Lampka wewnętrzna nie zapala się po odtwarciu drzwi kierowcy

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Snejk18 » 18 wrz 2011, o 17:02

Panowie, mam mały problem.
Mianowicie, jak napisałem w temacie, przy otwieraniu drzwi kierowcy nie zapala mi się lampka wewnętrzna.

Otwieram klapę bagażnika, lampka się włącza. Otwieram drzwi pasażera, lampka się włącza.
Krańcówkę wymieniłem (najpierw sprawdziłem z drugiej strony) i nadal nic.

Wydaje mi się, że instalacja idąca od skrzynki bezpieczników do krańcówki jest dobra, bo jak zostawię włączone światła, to po otwarciu drzwi kierowcy włącza się brzęczyk.

Orientuje się ktoś z was co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ??
Snejk18
Fanatyk

Postprzez k-m-r1 » 18 wrz 2011, o 17:09

niewiem jaki masz włącznik ale byłyna 2 przewody i 3 przewody
sprawdz je czy nie połamane i czy styki nie zasniedziały

gdybym w pracy miał taki przypadek w pracy a pracuje jako technik utrzamania ruchu
sataram sie wykluczyc elemęty wykonawcze potem przewody i reszte elektroniki

sprawdz włącznik sprawdz przewody sprawdz połączenia czy podaje sygnał czy nie ginie po drodze
wysteruj włącznik recznie może ale jest ułorzony cos ma połamane ... sam nie wiem
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez Zico63 » 18 wrz 2011, o 17:29

Jeśli w aucie nie prowadzono prac spawalniczych (możliwość zniszczenia wiązki) - to przyczyną będzie uszkodzenie jednego ze styków krańcówki kierowcy. Dokładnie sprawdzić brązowo-biały przewód, jego czystość i czystość konektorka tego przewodu; także można nim dotknąć nadwozia, czy na 100% przewód gdzieś po drodze jednak nie "zgnił".
Zico63
Members

Postprzez Snejk18 » 18 wrz 2011, o 18:18

Wtyczki w krańcówkach są 3 przewodowe.

Sama krańcówka jest dobra, bo wymieniłem ją na inną :). Kupiłem co prawda używaną, ale najpierw podłączyłem ją w drzwiach pasażera i tam działa bez zarzutu.

I jak napisałem wyżej wydaje mi się, że jakby było coś nie tak z przewodami to nie włączałby się brzęczyk zapalonych świateł, a on dział bez zarzutu.
Snejk18
Fanatyk

Postprzez k-m-r1 » 18 wrz 2011, o 19:06

masz centralny zamek dlatego są 3 przewody i pewnie elektryke szyb i moduł komfortu
pozostaje sprawdzic gdzie znika prąd skoro jest we wtyczce i dalej wychodzi
sam u siebie miałem rozgrzebane przewody tylko teraz nie pamiętam gdzie idą
problem może byc w miejscu gdzie sygnał rozdziela sie na skrzynke i brzeczek i eswietlenie ponpke i elektryke szyb
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez pablomed » 20 wrz 2011, o 18:46

Snejk18, masz jakiś dokładany alarm? Jesli tak to jakoś chyba skichano podpięcie do niego krańcówek od drzwi pasażera i klapy bagażnika. Trzeba by wiedzieć czy alarm ma osobne wejścia na krańcówki dzrwi i osobne na klapę, bo jeśli osbone to no problem ale jeśli wspołne i montazysta zwarł krańcówki to wówczas najpsościej odłączyć krańcówkę klapy (kabel prz lampce w bagażniku zwykle jest podpięty)
pablomed
Members

Postprzez Snejk18 » 20 wrz 2011, o 22:16

Alarm jest dokładany. Niestety nie ja go zakładałem, więc nie wiem czy krańcówki są podpięte razem czy osobno.

Może jeszcze jedna uwaga. Na konsoli środkowej mam wyprowadzoną diodę od tego alarmu, kiedy otwieram klapę albo drzwi pasażera, to zapala się ona, razem z lampką.
Przy otwartych drzwiach kierowcy nie reaguje tak samo jak i lampka.
Na otwarcie drzwi kierowcy reaguje tylko brzęczyk świateł.

Jeżeli chodzi o krańcówkę w zamku klapy, to miałem ją odpięta przez dość długi okres. Gość który robił mi klapę na półgładko nie podpiął jej po założeniu klapy, a mi nie chciało się tam zaglądać :p Przez ten okres krańcówka w drzwiach pasażera działa normalnie (przy otwartych drzwiach włączała się i lampka i dioda alarmu).
Snejk18
Fanatyk

- - -

Powrót do Elektryka