mała kombinacja z migaczami

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez raf.sie » 27 mar 2011, o 15:04

ale mi chodzi o miganie naprzemienne lewa prawa i żeby mignęło w sumie 4 razy.i jak to zrobić żeby mignęło tylko 4 razy??

w autobusach też jest tak zrobione gdy mają 2 migacze po jednej stronie jeden nisko drugi wysoko i gdy włącza to miga raz ten raz ten
co za ......... naród
raf.sie
Badacz tematu

Postprzez Zico63 » 27 mar 2011, o 15:55

Z tymi autobusami jest jeszcze inaczej.
A co do migania prawa/lewa - wstawię później schemacik jak wyrysuję.

Materiały są już dostępne na podstronie drugiej tematu
Ostatnio edytowano 27 mar 2011, o 20:43 przez Zico63, łącznie edytowano 1 raz
Zico63
Members

Postprzez strzeliniasty » 27 mar 2011, o 17:13

strzeliniasty
Members

Postprzez raf.sie » 27 mar 2011, o 17:29

strzeliniasty napisał(a):http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1138335.html poczytaj

poczytałem ale nie bardzo mi to coś rozjaśniło :dobani:

chodzi o to że na przemian to już wiem jak żeby mrugały

michaal napisał(a):przerywacz kierunkowskazów działa na zasadzie że jak przekazuje prąd do żarówek to wtedy nie palą się kontroli. Jakbyś podłączył jedna stronę pod wyjście z przerywacza, które idzie do kontrolek to byś miał efekt taki że na przemian świeci ci jedna i druga strona.

tylko teraz chodzi o to jak zrobić aby mrugnęło tylko 4 razy??? :cisza:
co za ......... naród
raf.sie
Badacz tematu

Postprzez strzeliniasty » 27 mar 2011, o 17:41

raf.sie, zeby mrugalo 4razy (lub 2,5, 10) musisz miec ten modul z kierunkowskazow komfortowych on steruje liczba mrugniec

trzeba by podlaczyc przerywacz tak aby mrugalo na przemian i na wyjsciu modul komfortowych z zaprogramowana liczba mrugniec
strzeliniasty
Members

Postprzez raf.sie » 27 mar 2011, o 18:02

aa no okej a samemu nie dało by się jakoś zrobić??

jeszcze jedno w tamtym linku napisane takie coś

"Zrobiłem kiedyś taki bajer. Zamontowałem w zderzakach lampki
obrysowe.Był to Passat kombi . W czasie włączenia kierunku,kierunkowskaz i lampa obrysowa migała równocześnie.Jeżeli włączyłem światła pozycyjne, mijania,i wrzuciłem kierunkowskaz,to kierunkowskaz i lampa obrysowa mrugały na przemian danej strony auta. Natomiast po wyłączeniu kierunku,lampa obrysowa na zderzakach świeciły razem z lampami pozycyjnymi.Zasada działania bardzo prosta.Do lampy obrysowej na zderzaku,podpiąłem:"plus" z kierunkowskaza ,a minus(niby) masa wziąłem z ''plusa'' lampy pozycyjnej. Efekt wizualny super"

czy może ktoś to dokładniej wytłumaczyć jak to zostało podłączone??
co za ......... naród
raf.sie
Badacz tematu

Postprzez strzeliniasty » 27 mar 2011, o 18:10

jak dla mnie musialbyc przerywacz taki jak jest np w ledach do jazdy dziennej
np

masz obrysowke podlaczona plusem do postojowki i masa do karoserii na przewodzie plusowym zamontowano automat (przerywacz) do ktorego podlaczono plusa z kierunkowskazu. w chwili zapalenia postjowek wlacza sie obrysowka natomiast po wlaczeniu kierunkowskazu w chwili gdy ten sie zapali idzie sygnal plusowy przez przerywacz (automat) do obrysowki i ja gasi natomiast jak kierunek zgasnie dodatkowy sygnal plusowy znika i obrys sie zapala kierunek sie zapali to znow sygnal plusowy idzie i obrys gasnie kierunek gasnie plus znika i obrys sie zapala
wtedy jest efekt zaprzemiennego mrugania

uff troszku namotalem ale elektrykiem nie jestem tylko tak widze zasade dzialania
strzeliniasty
Members

Postprzez raf.sie » 27 mar 2011, o 18:20

to zwykły przerywacz może byc czy jakiś specjalny??
co za ......... naród
raf.sie
Badacz tematu

Postprzez Zico63 » 27 mar 2011, o 18:56

Nie tak skomplikowanie.
Ponieważ obrysówki mają moc ok.5W a kierunkowskaz (trzeba liczyć gałąź czyli X2) to 42W
- wykorzystano prawo Ohma. Po prostu masę dano do plusa kierunkowskazu. Bez pracy kierunkowskazu czyli przy BRAKU napięcia na zacisku kierunku w lampie - prąd masy obrysówki przechodzi PRZEZ wszystkie żarówki danej strony (dwie konkretnie plus boczny) ale kierunki nie świecą bo napięcie odkłada się na największym w układzie oporze - czyli żaróweczce obrysowej 5W.
Po zadziałaniu kierunkowskazu napięcie na konektorku lampy kierukowskazu RÓWNOWAŻY się z napięciem na obrysówce - lampka NIE świeci. To całe czary.

Troszkę mi zeszło, bo w trakcie prób i rysowania schematu wpadłem na jeszcze inny, prostszy pomysł.
Na złomach są jeszcze pewnie dostępne przerywacze świateł awaryjnych PSA 113 prod. Inco Pyskowice a stosowane m.in. we Fiacie 126, jako przerywacz świateł awaryjnych. Przeróbka polegała na zmianie położenia jednego ze styków ze zwiernego na rozwierny. Tak na szybko wykonałem to kleszczykami, natomiast na stałe można nawet donitować porządnie styk ze starego przekaźnika, tak by pracował właściwą powierzchnią a nie jak na fotce z testów.
Fotografia 1 pokazuje stan przed zmianą, fot. 2 po zmianie, fot. 3 wygląd przerywacza z onaczeniami a link odsyła do filmiku wykonanego dziś.
http://www.youtube.com/watch?v=QV1MCDO6W0k
Fot 1
Obrazek

Fot 2
Obrazek

Fot. 3
Obrazek

I tak: zasilanie "ustrojstwa" dajemy albo ze stałego plusa albo plusa "po stacyjce", poprzez włącznik niestabilny (wciskany, jak dzwonek w mieszkaniu) i do styku "+" przerywacza. Styk "31" łączymy z masą, naturalnie. Styki "2" oraz "5" łączymy z lewą i prawą gałęzią kierunkowskazów.
Nie potrzeba żadnych diod, separatorów czy przekaźników! to działa bo przygotowane było do stałej pracy jako "awaryjne" i z obciążeniem jakie mu założymy (jedna gałąź kierunkowskazów na styk).
Tak więc rano: chętni - dawaj na szroty!

A dla osób nie mających możliwości zastosowania tego urządzenia powyżej, wstawiam schemat z wykorzystaniem przekaźnika świateł ale styk musi mieć PRZEŁĄCZNY (a nie każde mają), np. chiński za 2,50zł sztuka wystarczy, dowolnego włącznika na 5÷6A oraz przerywacza.
Tu możemy użyć też ze złomu takich miniaturowych przerywaczy lampki ssania z Fiata 125p - mechanik na złomie będzie wiedział. Można także innych, kto co ma - byle migało...
Obrazek
Zico63
Members

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Elektryka