MFA średnie spalanie 1z tdi oraz podswietlenie licznika

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Staury » 7 gru 2011, o 21:42

Założyłem MFA do swojego golfa, i teraz sprawa jest taka ze jak włącze silnik to na luzie nie pokazuje mi średniego spalania, są 3 kreski.
Dopiero jak ruszę to około po 10 sekundach zaczyna pokazywać spalanie, czy to normalne ??

I druga sprawa tak przy okazji, w starym liczniku było podświetlenie, a w tym z mfa nie ma, żarówki są w porządku bo przekładałem z drugiego licznika w którym działały. Co sprawdzić ?
Co prawda na przełączniku mam regulacje mocy podświetlenia ale nie działała w starym liczniku, i ciągle świecił na maksa, a w tym nowym nic nie świeci oprócz wyświetlaczy, na dodatek świecą na czerwono, jeszcze takich nie widziałem.
Staury
Czytacz

Postprzez Sekate » 7 gru 2011, o 23:40

Tak normalne, bo spalanie przecież jest x litrów na 100km, więc jak ma być obliczone spalanie, skoro golfik nie przejechał nawet najmniejszego kawałka? ;)

Niedawno chyba ktoś też miał problem z podświetleniem licznika, musiałbyś poszukać.

Znalazłem (druga strona, wstyd, wstyd :P) http://www.golf3.pl/topics4/podswietlen ... t38237.htm

Kolor wyświetlaczy jest banalny do zmiany, wiele osób na forum ma taką zmianę. Możesz sobie przeczytać mój temat (link w podpisie) i zobaczyć, że też mam czerwone, a dodatkowo z negatywem.
Sekate
Badacz tematu

Postprzez Staury » 8 gru 2011, o 21:23

tak tylko u mnie to nie był problem z zarówkami.
Prąd dochodził wiązką a jednak p[odswietlenie nie działało, próbówką sprawdziłem na którym kablu wiązce licznika jest prąd (+) okazało się ze 12 ty pin, więc poprowadziłem od niego kabelek przylutowałem do jednej blaszki podświetlenia ( u góry licznika) a do drugiego poprowadziłem masę, wszystko oczywiście poprzez kostkę więc można bez problemu odłączyc i wyciągnąc licznik, tyle że mój ma teraz dwie kostki zamiast jednej ;) Jedna dwupinowa od podświetlenia a druga od licznika ;)
Trochę partyzantki ale działa teraz elegancko, pytanie tylko czemu nie działało normalnie, na nie nie znam odpowiedzi...
Staury
Czytacz

Postprzez Bradley » 10 gru 2011, o 00:48

Bo masz rozwalony potencjometr w przelaczniku swiatel. Jak przelacznik bylby sprawny to pojawialby sie plus ze styku 68b po przekreceniu wlacznika.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Postprzez Staury » 10 gru 2011, o 02:28

A widzisz i tu mi pomogłeś !!!! Dzięki ;)
Staury
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka