lusterka elekt. pomocy

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

lusterka elekt. pomocy

Postprzez bujs » 2 lip 2011, o 18:04

Cześć! Mam problem.Poprzedni właściciel mojego golfika zamontował sobie lusterka z migaczami i niebieskimi diodami postojowymi. Do świateł postojowych mam specjalny włącznik koło podgrzewania szyby. Chciałbym zamontować moje oryginalne elektryczne lusterka ale nie wiem jak. Od lusterek wychodzą 3 druty zakończone okrągłym metalem a pod tapicerką mam kabel z małą kostką i reszta kabli wchodzi do lusterka obecnie zamontowanego. Wydaje mi się, że dużo tam brakuje i trzeba coś przerabiać co myślicie?
bujs
Berbeć

lusterka elekt. pomocy

Postprzez killah » 2 lip 2011, o 22:07

lusterko ma kostkę 5 pinową taką płaską i taką powinieneś mieć w drzwiach. 3 piny są od sterowania lusterkiem a 2 od ogrzewania. Taka sama kostka jest w lewych jak i prawch drzwiach.
killah

Postprzez bujs » 3 lip 2011, o 11:02

killah napisał(a):lusterko ma kostkę 5 pinową taką płaską i taką powinieneś mieć w drzwiach. 3 piny są od sterowania lusterkiem a 2 od ogrzewania. Taka sama kostka jest w lewych jak i prawch drzwiach.

tak zgadza się mam w drzwiach kostkę taką płaską, a od lusterek wychodzą 3 druty z zakończeniem metalowym i teraz mam problem jak to podłączyć w całość.Myślę, że od lusterek także powinna wychodzić kostka wtedy spina się razem i hula ale ja jej nie mam. Nigdy nie robiłem lusterek i jestem z tego zielony.

PS. Bardzo dziękuje ci za odpowiedz
bujs
Berbeć

Postprzez pablomed » 3 lip 2011, o 12:07

tylko nie bardzo napisałeś czy te trzy kable wychodzą z tych lusterek co masz teraz czy z tych które masz zamiar założyć. W kazdym razie sprawa jest dość prosta, we wtyczkach w drzwiach jak kolega wyżej napisał jest po 5 kabli dwa od grzania zdaje się biały i brazowy pozostałe sa od sterowania z tym że kolory o ile pamietam sa rózne po obu stronach. Mozesz ustalić doświadczalnie próbując wszystkich kombinacji tyhch trzech kabli jak maja być podłączone, pod warunkiem że nie pomylisz z tymi od grzania to nie ma mozliwości spalenia czegokolwiek. Z oryginalnego lusterka powinno być zawsze 5 kabli bo sterowane jest zawsze również podgrzewane.
pablomed
Members

Postprzez bujs » 3 lip 2011, o 12:41

pablomed napisał(a):tylko nie bardzo napisałeś czy te trzy kable wychodzą z tych lusterek co masz teraz czy z tych które masz zamiar założyć. W kazdym razie sprawa jest dość prosta, we wtyczkach w drzwiach jak kolega wyżej napisał jest po 5 kabli dwa od grzania zdaje się biały i brazowy pozostałe sa od sterowania z tym że kolory o ile pamietam sa rózne po obu stronach. Mozesz ustalić doświadczalnie próbując wszystkich kombinacji tyhch trzech kabli jak maja być podłączone, pod warunkiem że nie pomylisz z tymi od grzania to nie ma mozliwości spalenia czegokolwiek. Z oryginalnego lusterka powinno być zawsze 5 kabli bo sterowane jest zawsze również podgrzewane.

sprawa wygląda tak. Od lusterek oryginalnych (te chce założyć) nie wychodzą żadne kable ani kostki tylko 3 druty z metalowym owalnym zakończeniem. W drzwiach mam luźne kable zakończone płaską kostką chyba te od lusterek. Te które mam aktualnie założone (przez tamtego właściciela) mają wiązkę kabli, która zmierza po drzwiach i znika gdzieś w środku auta na wysokości mniej więcej pod bezpiecznikami. Podgrzewanie szyby dalej włącza się tam gdzie zwykle guzikiem. Dodatkowo mam zamontowane osobnym guzikiem włączanie niebieskich postojówek w lusterkach oraz osobny guzik do przeciwmgielnych z przodu. Jakbym miał wiązkę z kostką wychodzącą od lusterek tych oryginalnych myślę, że wystarczyłoby podłączyć do kostki w drzwiach i śmigałoby ale nie wiem czy ogrzewanie szyby by działało. Nie wiem jak to rozwiązać
bujs
Berbeć

Postprzez michaal » 3 lip 2011, o 13:20

Najlepiej zamieść zdjęcia jak to wszystko wygląda to ułatwi pomoc
michaal
Badacz tematu

Postprzez bujs » 3 lip 2011, o 16:46

michaal napisał(a):Najlepiej zamieść zdjęcia jak to wszystko wygląda to ułatwi pomoc

ok jak tylko będzie czas i pogoda to wstawię zdjęcia dzięki bardzo
bujs
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka