Kluczyk nie wraca na pozycję

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez pos » 4 wrz 2011, o 00:38

Witam!
Problem jak w temacie, ale opisze dokładniej. Odpalając auto przekręcam kluczyk na max. w prawo, gdy puszczam powinien on sam wrócić na pozycje zapłonu, ale tak się nie dzieje, pozostaje w pozycji z załączonym rozrusznikiem, muszę ręcznie cofnąć kluczyk aż zapalą mi się światła itd. Problem jest uciążliwy, bo ciężko jest trafić ten Momot, przekręcając za dużo w lewo auto gaśnie, a za mało nie działają światła wentylator i wszystko to, co wyłącza się, gdy uruchamiamy silnik. Moim zdaniem urwała się jakaś sprężyna w stacyjce.
I teraz pytanie: czy muszę wymieniać całą stacyjkę czy wystarczy samą wkładkę? Jeśli wkładkę to czy obejdzie się bez demontażu stacyjki i jak to zrobić? A może da się to naprawić na inny sposób?

Pozdrawiam!
pos
Berbeć

Postprzez pitt47 » 4 wrz 2011, o 08:06

Poszła ci kostka stacyjki. Koszt nie duży jeśli chodzi o zamiennik dostaniesz za 25-40zł. A jeśli chodzi o wymianę to jest na różnych forach. Wpisz w google wymiana kostki stacyjki VW Golf 3 i masz wszystko jak na tacy. Pzdr.
pitt47
Czytacz

Postprzez pos » 4 wrz 2011, o 23:34

być może się myle ale kostka to taki element z pinami który łączy przewody ze stykami w stacyjce, i raczej nie może mieć wpływu na to że kluczyk nie wraca na pozycję.
pos
Berbeć

Postprzez Zico63 » 5 wrz 2011, o 00:23

W VW Golf - może mieć wpływ. Gdy Kolega będzie miał kiedyś w ręce samą kostkę, niech spróbuje postąpić jak na fotografii i przekręcić rdzeń jakby "zapalając auto":
Obrazek
Pod białą częścią ukryta jest sprężynka powrotna.
Zico63
Members

Postprzez pos » 5 wrz 2011, o 09:33

Zwracam honor. Jeszcze nie miałem tej kostki w ręku, ale pooglądałem sobie zdjęcia i okazało się że to nie tylko wtyczka jak myślałem ale i styki elektryczne, więc i sprężyna też chyba tam jest.
Dzięki za pomoc.
pos
Berbeć

- - - Usługi w Gorlicach i okolicy https://uslugi-gorlice.pl Wybierz fachowaca

Powrót do Elektryka