kostki do halogenów

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

kostki do halogenów

Postprzez shagi » 9 paź 2011, o 18:40

Witam
Jak w temacie, ściągając atrape w zderzaku wiszą sobie przewody z kostką do halogenów.
Czy jak kupię halogeny one będą świeciły? Musiałbym równieź wymienić włącznik świateł, bo tam się włącza tył i przód?

jeżeli brzmi to chaotycznie to z góry przepraszam i czekam na jakieś podpowiedzi
shagi
Czytacz

kostki do halogenów

Postprzez trojeczkaGT » 9 paź 2011, o 18:48

mysle ze same halogeny narazie bo wlacznik wlacza swiatla przeciwmgielne i przod i tyl razem. trzeba pociagnac do siebie i sie zapalaja.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez shagi » 9 paź 2011, o 19:07

wiem że trzeba pociągnąć do siebie ;-)
tylko że przy włączaniu przeciwmgielnych podświetla przy pokrętle lampki od mgielnych i u mnie jest tylko jedna (na tył)
dobry GOLF nie jest zły
shagi
Czytacz

Postprzez trojeczkaGT » 9 paź 2011, o 19:26

bo jest jedna na tyl :) w miejscu drugiej jest zaslepione. jak tak mam. ale to nie przeszkoda by sobie dwie zrobic.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez prezesik » 9 paź 2011, o 21:45

trojeczkaGT napisał(a):ale to nie przeszkoda by sobie dwie zrobic.
przeciągasz jeden kabelek od lewej lampy do prawej i finał.
prezesik
Members

Postprzez killah » 10 paź 2011, o 18:43

........

czytam temat i nie wierzę. Przecież przeciwmgielne tylne zapal się przy małej widoczności (<50 m)i ma się tylko z lewej palić. Przednie zapala się na krętych drogach lub w czasie mgły... Jeśli palą się jednocześnie to musi być spełniony warunek że widoczność nie przekracza 50 m
killah

Postprzez Zico63 » 10 paź 2011, o 19:35

shagi napisał(a):tylko że przy włączaniu przeciwmgielnych podświetla przy pokrętle lampki od mgielnych i u mnie jest tylko jedna (na tył)

Tu koledze chodzi zapewne o kontrolkę we włączniku.
Natomiast przepisowo, przednie i tylne światła przciwmgielne muszą być załączane niezależnie. Przy włączeniu przednich MUSI być możliwość wyłączenia lub włączenia tylnych. Liczba tylnych jedno lub dwa; jeśli dwa - to rozmieszczone symetrycznie względem tylnego "rzutu" pojazdu.
I jak wyżej Kolega Killah podał, tylne tylko przy widoczności mniejszej jak 50M. Natomiast przednie włączane mogą być także przy "normalnej" pogodzie wieczorem, stąd wymóg ich rozdzielenia od tylnych.
Zico63
Members

Postprzez prezesik » 10 paź 2011, o 20:40

Zico63 napisał(a):Natomiast przednie włączane mogą być także przy "normalnej" pogodzie wieczorem
To chyba kolego nie masz CB... Posłuchałbyś jak pięknie mówią na "halogenowców" "...Ty taki a taki...!!! wyłącz te halogeny, co Ty ślepy jesteś !!!" i takie tam inne piękne słowa.
Właczają w normalną pogodę halogeny p.mgielne wieczorem lub w nocy przy ładnej pogodzie, chyba po to, aby pokazać, że "Ja też mam halogeny". Może treść odbiega od tematu, ale wg mnie jest całkowicie bez sensu włączanie przednich halogenów w "normalną" pogodę (Nie wiem, co w Twoim przypadku znaczy "normalna").
prezesik
Members

Postprzez Zico63 » 11 paź 2011, o 00:32

Z całym szacunkiem: Kolega, przepraszam, posiada prawko?
Ustawa Prawo o ruchu drogowym;
dział RUCH DROGOWY;
Rozdział 5 - Porządek i bezpieczeństwo ruchu na drogach;
Oddział 3 - Używanie świateł zewnętrznych;
Art. 51. pkt 5:
5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.

Normalna to znaczy bez mgły, opadów śniegu, deszczu. Reszta to do dyskusji; jak i mijanie się z z autem wyposażonym w "Zestawy Xenon" za 199,- za komplet - ciekawe, który bardziej "daje" po oczach...
Zico63
Members

Postprzez prezesik » 11 paź 2011, o 01:06

Z całym szacunkiem: Kolega, przepraszam, posiada prawko?
Ustawa Prawo o ruchu drogowym;
dział RUCH DROGOWY;
Rozdział 5 - Porządek i bezpieczeństwo ruchu na drogach;
Oddział 3 - Używanie świateł zewnętrznych;
Art. 51. pkt 5:
5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.

ok, zwracam honor

Zico63 napisał(a):Reszta to do dyskusji; jak i mijanie się z z autem wyposażonym w "Zestawy Xenon" za 199,- za komplet - ciekawe, który bardziej "daje" po oczach...
no tym tylko pogratulować pomysłowości.
prezesik
Members

Postprzez Radi » 11 paź 2011, o 09:03

Zico63 napisał(a):Reszta to do dyskusji; jak i mijanie się z z autem wyposażonym w "Zestawy Xenon" za 199,- za komplet - ciekawe, który bardziej "daje" po oczach...

zapomniałeś jeszcze dodać że w zwykłej lampie z ryflowanym szkłem :-P :lol:
Radi
Members

Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Nadwozie: 5-drzwiowe

- - -

Powrót do Elektryka