Licznik, kontrolki, wskaźniki

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Zico63 » 30 wrz 2012, o 15:48

Ja bym sprawdził czerwone przewody od klemy na akumulatorze, poprzez wejście w skrzynkę i wyjście z niej. Licznik bierze tego plusa stałego właśnie ze skrzynki i tam chyba brakuje prądu po włączeniu reflektorów (a i one stamtąd biorą!).
Zico63
Members

Postprzez manus2008 » 30 wrz 2012, o 22:08

sprawdzalem kable i nic wszystko ok z nimi ;/

a dalej jak odpalam auto i chce wlaczyc swiatla to resetuje mi km i licznik i obrotek opada

aha i dodam ze mam xenony ale przedtem sie tak nie robilo
manus2008
Badacz tematu

Postprzez Zico63 » 30 wrz 2012, o 22:20

Więc włącz Kolego lampkę nad lusterkiem i wtedy zapalaj, włączaj te "xenony"*) itd. - będzie na lampce widać, czy jest jakiś dramatyczny spadek napięcia w instalacji. Jeśli jest, odłącz "xenony" i powróć do konwencjonalnych żarówek lub naraz, jednocześnie włącz wycieraczki i ogrzewanie szyby. Czy spadek ten występuje i wówczas.
Kasowanie licznika zdarza sie tylko przy kłopotach ze stałym plusem (w instalacji, na bezpieczniku, na wtyczce licznika i w wielu innych punktach).

I jeszcze jedno - w jakiej kondycji jest akumulator, alternator i regulator napięcia?

*) - Piszę w cudzysłowie, bo zapewne jest "made in Ryż" :zawstydzony:
Zico63
Members

Postprzez manus2008 » 1 paź 2012, o 09:26

alternator naprawiany jakies 3 miesiace temu a akum ma cos kolo 1 roku

[ Dodano: 2012-10-01, 14:49 ]
dzis juz kombinowalem ze wszystkim ale odkrylem ze jak auto nie jest zapalone ino przekrecone na zaplon i wlacze swiatla to sie nie resetuja
manus2008
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 1 paź 2012, o 22:10

Prawdopodobnie spadki napięcia na liczniku. Nie odkryjemy na odległość czym spowodowane. Ruszaj wtyczkami, najpierw od licznika, potem od jego wiązki przy skrzynce. Uszkodzenie samego licznika teżnei można wykluczyć, najszybciej sprawdzisz przez próbną podmianę pełno tego na szrotach.
pablomed
Members

Brak Km na wyswietlaczu same -----

Postprzez sudo0007 » 3 paź 2012, o 17:43

Witam wszystkich.
prosze o pomoc. Chodzi o to że licznik nie wskazuje km "głownych" wyswietlacz wsyzstko działa obrotomierz olej itd podswietlenie też po przekreceniu stacyjki i na wyłączonym silniku tylko -----? co to może być będe musiał wymienic licznik?
auto to golf III GTI 2.0
pozdrawiam i dziekuje :-)

Jeszcze jedno koledzy jak byscie mogli mi podac jakis nr seryjny albo cos do przekaznika od klaksonu bo nie mam go w ogole a nie wiem jaki tam jest:(
sudo0007
Berbeć

Postprzez prezesik » 3 paź 2012, o 21:40

sudo0007 napisał(a):Chodzi o to że licznik nie wskazuje km "głownych" wyswietlacz wsyzstko działa obrotomierz olej itd podswietlenie też po przekreceniu stacyjki i na wyłączonym silniku tylko -----? co to może być będe musiał wymienic licznik?
do rozkręcenia licznik. Trzeba rozebrać delikatnie wyświetlacz. Prawdopodobnie nie ma styku między gumką przewodzącą łączącą wyświetlacz z płytką. Możliwe, ze wystarczy tylko wyczyścić powierzchnie wacikiem ze spirytusem.

[ Dodano: 2012-10-03, 20:45 ]
Jeszcze jedno koledzy jak byscie mogli mi podac jakis nr seryjny albo cos do przekaznika od klaksonu bo nie mam go w ogole a nie wiem jaki tam jest:(
Z tego co wiem to przekaźnik nie występuje. W miejscu gniazda R11 skrzynki bezpieczników jest tylko tzw. "mostek".

Tu masz opis skrzynki bezpieczników.
http://www.golf3.pl/topics28/bezpieczni ... vt4560.htm
prezesik
Members

Podświetlenie zegarów itp - Pomoc

Postprzez Vengazo » 3 paź 2012, o 21:42

Witam,
Mianowicie od kupna auta nie działa mi podświetlenie licznika/obrotomierza/ogrzewania. Natomiast działa mi zegarek elektryczny (podświetlenie) i licznik przejechanych km.
Wiem,że temat był poruszany już kilka razy ale nie chodzi o to jak to zrobić,wiem,że to nie jest wina bezpieczników i raczej nie wina żarówek.
Wie ktoś może ile by to kosztowało u elektryka naprawa tego?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 3 paź 2012, o 21:54 przez Vengazo, łącznie edytowano 1 raz
Vengazo
Badacz tematu

Rocznik: 2009
Silnik: 1.9
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez djmaxior90 » 3 paź 2012, o 21:50

A czy chociaż podmieniałeś zarówki?? słowo "raczej" zostawia wiele do życzenia:) na sto proc. nie jestes pewny?
djmaxior90
Czytacz

Postprzez Vengazo » 3 paź 2012, o 21:57

Szczerze to powiem,że jak odkręciłem tablicę od ogrzewania i sprawdziłem żarówkę wydawała się być sprawna (wiadomo na oko to niczego nie można być pewnym). Powiem tak wydaje mi się nie możliwe,że wszystkie żarówki przepaliły się w tym samym momencie. Jutro jadę do znajomego elektryka to mi powie co się stało i oczywiście napiszę co zostało wymienione bądź co była winą tej usterki aby komuś się to przydało w przyszłości. A temat założyłem gdyż już od dłuższego czasu obserwuje forum więc czas był w końcu zaistnieć hah :).
Pozdrawiam
Vengazo
Badacz tematu

Postprzez djmaxior90 » 3 paź 2012, o 21:58

ja na twoim miejscu podmienił bym żarówkę od podswietlania zegarów. tam są dwie na górze. na sprawną. kwestia 10 minut. by sprawdzić czy to działa.
djmaxior90
Czytacz

Postprzez Vengazo » 3 paź 2012, o 22:11

Dzięki za informację,sprawdzę przed podjechaniem do elektryka jeszcze raz żaróweczki i jak coś to sam to zrobię. Do usłyszenia jutro.
Vengazo
Badacz tematu

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Elektryka