Kontrolki Licznika

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Kontrolki Licznika

Postprzez Karczu » 12 mar 2014, o 22:48

Witam, pewnie na forum było coś o tym ale nie mogę znaleźć problemu z jakim ja się borykam, a więc do rzeczy, posiadam golfa mk3, kupiłem go jakiś miesiąc temu..
Działają kontrolki:
*Kierunkowskazów
*Długich
*Oleju,wody.akumulatora

Problem:
Na początku świeciła kontrolka od świateł, zgasła tydz, temu i nie świeci.. reszta taka jak Ręcznego nie świeci w ogóle...

Ktoś miał z tym problem i czy dużo przy tym roboty ? Czy bezpiecznik jakiś poszedł ? Żarówka ? Nie mam pojęcia co z tym.. Pozdrawiam .!
Karczu
Berbeć

Kontrolki Licznika

Postprzez adams » 13 mar 2014, o 04:12

Karczu napisał(a):Na początku świeciła kontrolka od świateł, zgasła tydz, temu

Chyba masz kombinowany licznik od seata np, bo VW w golfach 1,2 i 3 oszczedzał na diodach i nie montował (do ori liczników) kontrolek od świateł mijania. A szkoda ... :niepewny:

[ Dodano: 2014-03-13, 03:21 ]
Karczu napisał(a):Działają kontrolki:
*Kierunkowskazów
*Długich
*Oleju,wody.akumulatora

Tak naprawdę działają Ci prawie wszystkie :mrgreen: Poza ręcznym. Może kabelek spadł od wyłącznika przy dźwigni ręcznego ? No chyba że w Twoim liczniku masz jeszcze kontrolkę rezerwy , niezapiętych pasów, startych klocków hamulcowych, przeciwmgielnych, poduszek, ABSu, niezamkniętego bagażnika i innych rzeczy które mi do głowy akurat nie przychodzą ? :mrgreen:
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Radi » 13 mar 2014, o 15:38

może to głupie ale żarówki sprawdzał?
Radi
Members

Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez pietrasiak2 » 13 mar 2014, o 16:38

Radi napisał(a):może to głupie ale żarówki sprawdzał?

Nie głupie jeśli reszta świeci
Na początku świeciła kontrolka od świateł, zgasła tydz, temu i nie świeci.. reszta taka jak Ręcznego nie świeci w ogóle...

Sprawdź w tunelu przy dźwigni ręcznego włącznik lub jak masz pływak w zbiorniczku płynu hamulcowego to odkręć wlew by pływak opadł czy kontrolka się zaświeci.
Tak jak wyżej sprawdź najpierw żarówki Jeśli to swap to może coś nie poszło .
:-)
pietrasiak2
Members

Postprzez pawel66600 » 13 mar 2014, o 23:26

Wydaje mi się że masz licznik z seata, bo ma kontrolkę od włączonych świateł. To że kontrolka zgasła oznacza że spaliła się żarówka. A jeżeli chodzi o kontrolkę ręcznego, to w seatach ta kontrolka odpowiada również za kontrolkę zużytych klocków, i w liczniku z seata podłączonego do golfa który nie ma klocków z czujnikiem będzie się świeciła kontrolka ręcznego cały czas, więc pewnie ktoś założył licznik z seata zobaczył że kontrolka ręcznego się świeci to wyjął żarówkę. Jak by się okazało że masz licznik z seata to włóż żarówkę w miejsce kontrolki ręcznego i pod pin 14(zużycie klocków hamulcowych) podaj masę(możesz do kostki wiązki licznika dodać kabel z konektorem) i kontrolka będzie działała prawidłowo.
Szaleństwo czy głupota? Po prostu PASJA na zawsze. . .
pawel66600
Czytacz

Postprzez Karczu » 14 mar 2014, o 19:24

Dzięki wszystkim za pomoc ! Tak mam licznik z SEATA też mnie to trochę zdziwiło no ale luknę te żarówki tez myślałem że popadały.. ;)

Właśnie był SWAP na inny młodszy silnik.. ale to było robione przez kolesia od którego kupiłem VW..

Kontrolka żyda chodzi(rezerwy) ;x

Dobra luknę w niedzielę jak będę mieć czas bo szkoła,praca i nie ma kiedy lukać.. ;x

[ Dodano: 2014-03-17, 22:00 ]
Dobra chłopaki, czy żarówka od tablicy rejestracyjnej jeśli jest 1 spalona może też być od tego ?

Druga sprawa jestem zielony troszkę, powoli powoli ogarniam co i gdzie jak :D tzn golfina ma 93 rocznik ale moim zdaniem dość spoko wyposażenie jak na taki rok , el,szyberdach,4x szyby,lusterka,domykanie szyb z kluczyka, podgrzewane dysze spryskiwaczy i pewnie by się coś znalazło ;x

Dobra do rzeczy żarówkę wymienię jutro, wytłumaczcie mi jeszcze z tą żarówką od ręcznego bo kabelek jest na miejscu a zbiorniczka nie odkręcałem bo zapomniałem. ;x chodzi o żarówkę w zegarach :?:
Karczu
Berbeć

aby odkryć - - - www.homescanner.pl

Powrót do Elektryka