Kolejny skoplikowany problem z elektryką...

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Achtel » 15 kwi 2013, o 14:27

Witam, mam dość skoplikowany prblem związany ze światłami, dlatego zakładam nowy temat.

Otóż wcześniej gdy włączałem zapłon włączały mi sie automatycznie światła mijania i pozycji z lewej strony z przodu i z tyłu i pozycja z prawej strony z przodu, a po przekręceniu włącznika świateł zaplały sie dodatkowo mijania z prawej strony z przodu i światła z tyłu z prawej.
A teraz sie porobiło tak, że gdy włączam zapłon, a włącznik świateł jest na wyłączonych to światła mi sie świecą pozycje i mijania z przodu i z tyłu z prawej strony, a gdy przekręcam włącznik świateł na włączone mijania, to z przodu świeca mi sie jedynie pozycje po obu stronach, a z tyłu świeca sie tak jak powinny.

O co tu chodzi ? Cy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć jakos "po ludzku" ?

I jeszcze jedno pytanko do tego: Czemu na zgaszonym silniku świeci mi sie podświetlenie zegarów, tablic rejestracyjnych i przyciski na desce ?
Achtel
Badacz tematu

Postprzez boossik107 » 15 kwi 2013, o 20:40

Spróbuj podłączyć na chwilę włącznik świateł z innego Golfa, może tam tkwi problem ?
boossik107
Czytacz

Postprzez Achtel » 15 kwi 2013, o 22:24

Próbowałem, jest to samo :kwasny:
Achtel
Badacz tematu

Postprzez Zico63 » 16 kwi 2013, o 01:24

A BEZ włącznika? Lub może przysmażyły się przewody w wiązce.
Zico63
Members

Postprzez Achtel » 16 kwi 2013, o 09:15

Jak bez włącznika sprawdzić ? A tak po za tym to same z siebie by sie nie skopciły... Nie wiem, chyba będe musił z tym jechać do jakiegoś elektryka wkońcu żeby mi to zrobił porządnie tak jak powinno być.

[ Dodano: 2013-04-16, 08:15 ]
Jak bez włącznika sprawdzić ? A tak po za tym to same z siebie by sie nie skopciły... Nie wiem, chyba będe musiał z tym jechać do jakiegoś elektryka wkońcu żeby mi to zrobił porządnie tak jak powinno być.
Achtel
Badacz tematu

Postprzez Zico63 » 16 kwi 2013, o 12:29

Achtel napisał(a):Jak bez włącznika sprawdzić ?

Wyjąć wtyczkę i kawałkiem przewodu spinać odpowiednie piny WE WTYKU.
A tu jest rysunek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b7d ... b9eaf.html
Zico63
Members

Postprzez pablomed » 18 kwi 2013, o 21:57

Achtel, może masz domontowany jakiś automacik do włączenia świateł po zapłonie jakich wiele jest na allegro. Spartolił się albo jego podłączenia zostały kiepsko wykonane. Poszukaj tego gdzieś za włącznikiem i jeśli znajdziesz wywal przywracając fabryczne połączenie przeciętych i wpiętych w automat kabli - po kolorach. Póki co jak kolega radzi wyjmij wtyk włącznika świateł odpal auto i patrz czy coś sie świeci. Bez tych dodatkowych modyfikacji nie powinno
pablomed
Members

- - -

Powrót do Elektryka