Jakie kable???

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Jakie kable???

Postprzez talibanone » 29 maja 2011, o 20:48

Witam
Przepraszam jeśli powtarzam temat.
Po przeczytaniu wielu postów na temat kontrolki rezerwy jestem w kropce.
Posiadam golfa 95 rok, w listwie gdzie jest kontrolka rezerwy Obrazek
Pod ta listwa mam cala plytke drukowana na ktorej znajdują się diody led w obudowie SMD
i w miejscu kontrolki rezerwy niema wlutowanej diody.
Czy moglby mi ktos powiedziec jakie kable podpiete pod licznik odpowiadają za rezerwe ??
Zanim wlutuje tam diode chcialbym sprawdzic czy wogóle jest tam podawane napięcie
z góry dziękuje za pomoc

W innym temacie znalazlem ze przy baku odpowiada kabel fioletowy za kontrolke rezerwy
( http://www.golf3.pl/topics4/golf-iii-pr ... at+rezerwy)
czy kazdy golf ma taki kabel przy baku ???
talibanone
Berbeć

Jakie kable???

Postprzez Zico63 » 29 maja 2011, o 22:11

Nie jest to takie proste: za kontrolkę odpowiada "zespół sterujący zestawu wskaźników" i on przetwarza po prostu informację o porze (poziomie paliwa) na pływaku i przy obniżeniu do określonej wielkości włącza lampkę - zawsze takim samym, z zawsze tymi samymi przewodami (do baku zawsze są cztery: plus i minus pompy, wejście czujnika, masa czujnika).
Jeśli zegary są na SMD to samo wlutownie diody sprawy raczej nie załatwi. Tylko w zegarach na żaróweczki włożenie brakującej żaróweczki może (ale nie musi) "ożywić" lampkę. Powtarzam, podstawą jest jaki mamy sterownik w liczniku.
Jest to system zupełnie inny od np. Fiacika 126p, gdzie lampka była sterowana bezpośrednio, niezależnie - po prostu stykiem.
Zico63
Members

Postprzez talibanone » 29 maja 2011, o 22:29

Dzieki.
Zapytam inaczej czy jesli ( przypuszaczam tylko ze mam taki sterownik) to jak podepne sie
miernikiem w miejsce kontrolki i miernik wskaze mi jakowe napiecie to bedzie znaczyc ze wlutowanie diody bedzie mialo sens a jesli nie bedzie nic wskazywac bedzie oznaczac tak jak kolega mowil ze sterownik w licznika mam do bani i nie darady nic zrobic z kontrolka rezerwy
talibanone
Berbeć

Postprzez Zico63 » 30 maja 2011, o 00:06

Czysto teoretycznie (nie próbowałem tego) - to tak, tak powinno się stać. Licznik musi być podpięty a paliwa w baku mało. Ewentualnie zmierzyć opór między liliowo-czarnym a brązowo-niebieskim przy braku paliwa i taki opór wstawić zastępczo.
Zico63
Members

Postprzez talibanone » 30 maja 2011, o 07:39

ok z gory jeszcze raz dziekuje za pomoc
talibanone
Berbeć

- - - OOBE jak wyjść z ciała

Powrót do Elektryka