Moderator: Moderator
radomiak napisał(a):wszystkie styki do czyszczenia lacznie ze slupkami na aku i najlepiej posmarowac smarem miedzianym do polaczen elektrycznych
no sprawdzałem tak że ustawiłem miernik na 10A i do odłączonej klemy i - na aku dotknąłem pokazało 0,14-0,13 czy to nie za dużo już nie mam jak sprawdzić bo mi kabelki w mierniku się upaliły ;|Zico63 napisał(a):Jeśli nie jest to uszkodzony egzemplarz akumulatora - do sprawdzenia prąd spoczynkowy. Metody opisane są pod tematami w rodzaju: "ucieka prąd", "rozładowuje coś akumulator", "nie trzyma prądu" i w tym stylu.
Zico63 napisał(a):Prawdopodobnie było znacznie więcej, jedynie taką wartość miernik zarejstrował przed wyzionięciem ducha: ja na swoim mierzyłem prądy do 8 amperów (8.0 A) i były tylko nieco ciepłe.
Prawidłowa wartość w Golfach 3 to ok. 0,02A czyli jeden rząd wartości mniej. Coś jest na rzeczy. A te kabelki można dokupić same, bez kupowania miernika. Bywają w elektronicznych sklepach.
Kielce - duże miasto, gdzieś będą
Zico63 napisał(a):To jest ok. 2W mocy, może więc jakaś żaróweczka bo dioda tyle nie weźmie.
Ale sumując diodę, alarm, Audio (może jest jakieś "czuwanie"), radio (bywają chyba Pionnery co biorą sporo) to i może się zebrac.
Można odpinać chwilowo, dla testu podejrzane urządzenia i badać.
Natomiast docelowo to jest to za duży pobór i te o,15 nie moze pozostać - po kilku dniach, szczególnie zimą, może być kłopot.
k-m-r1 napisał(a):nigdy wiecej nie podpinaj miernika do zrudłą prądu bez obciążenia bo jest po mierniku pali go lub zabezpieczenia w nim
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 27 gości