kontrolka air bagu PILNA POMOC

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez xXJohnybravo89X » 21 wrz 2012, o 20:15

koledzy prosze o pomoc w sprawie poduszek powietrznych mianowicie jest taka sprawa
ktorejs pewnej niedzieli w zimie w tamtym roku chcialem wlaczyc wycieraczki i kabel od komputera glownego podszedl pod ramie i zamiast bezpiecznika spalila sie wiazka od bezpiecznikow do silniczka wycieraczek wymienilem wiazke i probowalismy z elektrykiem sie podpiac pod vaga zeby wykasowac bledy ale okazalo sie ze vag sie grzeje i ze jest gdzies """""prawdopodobnie"""" zwarcie jakiegos minusa dzisiaj rozebralem troszke deski i ja tam nie widze ze cos gdzies sie zlepilo i z masowalo PROSZE O POMOC CO MOZE BYC PRZYCZYNA BO JUZ ZACHODZE W LEB
CZARNY TO NIE KOLOR-CZARNY TO SILA
xXJohnybravo89X
Czytacz

Postprzez slawek5t » 21 wrz 2012, o 20:51

Ale jakie błędy ci pokazuje ?

Nie napisałes dokładnie o co chodzi. Pali ci sie kontrolka poduchy ? ? Jesli tak to Może tylko taśma airbagu sie zerwała w kierownicy, czesto to sie dzieje .
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez xXJohnybravo89X » 21 wrz 2012, o 21:04

chodzi o to ze pali sie kontrolka i nie moge sie wogole polaczyc z samochodem bo prawdopobobnie jest jakies zwarcie na minusie ale nie wiem czy to mozliwe dlatego pytam dlaczego nie moge sei polaczyc z samochodem
xXJohnybravo89X
Czytacz

Postprzez Zico63 » 21 wrz 2012, o 21:52

Musi Kolega najpierw starannie i niezwykle ostrożnie posprawdzać napięcia w złączu OBD-II, według chociażby takiego opisu (a pełno ich na necie):
http://strefaelektroniki.w.interia.pl/a ... 2/obd.html
Dopiero po takim sprawdzeniu można bezpiecznie łączyć się ze sterownikami.
Dużą nieostrożnością były próby łączenia mimo wiedzy o zwarciu/wypadku a bez sprawdzenia sytuacji, choćby tak jak ja teraz w 6,5 minuty. Tylko tyle wystarczy do zachowania bezpieczeństwa. Nie strasząc zbytnio Kolegi, teraz może, powtarzam TYLKO MOŻE być uszkodzony sterownik. Oby to tylko przewody.
Zico63
Members

Postprzez xXJohnybravo89X » 22 wrz 2012, o 21:21

to co poduszki wybuchna czy o co chodzi bo nie wiem o co ci chodzi z tym 6.5 minuty
xXJohnybravo89X
Czytacz

Postprzez Zico63 » 23 wrz 2012, o 00:14

6,5 minuty to ZAJĘŁO MI W INTERNECIE znalezienie tematów o przeznaczeniu i sprawdzaniu poszczególnych pinów w złączu OBD-II (dignostycznym) :-D I tak samo Kolega, po wystąpieniu awarii, powinien sprawdzić co się dzieje - z pomocą tematów z netu. Nie "kręcić" sterownikami za pomocą VAG-a, mimo że mogły mieć zwarcie i doznać uszkodzeń.
Jeśli złącze jest O.K. a bezpieczniki nie spalone, pozostaje zanieść sterowniki do elektronika.
Zico63
Members

Postprzez xXJohnybravo89X » 23 wrz 2012, o 10:45

dzieki za pomoc ale vaga podlaczal mi elektronik ktory juz przy tym robi duzo czasu i stwierdzil ze gdzies jest zwarcie na masie i mu sie grzeje o zlacze vag sprobuje podlaczyc sie na krotko do sterownika zobaczymy co bedzie sie dzialo
xXJohnybravo89X
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka