Kontrlka akumulatora i oleju zapala się podczas jazdy

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Martin92 » 19 lip 2011, o 22:10

Witam, podczas jazdy zapala mi sie kontrolka akumulatora i oleju, auto gasnie i musze sie zatrzymać i zapalic go jeszcze raz czasem ma problem z zapaleniem za pierwszym razem, bylem u mechanika ale on nie wie co to może być :/ proszę o pomoc :cry:
Tam gdzie zaczyna się pasja, kończy ekonomia ;]
Martin92
Berbeć

Postprzez prezesik » 19 lip 2011, o 22:42

Uruchom silnik. Na uruchomionym silniku zdejmij kleme (+), jak silnik zgasnie to znaczy ze nie masz ladowania, wtedy napewno masz szczotki do wymiany w alternatorze. Przy dobrym ladowaniu silnik nie zgasnie, poniewaz bedzie dostawal prad z alternatora. Przy uruchomionym silniku napiecie na klemach akumulatora powinno miec 13,8-14,2V.
Zdejmij kleme i napisz co sie dzieje.
prezesik
Members

Postprzez fuqet1 » 19 lip 2011, o 23:13

Myślę że jest to wina alternatora (lampka od ładowania) Możesz to sprawdzić za pomocą miernika. Na włączonym silniku podepnij miernik (zakres 20V) . Jeżeli wszystko jest ok to napiecie powinno być 14 volt z kawałkiem ,jeśli altek padł to napiecie bedzie miedzy 12 a 12,5 volt,
A co do lampki oleju to może czujnik padł (mam nadzieje że nie zapomniałeś o dbaniu o stan oleju :D)
Ja miałem kiedyś problem z lampką od plynu hamulcowego. Odkrecilem korek z czujnikiem plynu hamulcowego i wszystko wrocilo do normy.
fuqet1
Badacz tematu

Rocznik: 94
Silnik: 1400 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Martin92 » 20 lip 2011, o 22:26

prezesik25 napisał(a):Uruchom silnik. Na uruchomionym silniku zdejmij kleme (+), jak silnik zgasnie to znaczy ze nie masz ladowania, wtedy napewno masz szczotki do wymiany w alternatorze. Przy dobrym ladowaniu silnik nie zgasnie, poniewaz bedzie dostawal prad z alternatora. Przy uruchomionym silniku napiecie na klemach akumulatora powinno miec 13,8-14,2V.
Zdejmij kleme i napisz co sie dzieje.

Zdjąłem klemę i silnik chodzi, pytałem sie znajomego co to może być a on mi powiedział, ze może wilgoć w aparacie zapłonowym jest, żebym przeczyścił
Martin92
Berbeć

Postprzez Gofer » 21 lip 2011, o 07:20

Martin92 napisał(a):zapala mi sie kontrolka akumulatora i oleju, auto gasnie

Najpierw gaśnie i zapalaja się kontrolki czy najpierw zapalają się kontrolki a potem gasnie ?

Musisz się zatrzymać aby odpalić ponownie ? Czy wystarczy wcisnąć sprzęgło podczas toczenia się i odpalic z kluczyka ?
Gofer
Gaduła

Postprzez Martin92 » 21 lip 2011, o 09:34

Najpierw kontrolki sie zapalają i auto gaśnie, i muszę się zatrzymać żeby zapalić
Martin92
Berbeć

Postprzez tk1100 » 23 sie 2011, o 15:49

Sprawdź alarm
tk1100
tk1100
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka