Kierunkowskaz

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Kierunkowskaz

Postprzez marcin_grencel » 1 kwi 2014, o 21:15

Witam. Wczoraj zauważyłem pewien problem otóż coś jest nie tak z prawym kierunkowskazem.
Ogólnie to wszystko było ok, wszystkie kierunki migały, nic nie było spalone ani nic. Teraz gdy go włączam to miga on 2x szybciej tak samo dioda prawego kierunkowskazu na zegarze no i kierunek w zderzaku nie działa. Wyjąłem go i sprawdzilem żarówkę dobra jest. Kurde nie wiem co jest grane, czy coś z kablem czy jaki pies.
marcin_grencel
Berbeć

Kierunkowskaz

Postprzez jasiu0997 » 1 kwi 2014, o 21:37

sprawdz kable czy prąd dochodzi, podstawy bo jest to jakaś pierdoła :)
Mój Concept :serce: moj-golf/vw-mk3-cabrio-concept-by-jasko-t43936.html

<b>"Nie ważne fele, kolor, marka, produkcja zalewaj, pal, ruszaj"</b>
jasiu0997
Members

Postprzez marcin_grencel » 1 kwi 2014, o 21:49

Jak mam sprawdzić te kable? Musi prąd dochodzić bo jakiś czas temu zrobiłem wtyczkę, wszystko ładnie zaizolowałem i śmigało. Wiem, że jest to pierdoła i wiem, że pewnie gdyby mi ktoś powiedział, pokazał to bym zrobił, tylko elektryk ze mnie nie jest, a jak wali się coś z kablami, elektryką to mam nasrane.
Doradźcie mi co mam zrobić, a jutro spróbuje.
marcin_grencel
Berbeć

Postprzez bambo » 1 kwi 2014, o 21:56

Zobacz czy któryś z kabli przy wtyczce nie jest przerwany lub popękana izolacja.
Ja tak miałem u siebie i winowajcą była uszkodzona izolacja tuż przy wtyczce tej przy kierunku. I żeby było śmiesznie też w prawym :-P
bambo
Moderator Globalny

Rocznik: 98
Silnik: 1.8 20V AGN
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez marcin_grencel » 1 kwi 2014, o 22:06

Ok, sprawdzę wszystko jeszcze raz dokładnie i jutro dam znać :)

[ Dodano: 2014-04-03, 00:25 ]
Fakt, była to w pewnym stopniu drobnostka, z tym żeby dojść do kabla z którym jest coś nie tak musialem poświęcić pół dnia, porozkręcać wszystko, sprawdzić bo kurde nigdzie nie zauważyłem defektu, aż w końcu dopatrzyłem się jakiegoś sztukowanego kabla, który mi nie pasował. Oczywiście zrobiłem to tak jak być powinno i teraz działa. Tylko zastanawia mnie to dlaczego do tej pory z tym sztukowanym kablem było tak wszystko dobrze, tylko teraz mu coś odbiło, powiem więcej. Zauważyłem ten kabel już pod koniec roboty przez w sumie przypadek (mimo, że sparawdzałem wszystko...) i wymieniłem go ponieważ... Mi się najzwyklej nie podobał :D Nie było widać, że coś z nim jest nie tak i w innym przypadku bym go zostawił, a problem nadal by istniał :)

Teraz dopatrzyłem się kolejnego problemu:

Otóż mam włącznik do halogenów w plastiku obok przycisku grzania tylniej szyby. Kable są poprowadzone tam gdzie być powinny halogeny i teraz... Gdy włączam pstryczek od halogenów i obojętnie czy włącze światła postojowe, czy normalne to prąd jest. Gdy go wyłączę to prądu nie ma, chyba normalne. Ale gdy do końcówek kabelków przykładam żarówkę przy włączonym pstryczku to się nie świeci. Sprawdzałem wszystkie żarówki, sprawdzałem miernikiem prąd, wszystko niby kurde jest ok, ale żarówka się nie świeci.
Co może być nie tak?
marcin_grencel
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka