałem gazu z wcisnietym pedałem gazu, z puszczonym pedałem gazu, próbowałem odpalić go nawet na gazie - nic. Na benzynie i gazie jak wcisne pedał gazu do podłogi i pokręcę parę sek rozrusznikiem to tak jakby łapał ale niestety na krótko i po 1-2 sek zdychał.

Postanowiłem sprawdzić na komputerze co mu dolega jako że mam laptopa i ogólnie znam się na kompach pomyślałem ze sobie kupie sam kabel - tylko który ? :

1) http://allegro.pl/kb1-kabel-interfejs-v ... 81157.html

2) http://allegro.pl/kb3a-kabel-diagn-inte ... 41227.html

Oczywiście do tego jeszcze będzie przejściówka na 4 pin 2 biale i 2 czarne.
Jaki soft polecicie?
ministerpl
Berbeć

Postprzez paliwo » 21 lut 2011, o 21:12

kabel polecam ten 2
paliwo
Badacz tematu

Postprzez ministerpl » 21 lut 2011, o 21:26

a coś wiecej dlaczego ten drugi? Gdyż jakiś soft łatwiej do niego dostac ? Wiecej rzeczy moge nim zrobic ? Czy tylko dla tego ze jest droższy ?
ministerpl
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 21 lut 2011, o 22:28

paliwo napisał(a):kabel polecam ten 2
ja tez polecam ale u mnie w golfie pracuje dość niestabilnie nie wiem czemu

ale ten kabelek obsługuje dużo więcej samochodów

jeśli nie chcesz się bawić w diagnostykę to spokojnie kup sobie zwykły kabelek VAG i tylko masz do golfa bez żadnych cudów
marcinkoz2910
Members

Postprzez K@mil » 21 lut 2011, o 22:32

Ten z pierwszego linka starczy... i tak kolega na obd 1 nie zdziała za duzo nim nawet jak kupi ten drugi...
Przejściówka obojetnie jaka :) byle działała

Program darmowy: Polski Vag starczy
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez ministerpl » 22 lut 2011, o 11:43

ogólnie mam jeszcze mondeo m2 1.8td nie wiem czy ma wejscie do komputera, jesli tak to moze elm 327 ? czym sie te dwa różnią ? Cchciałbym juz dzisiaj kupic, różnica cen okolo 40 zl bedzie w moim miesicie przy odbiorze osobistym
ministerpl
Berbeć

Re: Jaki interface - kabel PC do starego? Golf III 1.6 93r 3

Postprzez PabloSBT » 22 lut 2011, o 13:32

ministerpl napisał(a):Witam mam od miesiąca golfa 3 kopiłem od kobiety lekko zaniedbanego mechanicznie zato w srodku jak nówkę. Przebieg 131tys obecnie juz 135tys. Po zakupie wymieniłem filtr powietrza, oleju, olej, świece, przewody zapłonowe palec i kopułka wydały się ok wiec nie wymieniałem. W golfie po odpaleniu na zimnym silniku przez pewien czas falowały obroty, na gazie było wszystko ok. Gaz to niestety 1 generacja bez komputera, ale jest emulator sondy lambda. Golfem śmigałem dosyć dużo a nawet bardzo dużo było tak że przez 7 dni dzien w dzien nawet 6 godzin za kółkiem głównie po miescie, spalanie okolo 14litrów gazu. Wczoraj niestety rano po odpaleniu popyrkał poksztusił się ( byłem głupi że nie dodałem mu gazu jak zwykle tylko pozwoliłem żeby się zadusił) i zgasł. Potem juz go nie odpaliłem probowalem na rozne sposoby pulsując pedałem gazu z wcisnietym pedałem gazu, z puszczonym pedałem gazu, próbowałem odpalić go nawet na gazie - nic. Na benzynie i gazie jak wcisne pedał gazu do podłogi i pokręcę parę sek rozrusznikiem to tak jakby łapał ale niestety na krótko i po 1-2 sek zdychał.

Postanowiłem sprawdzić na komputerze co mu dolega jako że mam laptopa i ogólnie znam się na kompach pomyślałem ze sobie kupie sam kabel - tylko który ? :

1) http://allegro.pl/kb1-kabel-interfejs-v ... 81157.html

2) http://allegro.pl/kb3a-kabel-diagn-inte ... 41227.html

Oczywiście do tego jeszcze będzie przejściówka na 4 pin 2 biale i 2 czarne.
Jaki soft polecicie?

tych kabli które podałeś linki nie podłączysz do golfa z twojego rocznika bo u ciebie jest wejście OBDI a ty dałeś linki z OBDII
coś takiego musisz kupić żeby się podłączyć do gniazda diagnostycznego
http://allegro.pl/88-2004r-interfejs-va ... ml#gallery
a sprawdzałeś czy masz gniazdo wogóle ?? bo słyszałem że nie wszystkie golfy III z początku miały złącze diagnostyczne w środku niektóre miały chyba pod maską na diodę tak jak w golfie II. Sprawdź czy pod tymi zaślepkami koło ogrzewania tylniej szyby masz takie 2 wtyczki białą i czarną
PabloSBT
Members

Postprzez ministerpl » 22 lut 2011, o 17:39

Mam 2 kabelki na wprost od wajchy skrzyni biegów, przy zapalniczce jeden czarny drogi bialy. Mechanik juz przy zakupie się wpinał aby zobaczyć co jest nie tak.
http://allegro.pl/adapter-obd1-obd-1-va ... 90580.html chce kupic taki adapter
co do kabli nie wiem czy elm327 czy zwykly obd2 - usb, czy oprogramowanie z jednego i drugiego nie bedzie działać na obydwoch ?
ministerpl
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 22 lut 2011, o 21:26

PabloSBT, jak nie podłączy? zastosuje przejście i musi działać

a kody błyskowe te co piszesz coś o diodzie to były tylko w MK2 w MK3 juz była diagnostyka poprzez OBD1 I OBD2 z czym w złączu OBD1 można w odpowiedni sposób wywołać kody błyskowe

ministerpl napisał(a):ogólnie mam jeszcze mondeo m2 1.8td nie wiem czy ma wejscie do komputera, jesli tak to moze elm 327 ? czym sie te dwa różnią ? Cchciałbym juz dzisiaj kupic, różnica cen okolo 40 zl bedzie w moim miesicie przy odbiorze osobistym
a co do tego to możesz go podłączyć przez tego ELM ale tutaj już nie zadziała przejście na OBD1 w golfie

pisałem Ci troszkę wyżej jak ten ELM się zachowuje w Golfie 3 a już w Passacie śmiga rewelacyjnie
marcinkoz2910
Members

Postprzez Zico63 » 27 lut 2011, o 19:59

W niektórych Golfach 3 z początku produkcji linia L do kodów błyskowych była jeszcze aktywna, jak w Golfach 2.
Zico63
Members

- - - systemy kolejkowe

Powrót do Elektryka