logitech w samochodzie ?

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

logitech w samochodzie ?

Postprzez Lukasz_golf_1,4 » 4 maja 2011, o 12:04

Siema dawno temu wpadłem na pomysł wsadzenia domowo-komputerowego sprzętu do swojej III
szukałem, czytałem i troche znalazłem filmików od gości którzy mieli taką samą wizje jak ja :

http://www.youtube.com/watch?v=7bgRWYPD4Bk

teraz chciałem wypróbować swój pomysł wiec zakupiłem sprzęt na test logitech x 210, 25 W rsm (na początek, docelowo to z2300 jak wypali) chodzi on jak każdy wie na 220~230 v ale w środku ma transformatorek który zmniejsza zasilanie na
13,5v i teraz moje pytanie co sie stanie jak podłącze go pod zasilanie z samochodu (bez transformatora)
wie prościej i bezpieczniej było by kupić przetwornice ale poco zwiększać moc z 12v na 220v i z powrotem ją zmniejszać.

"jak to nie ten dział to sorka ale tu chodzi o elektryczność "
by golf
Lukasz_golf_1,4
Czytacz

logitech w samochodzie ?

Postprzez prezesik » 4 maja 2011, o 14:37

Zamiast transformatora podłączasz 12V z instalacji samochodowej i powinno śmigać, tylko musisz znaleźć dwa przewody, które mają stały prąd 12V nie zmienny jak z transformatora! Prąd zmienny z transformatora przechodzi jeszcze przez diody prostownicze, dopiero jako stały trafia na zasilanie sprzętu.

Kiedyś z maluchu podłączyłem wzmacniacz domowy, który normalnie hulał jak z 220v. Wywaliłem z niego transformatorek, znalazłem dwa kabelki (+) i (-), pod które podłączyłem 12v z akumulatora.
prezesik
Members

Postprzez Lukasz_golf_1,4 » 4 maja 2011, o 20:35

prezesik25 napisał(a):tylko musisz znaleźć dwa przewody, które mają stały prąd 12V nie zmienny jak z transformatora! Prąd zmienny z transformatora przechodzi jeszcze przez diody prostownicze, dopiero jako stały trafia na zasilanie sprzętu..

w tym sprzęcie jest tak ze z transformatora wychodzą dwa kable z prądem 13,5v i 1800ma tylko dwa kable i wchodzą do płytki gdzie najpierw biegną przez diody, jeśli odetne te kable i podłącze je pod np. gniazdo zapalniczki to będzie to oczym napisałeś ?
by golf
Lukasz_golf_1,4
Czytacz

Postprzez Skubi » 4 maja 2011, o 22:03

Lukasz_golf_1,4 napisał(a):
prezesik25 napisał(a):tylko musisz znaleźć dwa przewody, które mają stały prąd 12V nie zmienny jak z transformatora! Prąd zmienny z transformatora przechodzi jeszcze przez diody prostownicze, dopiero jako stały trafia na zasilanie sprzętu..

w tym sprzęcie jest tak ze z transformatora wychodzą dwa kable z prądem 13,5v i 1800ma tylko dwa kable i wchodzą do płytki gdzie najpierw biegną przez diody, jeśli odetne te kable i podłącze je pod np. gniazdo zapalniczki to będzie to oczym napisałeś ?

Po pierwsze nie prąd ma 13,5V, a napięcie.
Po drugie możesz zrobić tak jak mówiłeś ale na każdej z diod będzie spadek napięcia jeśli są 4 diony tzw mostek to będzie spadek napięcia ok 1,2V. czyli na zasilanie pójdzie z instalacji z samochodu masz ok 14V-1,2V daje 11,8V powinno to wystarczyć do zasilenia układu tylko daj jeszcze jakiś bezpiecznik. Jeśli te 11,8V będzie za mało musisz podłączyć zasilanie po diodach.
Skubi
Czytacz

Postprzez prezesik » 4 maja 2011, o 22:07

Nie jestem elektronikiem, ale coś tam wiem i napewno ja bym to tak podłączył, ale niech się jeszcze ktoś wypowie

Obrazek
prezesik
Members

Postprzez grzywka1992 » 4 maja 2011, o 22:24

kolego prezesik25 troszkę ci się schemacik nie udał bo tak jak go narysowałeś dalej za diodami by był prąd sinusoidalnie zmienny :-P
Obrazek
wiem że to nie istotne dla tego tematu ale tak jest poprawnie
grzywka1992
Berbeć

Postprzez golfik60 » 4 maja 2011, o 22:55

tak jak koledzy pisza piwinieneś podłączyć zasilanie za mostkiem Grezta ale przed diodą zenera tak jak pokazuje strzałka...ale wiedz że musisz wymontować ten mostęk tak aby napięcie nie dochodziło do niego i jak mozesz to za stabilizatorem napięcia sprawdz miernikiem jakie jest napięcie przy zasilaniu 230V a jakie uzyskasz przy zasilaniu zapięciem z instalacji samochodowej
Obrazek
golfik60
Badacz tematu

- - -

Powrót do Elektryka