Kontrolka i brzeczyk oleju

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez PIIEETTRRAASS » 26 lut 2014, o 13:26

Witam!

Jestem tu nowy więc jeśli nie ten dział to przepraszam .
Od kilku dni jestem posiadaczem Vw Golf 3 92r z silnikiem 1,4. Kupiłem go z zajechanym silnikiem ABD 1,4 i zmieniłem na silnik 1,4 AEX. I tu jest mój problem . Wszystko pasuje po za kablami od czujników olejowych w głowicy. W starej głowicy ABD znajdowały się 2 czujniki a w tym co mam teraz czyli AEX znajduje się tylko jeden drugie miejsce jest fabrycznie zalane więc nie ma możliwości przekręcenia czujnika . No i problem w tym , że kable do czujników mam 2 a czujnik tylko jeden i z tego powodu świeci kontrolka oleju i brzeczy po dodaniu gazu do ok 2 tyś obrotów . Co mogę w tej sytuacji zrobić aby oszukać komputer i jeździć z tym jednym czujnikiem ? Bo z tym piszczeniem można ku*wicy dostać :P (ciśnienie oleju ok , sprawdzane na warsztacie)
PIIEETTRRAASS
Berbeć

Postprzez Gesiu_15 » 26 lut 2014, o 13:33

kiedy wymieniany olej i flitr ? wymień czujnik ciśnienia powinno pomóc skoro ciśnienie ok /
Gesiu_15
Moderator Globalny

Rocznik: 1994
Silnik: 2.0 2E GTI
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez PIIEETTRRAASS » 26 lut 2014, o 15:35

Filtr i olej zmieniony od razu po zmianie silnika . także na tym oleju dopiero 200km zrobiłem . czujnik wymieniałem już na nowy o identycznych parametrach i nadal to samo. Problem tkwi w tym że instalacja jest na 2 czujniki a ten silnik posiada tylko jeden , tylko co teraz z tym zrobić żeby nie komunikowało błędu. Z tego co pamiętam to oba czujniki w ABD musiały być podpięte i współpracowały ze sobą (jeden na niskie drugie na wysokie ciśnienie lub temp oleju bodajże), więc jak w AEX mam tylko jeden podpięty to komunikuje brzeczykiem i kontrolka jak to ominąć ?
PIIEETTRRAASS
Berbeć

Postprzez pablomed » 27 lut 2014, o 15:33

PIIEETTRRAASS, podłącz ten drugi kabel do czujnika a ten który masz teraz podłączony do czujnika odepnij i podłącz do masy, powinno ustąpić. I nie oszukujesz tu komputera tylko licznik - w nim jest cała elektronika od kontrolek oleju.
pablomed
Members

- - - viamea

Powrót do Elektryka