Kilka pytań co do głównej elektryki mk3

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez mati1342 » 28 sty 2014, o 20:17

Witam całe forum, tak jak w tytule, chodzi o główna wiązkę elektryczna.
Po pożarze auta, nie znam dokładnej przyczyny. Spaliło się wiele rzeczy, ale głównie chodzi o elektrykę, posiadam VW GOLF III z silnikiem 1,9 TDI 1Z 90KM, potrzebuje głównej wiązki od sterownika pod szybą, do bezpieczników, rozrusznika, alternatora, świateł, itp. Mój golfik posiada również MFA, 4xEL.SZYBY,EL.LUSTERKA, ABS i CLIMATRONIC- nie klimatyzacja.Znalazłem w necie taką wiązkę- http://allegro.pl/show_item.php?item=3894159019 . Moje pytanie brzmi czy to wszystko będzie działać.? Każda kostka.? Czy ma to jakieś znaczenie, że to wiązka od AFN.?
Z góry dziękuje za pomoc.:)
mati1342
Czytacz

Re: Kilka pytań co do głównej elektryki mk3

Postprzez Radi » 28 sty 2014, o 20:38

To raczej logiczne ze skoro masz 1Z to muszisz mieś wiązke silnika 1Z a nie AFN
połowa z tej wiązki np do świateł jest taka sama ale do silnika nie pasuje.
Radi
Members

Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez mati1342 » 28 sty 2014, o 20:51

Czyli muszę kupić wiązkę od 1Z, ale musi być z tym samym wyposażeniem czy to nie ma znaczenia ?
mati1342
Czytacz

Postprzez Radi » 28 sty 2014, o 21:02

Jeśli chodzi o wiązki z pod maski to idą tam w sumie dwie wiązki jedna do świateł wentylatorów aku + drobnostki. Druga do silnika, wyposażenie jakie masz w środku raczej nie ma znaczenia bo podłączasz je do skrzynki ew różnice mągą być np czy masz halogeny, regulacje świateł itp no i chyba jeśli masz klimę to do niej też jakieś kable idą no i wiązka ABS jeśli masz.

Generalnie temat dość ciężki do ogarnięcia żeby trafić idealnie w parametry ja osobiście bazowałbym na kilku wiązkach z których złożyłbym jedną
Akurat teraz buduję taką u siebie połączenie wiazki z VR6 i 1,8 z uszczupleniem i wydłuzeniem całości pod clean look
Radi
Members

Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez mati1342 » 28 sty 2014, o 21:09

Czyli ogólnie ciężko, zobaczę jutro, bo prawdopodobnie przyjdzie przesyłka, a w niej właśnie wiązka podana powyżej. Jestem po pożarze auta, chce jak najszybciej zrobić, a kabelków właśnie nie mogłem znaleźć. Ciekawe co z tego wyjdzie, na porównanie wezmę starą wiązkę i porównam kostki i kolory kabli, jeśli nie to coś się dorobi :P
mati1342
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka