mały problem z przekaźnikiem

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez zlisz » 13 paź 2012, o 14:29

witam!

przy składaniu mojego golfa znalazłem wolny kabel do którego nic nie jest podpięte, a jest miejsce na diodę 1.2W kabel prowadzi do przekaźnika takiego jak na grafice

klik

kod przekaźnika 004-749 gdyby nie otworzył się link

przekaźnik jest wpięty pod gniazdo nr 6

podłączyłem diodę i zacząłem kominować do czego mogłoby to służyć i odkryłem, że przy włączaniu kierunkowskazów dioda na chwilkę miga i gaśnie.

w związku z tym moje pytanie: czy jest to niezbędne wyposażenie i czemu miałoby ono służyć?

jeżeli jest to dodatek to czy mogę w jakiś sposób sprawić tak żeby dioda była zapalana wraz z włączaniem świateł postojowych żeby wykorzystać ją np w celu podświetlenia tunelu koło gałki zmiany biegów?

z góry dzięki za wszelką pomoc.
zlisz
Berbeć

Postprzez damianco » 13 paź 2012, o 15:31

To jest przekażnik kierunkowskazów a kabel który w niego wchodzi jest od fabrycznej instalacji haka holowniczego
damianco
Czytacz

Postprzez zlisz » 13 paź 2012, o 20:06

czyli żadna dioda na końcu tego kabla nie może być przypięta i ma on wisieć swobodnie tak jak do tej pory?

bo nie za bardzo rozumiem z tym hakiem holowniczym co i jak
zlisz
Berbeć

Postprzez Zico63 » 13 paź 2012, o 20:50

Ta dioda świeci tylko gdy pracuje żarówka kierunkowskazu przypiętej akurat przyczepy lub nawet gdy nie ma przyczepy - w trybie "awaryjne".
Po prostu, ten przerywacz uruchamia diodę przy pracy jakiejkolwiek więcej żarówki niż dwóch głównych + boczna samochodu; obciążeniu większym jak 46W.
Diodę można wykorzystać, nie podpinając do tego przerywacza ale pobierając plusa z wymaganego obwodu, masę już powinna mieć.
zlisz napisał(a):czyli żadna (INNA)* dioda na końcu tego kabla nie może być przypięta

Tak, na końcu tego kabla z przerywacza każda przypięta dioda będzie tylko do sygnalizacji pracy kierunków przyczepy.

------------
* wstawienie moje.
Zico63
Members

- - -

Powrót do Elektryka