Kable w przełącznikach

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Kable w przełącznikach

Postprzez KaMe101 » 24 kwi 2012, o 17:15

Proszę o pomoc głównie osoby którym prawidłowo działają elektryczne szyby w golfie 3 drzwiowym. Lewa szyba działa mi odwrotnie na przełączniku i pierwsze co chce się dowiedzieć czy mam dobrze kable podłączone. Przełącznik mam zamontowany w drzwiach.
Link do tego jak są powkładane kable : http://pokazywarka.pl/5xk8k8/
1-szaro zielony
2-biało czerwony
3-czerwono żółty
4-brązowy
5-brązowo niebieski
6-brązowy
Prawidłowe ustawienie kabli jest czy trzeba coś zmienić?
KaMe101
Czytacz

Kable w przełącznikach

Postprzez pablomed » 24 kwi 2012, o 22:09

Kable sa podpięte ok.
Jeśli przy domykaniu/otwieraniu z kluczyka w drzwiach też ta jedna szyba działa odwrotnie - to odkręć silnik od modułu obróć go o 180 stopni wzdłuż osi i zakręć.
Jeśli z kluczyka działa ok a z włącznika odwrotnie to gorzej, dopisz czy szyba pasażera działa prawidłowo z włącznika w drzwiach kierowcy i pasażera.
pablomed
Members

Postprzez KaMe101 » 25 kwi 2012, o 06:53

Właśnie tak przypuszczałem że silniczek będę musiał obracać. Szyba kierowcy na przełączniku i na domykaniu działa odwrotnie, a szyba pasażera i na przełącznikach i na domykaniu działa prawidłowo.
KaMe101
Czytacz

Postprzez danny.tcz » 25 kwi 2012, o 17:09

a co zrobic jezeli szyba sama sie opuszcza ??? tzn po wlaczeniu zaplonu sama opada w dol ... jesli trzymam przycisk idzie w gore normalnie jesli zamykam auto kluczykiem z zamka to szyba opuszcza sie tez w dol ...
to nie jest zwykłe 1,4 zawsze to powtarzałem :P
danny.tcz
Gaduła

Postprzez KaMe101 » 25 kwi 2012, o 20:07

Ciężko stwierdzić, nie wiem można przypuszczać ale to moje zdanie a ja elektrykiem nie jestem, że może jest jakieś zwarcie i silnik może dostawać lewe napięcie czy coś i szyba reaguje w ten sposób. Na przełącznikach szyby działają prawidłowo? I czy masz domykanie szyb z kluczyka?
KaMe101
Czytacz

Postprzez pablomed » 26 kwi 2012, o 12:55

KaMe101, dokładnie w tej sytuacji naprawa jes prosta.
danny.tcz, najpierw przepatrz kable w wiązce do tych drzwi, szczególnie zwracając uwagę na brązowe masowe. Jeśli to nic nie da i awaria dotyczy tylko jednej szyby to pachnie uszkodzeniem modułu, uszkodzeniem - lub zwarciem we włączniku ale tylko wtedy jeśli rzecz dotyczy szyby kierowcy. U mnie to było właśnie peknięcie jednej diody w module ale to tylko jedna z mozliwości
pablomed
Members

- - -

Powrót do Elektryka