Moduł komfortu

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez ci-nek » 9 lip 2011, o 15:29

Wszystko się zgadza, centralny fabryczny, szyber fabryczny, szyby manualne. Fabryczny comfort domyka szyber z po przekręceniu. To rozumiem że wina jest neifabryczny autoalarm, tylko teraz pytanie czy jest mozliwość że w neifabrycznym alarmie mozna by było coś przestawić (ten impuls na dłuższy) zeby domykał szyber, czy też długosć impulsu ustalana jest fabrycznie? Gdzie znajduje sie moduł komfortu i w którym miejscu pod deska rzdzielczą instaluje się zazwyczaj centralny? :)
ci-nek
Gaduła

Postprzez Snejk18 » 9 lip 2011, o 15:36

ci-nek napisał(a):tylko teraz pytanie czy jest mozliwość że w neifabrycznym alarmie mozna by było coś przestawić (ten impuls na dłuższy) zeby domykał szyber, czy też długosć impulsu ustalana jest fabrycznie?

Jeżeli niefabryczny alarm nie miał takiej możliwości, to raczej nic nie wykombinujesz. Może jak ktoś byłby elektronikiem, to mógłby się pobawić z układami w samym alarmie i coś poprzestawiać, ale wydaje mi się, że łatwiej już kupić drugi alarm który już takową funkcję posiada.
ci-nek napisał(a):? Gdzie znajduje sie moduł komfortu i w którym miejscu pod deska rzdzielczą instaluje się zazwyczaj centralny?

Nie jestem tego co prawda do końca pewien, ale wydaje mi się, że cała elektronika sterująca centralnym znajduje się w pompce, która znajduje się pod tylną prawą lampą.
Snejk18
Fanatyk

Postprzez ci-nek » 9 lip 2011, o 15:39

Snejk18 napisał(a):Nie jestem tego co prawda do końca pewien, ale wydaje mi się, że cała elektronika sterująca centralnym znajduje się w pompce, która znajduje się pod tylną prawą lampą.

raczej nie, bo pompkę juz co prawda rozkręcałem, ale co ma się pompka (mechaniczny układ) do domykania szyberdachu (elektryczny ukłąd). Muszą i zapewne z tego co juz wyczytałem z wójk agoogle SĄ sterowane oddzielnym układem potocznei nazywanym modułem komfortu. Takie są moje wnioski, ale oczywiscie mogę się mylic.

Jeżeli nowy, to scyzoryk, a jeżeli scyzoryk, to jaki żeby sie po 2 meisiacach nei rozsypał?!
ci-nek
Gaduła

Postprzez sirGrzesio » 9 lip 2011, o 15:41

Snejk18 napisał(a):ci-nek napisał/a:
tylko teraz pytanie czy jest mozliwość że w neifabrycznym alarmie mozna by było coś przestawić (ten impuls na dłuższy) zeby domykał szyber, czy też długosć impulsu ustalana jest fabrycznie?

Jeżeli niefabryczny alarm nie miał takiej możliwości, to raczej nic nie wykombinujesz. Może jak ktoś byłby elektronikiem, to mógłby się pobawić z układami w samym alarmie i coś poprzestawiać, ale wydaje mi się, że łatwiej już kupić drugi alarm który już takową funkcję posiada.

w moim alarmie (mam również fabryczny) jest opcja żeby zwiększyć długość impulsu na sygnał zamknięcia
musisz popatrzeć w instrukcję alarmu
sirGrzesio
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez ci-nek » 9 lip 2011, o 15:43

sirGrzesio napisał(a):musisz popatrzeć w instrukcję alarmu

Neistety czlowiek od którego kupiłem auto mi takiej nie przekazał. Z kluczyka nawet po rozebraniu nei da sie wyciagnąć informacji co to za alarm, dlatego próbuje dojśc gdzie moze być, bo w okolicy bezpieczników go nei znalazłem, chyba że źle szukam.
ci-nek
Gaduła

Postprzez sirGrzesio » 9 lip 2011, o 15:45

gdzieś ta centralka alarmu musi być i najprawdopodobniej przy skrzynce bezp. lub pod tylną kanapą
sirGrzesio
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Snejk18 » 9 lip 2011, o 15:46

sirGrzesio napisał(a):(mam również fabryczny)

No właśnie, masz fabryczny alarm, a my rozmawiamy o fabrycznym centralnym i NIEfabrycznym alarmie.
Jakoś wątpię żeby jakiś chińczyk miał możliwość wydłużenia sygnału.
Ale jednak instrukcji nie zaszkodzi sprawdzić, a nuż okaże się że jednak można :p
Snejk18
Fanatyk

Postprzez ci-nek » 9 lip 2011, o 15:48

Snejk18 napisał(a):
sirGrzesio napisał(a):(mam również fabryczny)

No właśnie, masz fabryczny alarm, a my rozmawiamy o fabrycznym centralnym i NIEfabrycznym alarmie.
Jakoś wątpię żeby jakiś chińczyk miał możliwość wydłużenia sygnału.
Ale jednak instrukcji nie zaszkodzi sprawdzić, a nuż okaże się że jednak można :p

nie ma instrukcji dlatego chce zlokalizować pudło z alarmem w aucie :(
ci-nek
Gaduła

Postprzez Snejk18 » 9 lip 2011, o 15:49

sirGrzesio napisał(a):gdzieś ta centralka alarmu musi być i najprawdopodobniej przy skrzynce bezp.

Też mi się wydaje, że tam trzeba szukać, tam się schodzą przewody z całego samochodu, więc jest to najlogiczniejsze miejsce.
ci-nek napisał(a):bo w okolicy bezpieczników go nei znalazłem

A patrzyłeś na skrzynce bezp. ?? U mnie centralka dosłownie leży na górze skrzynki bezpieczników...
Snejk18
Fanatyk

Postprzez ci-nek » 9 lip 2011, o 15:53

Snejk18 napisał(a):
sirGrzesio napisał(a):gdzieś ta centralka alarmu musi być i najprawdopodobniej przy skrzynce bezp.

Też mi się wydaje, że tam trzeba szukać, tam się schodzą przewody z całego samochodu, więc jest to najlogiczniejsze miejsce.
ci-nek napisał(a):bo w okolicy bezpieczników go nei znalazłem

A patrzyłeś na skrzynce bezp. ?? U mnie centralka dosłownie leży na górze skrzynki bezpieczników...

na to nie wpadłem :)

ale btw macie do polecenia jakiś alarm ze scyzorykami?

[ Dodano: 2011-07-09, 16:30 ]
nie znalazłem jednak alarmu, dobrze obszukałem całą wnękę z bezpiecznikami z latarką. w przyszłym tygodniu będę wymieniał oswietlenie w liczniku, może wtedy znajdę cos ciekawego.

ale chętnie posłucham sugestii dotyczących alarmu z kluczykiem-scyzorykiem
ci-nek
Gaduła

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Elektryka