mała kombinacja z migaczami

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez raf.sie » 27 mar 2011, o 11:05

chodzi mi o to żeby po wciśnieciu guzika migaczne na przemian mignęły raz lewy raz prawy znowu lewy i prawy.czyli w sumie 4 razy. czy da się coś takiego łatwo zrobić samemu i co było by potrzebne?
co za ......... naród
raf.sie
Badacz tematu

Postprzez michaal » 27 mar 2011, o 11:14

Niby coś takiego da się zrobić bo jak wiadomo przerywacz kierunkowskazów działa na zasadzie że jak przekazuje prąd do żarówek to wtedy nie palą się kontroli. Jakbyś podłączył jedna stronę pod wyjście z przerywacza, które idzie do kontrolek to byś miał efekt taki że na przemian świeci ci jedna i druga strona. Tylko trudniej jest uzyskać tak żeby ci świeciło 4 razy ale tu trzeba by dobrać odpowiedni kondensator który by podtrzymywał napięcie po wyłączeniu zasilania.
michaal
Badacz tematu

Postprzez raf.sie » 27 mar 2011, o 11:31

o dzięki to już połowa sukcesu :-) a teraz może coś więcej o tym kondensatorze?? jaki
co za ......... naród
raf.sie
Badacz tematu

Postprzez michaal » 27 mar 2011, o 11:41

Niestety z doborem kondensatora to ci nie pomogę. Elektronika nie jest moją mocną stroną.
michaal
Badacz tematu

Postprzez strzeliniasty » 27 mar 2011, o 13:22

hehe czuje ze kolega chce zrobic sobie cos na zasadzie "dziekowania za wyprzedzenie" :P nie chce sie bawic manetka ana awaryjkami :P hehe
strzeliniasty
Members

Postprzez raf.sie » 27 mar 2011, o 13:54

strzeliniasty napisał(a):nie chce sie bawic manetka ana awaryjkami :P hehe

hehe :-P
powiem że np tak ostatnio widziałem coś takiego w jakiejś nowej mazdzie chyba.
jest w skodzie np tak zrobione ze jak sie tylko lekko manetką weżmie to migacz mignie 3 razy i tyle. wiec jak to jest zrobione?moze ktos wie?
co za ......... naród
raf.sie
Badacz tematu

Postprzez Marian0753 » 27 mar 2011, o 14:05

Nie tylko w skodzie. U nas w caddym i t5 też jest coś takiego. Przyznam że fajna sprawa do wyprzedzania czy zmiany pasa, jak by ktoś wynalazł coś takiego go golfika to też bym chętnie powalczył z montażem
Marian0753
Badacz tematu

Postprzez raf.sie » 27 mar 2011, o 14:07

Marian0753 napisał(a):Przyznam że fajna sprawa do wyprzedzania czy zmiany pasa

otóż to to nie może być jakiś skomplikowana instalacja. może się wypowie jakiś elektryk\elektronik?? :-D
co za ......... naród
raf.sie
Badacz tematu

Postprzez Zico63 » 27 mar 2011, o 14:36

Miganie naprzemienne czy miganie trzy razy - co ma być? bo to zupełnie inne sprawy.
* Miganie naprzemienne to mam pomysł oparty na starym przerywaczu awaryjnych z Fiata lub przerywaczu lampki ssania też z Fiata i przekaźniku przełącznym.
* Mignięcie trzykrotne to istniejące na allegro "kierunkowskazy komfortowe", gość dobiera i pyta nawet ile chcemy tych mignięć (od2 do 5); do każdego z VW.
Zico63
Members

Postprzez raf.sie » 27 mar 2011, o 14:41

miganie naprzemienne

Zico63 napisał(a):Miganie naprzemienne to mam pomysł oparty na starym przerywaczu awaryjnych z Fiata lub przerywaczu lampki ssania też z Fiata i przekaźniku przełącznym.

więc słucham co i jak?? :-)
co za ......... naród
raf.sie
Badacz tematu

Postprzez strzeliniasty » 27 mar 2011, o 14:46

tutaj masz odp http://allegro.pl/komfortowe-kierunkows ... 72113.html

to sa tzw "komfortowe kierunkowskazy"

mam to w sluzbowym sprinterze, prywatnej fabii i octavii
strzeliniasty
Members

Postprzez k-m-r1 » 27 mar 2011, o 14:51

hehe dobry prosty pomysł/
ja widziałem zrobione na sterowniku gdzie facet wciskał guzik i najpierw migał z przody gasł to zapalał sie na błotniku gdy gasł to zapalał sie z tyłu takaa fala od przodu golfika :)
miał jeszcze kilka bajerów zrobione na przykłąd kierunek swiecił 1 s potem gasł szybkie mrugniecie i znów 1s
do dziekowania miał zrobione prawie całom lampe z tyłu wszystko mrugało swieciło po obu stronach
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Następna strona

- - -

Powrót do Elektryka