Kierunkowskazy - ??

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Kierunkowskazy - ??

Postprzez sammos » 14 lut 2013, o 11:24

Witam, mam problem z kierunkowskazami.
Na przeglądzie gość powiedział mi że mam zmienić światła na pomarańczowe, myślałem że otoczka się spaliła, bo rzeczywiście świeciły na biało, no nic, allegro, zamówiłem led 12v i gitara. Wczoraj doszły założyłem na TYLNI kierunkowskaz lewy i śmiga, potem założyłem na prawy, prawy nie dawał znaku życia, myślę ki czort spalone czy cu? Ale nie, na lewym obydwa działają... Podłączyłem starą lampkę pod lewy kierunek, działa. Jednak sprawdzałem już oba na awaryjnych. Podłączyłem z powrotem oba ledy, a kierunkowskazy kompletnie nie reagowały na manetkę, w lewo/w prawo. NIC. Na kokpicie również nie świeciło się który kierunek wybrałem. Ale na awaryjnych śmigały. Doczytałem się że mogę nie mieć tzw. masy. Aleeee. Kiedy silnik i wszystko wyłączyłem, manetkę przekręciłem, piszczało, jakbym nie wyłączył świateł, no ale dalej kierunkowskazy ani tylne ani przednie nie reagowały. Nie miałem zbytnio czasu i nie sprawdziłem jeszcze bezpiecznika. Ale myślę że to coś grubszego, bo piszczy jak próbuje włączyć kierunek.
Czytałem na googlach i znalazłem parę tematów o masie lub bezpiecznikach, ale zazwyczaj ludzie opisywali problem że jeden kierunek tylko nie działa. Po za tym nikt nie opisywał takiego problemu.
Aaaa, jeszcze jedno, jak włączałem wczoraj awaryjne, to tak jakby silnik słabł za każdym mrugnięciem. Ale obroty trzymał takie same (0,9), przynajmniej u mnie takie jak zwykle.

Czy mógłby mi ktoś opisać co może być problemem? Zamówiłem dzisiaj jeszcze wkład do lampy tylnej prawej, bo czasami strzelał focha i baaardzo słabo świecił się prawy tylni kierunkowskaz. Jakby za słabą moc dostawał.
Dodatkowo, dalej led po prawej stronie nie działał. Inne lampy OK, przednie kierunkowskazy, przeciwmgłowe, "długie", STOP itp.

Posiadam Golfa III w. Cabrio 1.6 (101km), rocznik 97, ATF silnik z tego co pamiętam (ABS, poduszki, wspomaganie).

Proszę o pomoc!
sammos
Berbeć

Kierunkowskazy - ??

Postprzez pablomed » 14 lut 2013, o 13:44

Wróć do tematu masy: kabel masowy brązowy przebiega od prawej lampy tylnej do lewej, a z niej do masy nadwozia pod wykładziną bagażnika. Czesto się uapala w okolicy lewej lampy.
Potem doczytaj jak przerobić przerywacz kierunków jeśli chesz miec ledy zamiast zwykłych żarowek.
pablomed
Members

Postprzez sammos » 14 lut 2013, o 13:59

Ok, dzięki za pomoc, jeszcze pytanko, nawet jeżeli Led był P21W a żarówka wcześniejsza również? Rozumiem że są różne ledy i końcówki, ale akurat końcówka ledowa pasuje jak ulał do kierunkowskazu.

Wiem wiem, elektrykiem nie jestem, pytam po prostu z ciekawości.
Przepraszam :(
sammos
Berbeć

Postprzez pablomed » 14 lut 2013, o 21:05

O ile wiem oznaczenie na ledzie mówi jaką żarówkę on zastępuje , sam ciągnie 5x mniej prądu na co przerywacz reaguje szybkim miganiem - jak przy spalonej żarówce i po to przeróbka przerywacza potrzebna żeby migał normalnie
pablomed
Members

Postprzez adams » 16 lut 2013, o 23:55

Cześć, trochę Ci pomieszam w głowie :-P

sammos napisał(a):Aleeee. Kiedy silnik i wszystko wyłączyłem, manetkę przekręciłem, piszczało, jakbym nie wyłączył świateł, no ale dalej kierunkowskazy ani tylne ani przednie nie reagowały (...) myślę że to coś grubszego, bo piszczy jak próbuje włączyć kierunek

Volkswagen jak i Audi i Seat mają taki super hiper bajer, że jak włączysz lewy/prawy kierunkowskaz na wyłączonej stacyjce, świeci się lewa/prawa strona postojówek. Objaw zdrowy i fajny w sumie, sam często z tego korzystam, gdy jest ciemno a na chwile zostawiam autko, to po co ma mi świecić podświetlenie tablicy rej, podświetlenie kokpitu i cztery postojówki jak mogą świecić tylko i wyłącznie skrajne od strony krawędzi jezdni nie :mrgreen:

Co do tych Twoich problemów z kierunkami, to po to przerabia się przerywacz żeby kierunkowskazy mrugały z taką częstotliwością jak na zwykłych żarnikowych żarówkach. Jeśli tego nie zrobisz będą zapierdzielały tak szybko jak byś miał spaloną żarówkę (mniejsze obciążenie przekaźnika), ale nie jest to przyczyna że nie działają Ci.

sammos napisał(a):czasami strzelał a i baaardzo słabo świecił się prawy tylni kierunkowskaz

Efekt słabej masy.

Teraz się wczytałem, że część informacji jest takich samych jak od kolegi pablomed ale już nie chce mi się kasować moich wypocin :-P Dobranoc :mrgreen:
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez przemekdj » 17 lut 2013, o 09:28

miałem ten sam problem ale poradziłem sobie w ten sposób że: zwykłą żarówkę nie ma znaczenia jak włożysz zawsze będzie świecić ale żarówka LED musi mieć odpowiednią biegunowość czyli - do - a + do +
przemekdj
Berbeć

- - - Opinie klientów na temat usług operatora bezprzewodowego airmax światłowód dostępne są na niezależnym forum polskich operatorów internetu

Powrót do Elektryka