Kuna - przegryzione przewody zapłonnowe

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez pavvelll » 20 lis 2010, o 19:21

Kuna, dalej nazywana :cenzura: , przegryzła mi wszystkie kable zapłonowe :evil:

Czy znacie jakieś skuteczne sposoby/środki do odstraszania kun od samochodów? Słyszałem że pod maską należy wozić psią sierść w pończosze, ale wydaje mi się to trochę zabobonne...

Jestem pewien że ten incydent będzie się powtarzał, ponieważ nie jestem odosobnionym przypadkiem wśród moich sąsiadów.
Ostatnio edytowano 21 lis 2010, o 11:41 przez pavvelll, łącznie edytowano 1 raz
pavvelll
Czytacz

Postprzez sweetboy90 » 20 lis 2010, o 20:01

na allegro sa rozne odstraszacze np takie cos co emituje dzwieki ktore slysza kuny i takie tam zwierzadka :-) ale czy to dziala to nie wiem... o tej siersci tez slyszalem, nie zaszkodzi na pewno

[ Dodano: 2010-11-20, 19:04 ]
zerknij tu http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=kuny
sweetboy90
Badacz tematu

Postprzez pavvelll » 20 lis 2010, o 20:38

THX, ale czytałem o tych emiterach i opinie nie są zbyt pochlebne, wyczytałem tez że to mogą byc myszy, które założyły sobie gniazdko w ciepłej i przytulnej komorze silnika...
pavvelll
Czytacz

Postprzez sweetboy90 » 20 lis 2010, o 23:36

uuuuuu z myszami to sam sie zmagam :kwasny: http://www.golf3.pl/topics20/mysz-vt28915.htm
sweetboy90
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 21 lis 2010, o 09:16

Obecnie mam psa w ogrodzie i problem nie istnieje.
Zanim go posiadłem w drugim swoim aucie po 2 tygodniowym nieodpalaniu auto odpaliłem i słabo chodziło. Znalazłem....gniazdo myszy pod filtrem powietrza.
Jakieś 20 lat temu w starej jetce coś mi kable poprzegryzało. Zastosowałem wówczas z dobry skutkiem jakiś stary dezodorant podprowadzony z łazienki (marki nie wymienię)
Co do odstraszaczy - na parkingu pod praca (pracuję często nocą) powiesiliśmy z kolegami takie coś elektroniczne - od roku jest to skuteczne, ale zdaje mi sie że do takich rzeczy zwierzaki sie szybko przyzwyczajają - zobaczymy.
W autach z niemiec dość powszechnie widzi się urządzonka odstraszające montowane pod maską koło aku, to chyba najlepsza metoda.
pablomed
Members

Postprzez DJ_DARCO » 24 lis 2010, o 01:35

na kuny najlepsza jest kostka toaletowa. najlepiej morska. ma taki mocny zapach że kuna się nawet nie zbliży do auta :-)
Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców moj-golf/mk3-cl-by-dj-darco-t21179.html
DJ_DARCO
Czytacz

Postprzez Zozol:) » 24 lis 2010, o 21:13

DJ_DARCO napisał(a):na kuny najlepsza jest kostka toaletowa. najlepiej morska. ma taki mocny zapach że kuna się nawet nie zbliży do auta :-)

i silnik bedzie ładnie pachniał :))
Zozol:)
Czytacz

Rocznik: 1995
Silnik: 1.9 TD
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

- - -

Powrót do Elektryka