Migajace kontrolki - bez kluczyka

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez toszek » 6 sty 2013, o 01:58

Jako że jest to mój pierwszy post Witam ! :)

Mam pewien "mały" :lol: problem.

Pacjent - Golf mk3 94r

Ostatnio podczas jazdy mignęła kontrolka oleju + buzer (wyprzedzając pytania, ciśnienie i cała reszta jest). Wczoraj po jeździe i wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki uruchomiła się dioda "cieczy chłodzącej". Dziś wsiadam do samochodu, zamykam drzwi, a tam miga olej + woda, otwieram drzwi dochodzi buzer włączonych świateł - światła oczywiści wyłączone. Wszystko ustaje po przekręceniu stacyjki w pozycje I.

Teraz pytanie, gdzieś jest jakaś dodatkowa masa w lewych drzwiach, czy licznik mówi "papa" ?

Z góry dzięki za pomoc.
toszek
Berbeć

Postprzez pietrasiak2 » 6 sty 2013, o 08:17

Albo padła kostka stacyjki lub w wiązce stacyjki jest coś nie tak od tego zacznij :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez toszek » 6 sty 2013, o 12:00

hmmm.. Twoim zdaniem to kostka stacyjki ? Tyle że samochód gaśnie i odpala normalnie, nie ma "pustych startów" czy czegoś podobnego...

Jeszce dodatkowe pytanie, w którym miejscu znajduje się uziemienie deski/licznika ?
toszek
Berbeć

Postprzez pietrasiak2 » 6 sty 2013, o 13:06

Idzie w wiązce wpinane jest wtyczka w licznik . Moje pytanie czy dmuchawa chodzi jak te kontrolki świecą? Bo może altek ma zwarcie, ale to do Pablomeda wyślij pw :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez toszek » 6 sty 2013, o 13:15

Nie dmuchawa stoi. Najbardziej ciekawi mnie reakcja na otwarte drzwi...
Uziemienie od licznika w którym miejscu łączy się z budą ?
toszek
Berbeć

Postprzez pietrasiak2 » 6 sty 2013, o 13:21

Musisz sprawdzić brązowy przewód wychodzący z wtyczki licznika, ale słaby minus czym innym się objawia , u Ciebie idzie prąd na kontrolki skoro się świecą po wyjęciu kluczyka , może stacyjka nie odbijać i zostawia kostkę w takim położeniu , jednak dziwi mnie że nie zalączyło kontrolki ładowania tylko olej i ciecz :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez toszek » 6 sty 2013, o 13:26

Z alternatorem, dmuchawą i kontrolą ładowana, chyba wiem do czego brniesz - temat przerabiałem w SDI 96r.

Tu jednak będzie coś innego..

Jak leci połączenie:
drzwi -> włącznik świateł -> stacyjka ?

drzwi -> stacyjka ?
Ostatnio edytowano 6 sty 2013, o 13:28 przez toszek, łącznie edytowano 2 razy
toszek
Berbeć

Postprzez pietrasiak2 » 6 sty 2013, o 13:26

Musisz sprawdzić brązowy przewód wychodzący z wtyczki licznika, ale słaby minus czym innym się objawia , u Ciebie idzie prąd na kontrolki skoro się świecą po wyjęciu kluczyka , może stacyjka nie odbijać i zostawia kostkę w takim położeniu , jednak dziwi mnie że nie zalączyło kontrolki ładowania tylko olej i ciecz :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez toszek » 6 sty 2013, o 14:48

Na chwile obecną (na więcej brak chwilowo ochoty - pogoda jakoś zniechęca) sprawdzone bezpieczniki, połączenie główne uziemienia, złącza na alternatorze. Zobaczymy co będzie dalej...
toszek
Berbeć

Postprzez pablomed » 6 sty 2013, o 22:56

toszek, żeby od czegoś zacząć - bo jednak nie można wykluczyć stacyjki - jeśli masz radio to nie zaczęło gubić czasem stacji po wyłączeniu zapłonu?
pablomed
Members

Postprzez toszek » 6 sty 2013, o 23:44

Właśnie w tym problem radia brak... trzeba będzie jakieś zamontować by to sprawdzić...
toszek
Berbeć

Postprzez pablomed » 8 sty 2013, o 23:24

NIe no nie musisz, znajdź w kostkach do radio kabel brązowo czerwony. Ma się w nim pojawić napięcie po włożeniu kluczyka bez jego przekręcania, i utrzymywać się przy przekręceniu kluczyka w pozycję zapłonu. Ma zniknąć przy rozruchu oraz po wyjęciu kluczyka - i to właśnie szczególnie sprawdź ; czy niema w nim napięcia bez kluczyka. Jeśli jest to kostka stacyjki do wymiany bo robi zwarę, jeśli niema to ze stacyjką jest ok, i dalej to już dość ciężko wskazać podejrzane miejsce usterki - robota raczej dla osoby doświadczonej z tym z miernikiem w ręce.,
pablomed
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Elektryka