Licznik (obroty i predkosc ) NIE DZIAŁA

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Hooliganel » 5 lip 2011, o 11:59

Witam! Przeszukałem juz chyba wszystkie tematy i nie moge nic konkretnego znalesc:/
Kupiłem niedawno golfa 3 1.8 gt benz. poprzedni wlasciciel troche w nim grzebal i ,,bajerował,,
jak kupowałem to wiedziałem ze nie działa licznik i proboje sie z nim uporać...

Licznik elektryny(nie na linki), działa zegarek i przejechane kilometry, obrotomierz i predkosciomierz zero reakcji. Wtyczka od licznika doćisnieta, bezpiecznik (jesli sie nie myle to chyba nr 14)ok. zastanawiałem się nad tymi kostkami nad bezpiecznikami... czy ktoraś odpowiada licznikowi? czytalem gdzies ze chyba ta z numerem 18, czy to prawda?

ma ktoś jakieś pomysły jeszcze?? coś przy cewkach moze?? jade dzis podlaczyc inny i sprawdze jak to bedzie wygladalo... będe meczyć tą sprawe aż do rozwiązania i z checią przedstawie je na forum jeśli dojdzie do skutku.

Proszę o wyrozumiałość!
Hooliganel
Berbeć

Postprzez BartheZz_3 » 5 lip 2011, o 12:23

Witam sprawdz impulsator, czyli czujnik predkosci, moze byc wlasnie to kopniete, na Allegro ok 50 PLN
jesli nie to sprawdz tez cala instalacje pod licznikiem, co do 18 nie mam pojecia niestety:)

[ Dodano: 2011-07-05, 13:29 ]
Tak z okazji skorzystam, moze ma ktos jakis schemat kabli do licznika plus tempomat plus oswietlenie wnetrza??
BartheZz_3
Members

Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez marcinkoz2910 » 5 lip 2011, o 14:59

Hooliganel, a liczy Ci przejechane kilometry ?? jak liczy to impulsator masz sprawny ten co jest w skrzyni jak nie liczy to tez bym od tego zaczął naprawę

gorzej jak liczy a nie działa prędkościomierz to wtedy coś z licznikiem a konkretnie z silniczkiem od prędkości w liczniku

a od obrotomierza sygnał brany jest z alternatora możesz zobaczyć czy tam się coś nie poluzowało lub odpadło

ale ja myślę że jak On coś już z licznikiem grzebał to przegwałcił silniczki krokowe :/
marcinkoz2910
Members

Postprzez Hooliganel » 5 lip 2011, o 17:20

taaak km naliczał... nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze ten licznik jest od seata;> moze to coś przeszkadzac??

Jak narazie, zeby zrobic przeglad wymienilem licznik na standardowy golfikowski;) i o dziwo działa bez problemu... zegare predkosciomierz itp...
tzn ze kable, kostki i bezpieczniki, i wasze pomysły wyżej chłopaki jednak są okej...

w takim wypadku wychodzi na to ze sam licznik padł ALBO robi różnice to że jest on od seata...

jesli ktos miał juz z tym doczynienia, tzn z licznikami od seatów to prosze o wypowiedz.
Bo moze wystarczy podmienic kostke tą nad bezpiecznikami na typowo z seata albo cos w tym stylu:P

czekam na wiecej mozliwosci:) Dzieki za szybką reakcje!!
Hooliganel
Berbeć

Postprzez michaal » 5 lip 2011, o 20:00

Liczniki od seata są praktycznie takie same mają tylko inne podświetlanie i dodatkowe ikonki. Ty wymieniając licznik na nowy zwróć uwagę na indeks nowego (WGSZ) bo nowy będzie ciebie okłamywał. Na forum gdzieś ostatnio widziałem link do strony gdzie pisze jaki powinieneś mieć licznik (WGSZ) w zależności od posiadanego silnika
michaal
Badacz tematu

Postprzez Hooliganel » 5 lip 2011, o 21:08

chciał bym zebys bardziej sprecyzował ,,(WGSZ),, co to jest, skad to wziac itp;) bo nie mam zielonego pojecia... przypuszczam ze są to jakies literki, liczby widoczne na obudowie licznika??

zapomniame dodac że auto stało cały rok na parkingu, zrozładowanym akumulatorem a pozniej zupełnie bez niego... nie wiem czy ma to jakies znaczenie...

podpytam byłego własciciela czy ten licznik w ogole działał wczesniej...
Hooliganel
Berbeć

Postprzez michaal » 6 lip 2011, o 08:52

Tu masz trochę o tym opisane http://theresias.com/tutorials/1h_ki.htm
http://www.golf3.pl/topics4/przeklamani ... light=wgsz
tu masz jak znaleźć ten numer
http://www.golf3.pl/topics28/sztuczki-t ... light=wgsz
Ogólnie to trochę tego się przewinęło na forum użyj opcji szukaj
michaal
Badacz tematu

Postprzez Hooliganel » 6 lip 2011, o 14:19

Wielkie dzieki... dziś postaram sie oblukac na obu jak wyglada sprawa z wgsz...

czekam na wiecej propozycji :) posprawdzam kazda... łącznie z rozbiórką tego licznika na kawałki... tylko potrzebna mi by była wasza pomoc:P dzieki za zainteresowanie!!

[ Dodano: 2011-10-06, 23:06 ]
Wielki powrot;) Dopiero dzis znalazlem czas zeby rozebrac i sprawdzic licznik... po rozebraniu, wyczyszczeniu i sprawdzeniu, wszystko w nim DZIAŁA... podłączałem bezpośrenio każdy z liczników (predkosc, obroty, paliwo, temperatura) i każdy unosił się do góry przy napięciu 5V, czyli silniczki działają... cała płytka i wszystkie ścieżki są jak nowe, bez zadnych oznak przepalenia... mimo to, po podlaczeniu do autka dalej nie dziala... :/ jest to taki licznik

Obrazek
Zdjecie z google.pl

Golf III 1.8 90km 1990r.
może ktoś coś by mogł podpowiedziec?? sprawdze każdą możliwosc...
gdzie sprawdzic napiecia itp? może zły model do złego licznika? może rocznik 1990 nie moze miec nowszego licznika?? PODPOWEDZCIE MI COS!! ;) pozdrawiam i czekam na pomoc!!:)
Hooliganel
Berbeć

Postprzez BartheZz_3 » 7 paź 2011, o 07:41

Jesli osobno dzialaja, a razem w kupie na aucie nie, to moze wiazka jest walnieta co idzie do licznika ??
A tam jest sporo przewodow :szok:
R.I.P Mystic B. [*]
BartheZz_3
Members

Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez Hooliganel » 7 paź 2011, o 10:16

wiązka nie, bo mam cały czas starszy model licznika z zegarkiem zamiast obrotomierza i działa wszystko w nim:)) śmiesznie wyszło, bo wczoraj rozebrałem ten niedziałający, obejrzałem całą płytke, poodczepiałem zegary, przedmuchałem, poruszalem strzałeczkami itd, przed chwila podlaczylem do auta i DZIAŁA ^^ bardzo dziwna sytuacja... Myśle ze temat bedzie do zamkniecia, chociaz bez konkretnejego rozwiązania :P

proponuje zrobic tak kazdemu, jeśli nie działa jedna czy wszystkie wskazowki... pare śrubek do odkrecenia i tyle... a mozna zobaczyc czy przypadkiem sie nic nie przepalilo itd:) pozdrawiam!

MAŁA ZMIANA ;)
tak sie cieszyłem, ale po dluzszej przejazdzce zauwazylem ze coś predkosc zle pokazuje:P sprawdzilem z gpsem i rypie o jakies 20km/h za dużo:/ da sie cos z tym zrobic??

[ Dodano: 2011-10-07, 15:43 ]
Dobra, sprawa załatwiona;)

Obrazek
http://images46.fotosik.pl/318/2c37b3829dfb304emed.jpg zdjecie z tego forum

Zrobiłem tak jak chłopaki z forum wyżej... w moim białym liczniku, są te małe plasticzki, czarne które blokują wskazówke żeby nie zeszła nizej... są one dość wysokie, wiec upiłowałem ten przy predkosciomierzu tak zeby wskazówka swobodnie się poruszała, i delikatnie przesunąłem nią poniżej 20stki (20km/h). przez co przy starcie auta nie ruszam od 20stki tylko od około zera:) sprawdziłem z gpsem i wszystko jest okej;]
Hooliganel
Berbeć

Postprzez oko99914 » 7 paź 2011, o 19:13

rozbierz licznik i spróbuj poruszać delikatnie wskazówkami...jeśli chodzą prawidłowo i wracają na swoje miejsce to spróbuj je lekko docisnąć skręć wszystko przeczyść styki...ja miałem podobną sytuacje ale uporałem się z tym w taki sposób...
oko99914
oko99914
Berbeć

Postprzez agness » 17 paź 2011, o 20:16

hejka koledzy umnie niechodzi predkosciomiez jak uderze w zegary zaczyna chodzic zatrzymam auto i dalej niechodzi znowu udeze i niechodzi i tak wkolko moze cos mi podpowiecie
agness
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka